STCC skriver 10-årigt avtal med Midnattsolsloppet – ny permanent bana byggs i Norrland

Postat av Flash Engineering kl 11:00

STCC har skrivit ett 10-årigt avtal med Skellefteå Drive Center i Norrland som inför säsongen 2019 bygger Sveriges längsta permanenta racingbana för att återinföra klassiska Midnattsolsloppet som inte körts på 50 år. Tävlingen kommer att köras kvällstid helgen före midsommar nästa år och tio år framåt.

– Vi är äntligen tillbaka i Norrland, Sveriges största landskap, med återinförandet av Midnattsolsloppet. Detta är en viktig del i långsiktigheten för STCC tillsammans med våra andra ikoniska tävlingar som Kanonloppet, Västkustloppet, Kvällsposten Newsrace och Grande Finale på Mantorp Park. Precis som andra stora racingmästerskap i världen är vår ambition att ha en fast kalender med tävlingar som man många år i förväg vet när de körs, en nyckel i att bygga vidare STCC vad gäller publik och uppmärksamhet, säger Hans Bååth, styrelseordförande i STCC AB.

Nästa år är det exakt 50 år sedan Midnattsloppet senast kördes på Falmarks flygplats utanför Skellefteå. Byggnationen av den nya permanenta banan har inletts och bansträckningen kommer att mäta 4120 meter, längre än någon annan bana i Sverige.

– Motorsporten har en stor tradition i Norrland och vi är oerhört glada över att fylla det tomrum vad gäller avsaknaden av en tävlingsbana i norra Sverige, speciellt då vi har många förare från Norrland i STCC. Vår ambition är att skapa en av Skandinaviens absolut bästa banor och vi har ett starkt stöd från näringsliv samt kommunen, det finns tveklöst mycket goda möjligheter till en storpublik för Midnattsolsloppet, säger Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center.

Banan har designats av TTI GmbH som idag drivs av tidigare F1-föraren Alexander Wurz som tävlat för Benetton, McLaren och Williams.

Norrländska stjärnföraren samt regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren har provkört banan i en simulator.

– Det här kommer tveklöst bli en av de bästa banorna i Skandinavien. Jag har tävlat på många banor runt om i världen och den här har alla ingredienser som behövs. Den är snabb, utmanande, har bra omkörningsmöjligheter och kommer att ha en otrolig atmosfär när vi kör i skymningsljuset strax innan midsommar nästa år, säger Robert Dahlgren, som fortsätter att tävla för SEAT Dealer Team PWR Racing i årets STCC.

Namnet Midnattsolsoppet återinförs tillsammans med STCC:s partner KAK, Kungliga Automobil Klubben, som arrangerar klassiska Midnattsolsrallyt som körs helgen efter midsommar i år.

– Vi har kört Midnattsolsrallyt framgångsrikt i många år och att tillsammans med STCC ta vidare midnattsformatet till banracing är en utveckling vi är mycket positiva till. Midnattsloppet har potential att bli en minst lika stor klassiker, speciellt då Norrland alltid har haft ett starkt intresse för motorsport, säger Wilhelm Douglas, generalsekreterare för KAK.

Midnattsolsloppet körs den 15-16 juni 2019

Presentationsfilm Skellefteå Drive Center nedan.

Senaste nytt