PWR Racing avslöjar elektrisk STCC-bil med 600 hästkrafter

Postat av Flash Engineering kl 11:40

PWR Racing avslöjar en 600-hästars 100% elektrisk STCC-prototyp, PWR 001, som en första del av ett samarbete med teamets partners.

– Just nu pågår den största revolutionen inom bilindustrin sedan förbränningsmotorn och det löpande bandet och nu lanserar vi vår del i detta, säger Hans Bååth, projektledare för PWR 001 tillika styrelseordförande i STCC AB.

– Vi har redan börjat vänja oss vid eldrivna, uppkopplade och självkörande bilar i olika grad av utvecklingsstadier. I stort sett alla bilföretag har någon form av strategi för hur de skall ta sig an detta i större skala. Samtidigt är tekniken långt ifrån mogen och behovet för utveckling av robust teknik är stort. Därför väljer vi att ta detta initiativ för att arbeta med våra partners samlade kompetens och teknologi inom området. Att eldrivna bilar har en plats inom motorsporten ser vi som självklart inom en överskådlig framtid.

Mikaela Åhlin Kottulinsky, som tävlar för PWR Racing – SEAT Dealer Team i STCC, har varit med i utvecklingen av el-tävlingsbilen som kommer att premiärvisas under STCC-finalen på Mantorp Park den 22 september.

– Den här bilen är revolutionerande att köra. Prestandan är vansinnig och dessutom låter den helt underbart, inte alls som man förväntar sig att en elbil ska låta. Medan vi självklart är i den absoluta lindan av utvecklingen så är potentialen enorm, det här är definitivt helrätt väg för framtidens racing vad gäller teknik, miljöpåverkan och underhållning, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Bilen har tre elmotorer som driver på bakhjulen med strax över 600 hästkrafter eller 450 kilowatt och över 1000 Nm i vridmoment som ger prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder och en topphastighet nära 300 km/h.

Batterierna består av över 350 celler som kan laddas fullt på cirka en timme med en kapacitet för maximalt nyttjande i tävlingstempo på cirka 15 minuter vid maxeffekt. Vikten av batteripacket är 366 kilo och tack vare dess placering mitt i bilen med viktfördelningen på 44% fram och 56% bak ger det ett såväl utmanande som underhållande beteende på banan.

– I dag har vi med oss en konceptbil för det vi ser är framtiden av skandinavisk racing. Samtidigt innebär detta en intressant teknisk utmaning för oss och våra partners där vi får möjlighet att arbeta med ny teknik inom flera områden som är högaktuell för framtiden av såväl motorsport som världen i övrigt, säger Daniel Haglöf, delägare och förare i PWR Racing.

Teamets partners, Höganäs AB och Skellefteå Kraft, arbetar aktivt med projektet som redan har pågått i över ett år.

– Inte någon annanstans utsätts bilar för en så extrem användning och i så extrem trafik som inom motorsporten. Skellefteå Kraft ligger i framkant i utvecklingen av förnybar energi och ser det här projektet som en möjlighet att snabba på utvecklingen för en elektrifierad transportsektor, säger Hans Kreisel, vd för Skellefteå Kraft.

– Inom Höganäs jobbar vi ständigt med att utveckla applikationer som är relevanta för våra kunder och bilindustrin är en vital del i vår verksamhet. Vi ser samarbetet med PWR Racing som en möjlighet till nya influenser och test av idéer för vår framtida utveckling, såsom inom bilelektrifiering, säger Fredrik Emilson, vd för Höganäs.

Specifikationer – PWR 001

Toppeffekt: 450 kW/612 hk
Toppvridmoment: 1080 Nm
Max motorhastighet: 8000 rpm
Batterikapacitet: 41 kWh
Vikt batteripack: 366 kg
Totalvikt bil: 1510 kg

Senaste nytt