Flash Engineering firar 10-årsjubileum

Postat av Johan Meissner kl 16:39

flashengineering

Idag för 10 år sedan grundades Flash Engineering. 3652 dagar senare står företaget starkare än någonsin med sex titlar, 59 segrar och 151 pallplatser i bagaget.
– Det känns nästan overkligt att tiden har gått så fort och att det har blivit så stort, säger företagets grundare Jan ”Flash” Nilsson.

Historian började den 16:e december 1999 när Flash Engineering öppnade lokaler i Karlstad efter att tidigare ha varit baserad i Halmstad under andra former.
– Vi hade precis tagit över hela lagret och alla bilar från Volvos nedlagda BTCC-satsning och tillsammans med Thomas Lindskog på Volvo Sverige tagit över utvecklingen själva av motorsportsprogrammet, säger ”Flash”.

volvos40

När reglementet i STCC byttes inför säsongen 2003 från Super Touring till S2000 drog Volvo Sverige sig ur satsningen med Flash Engineering.
– Vi tog över utvecklingen på den Volvo S60 som Prodrive och Volvo hade tagit fram. Att Volvo drog sig ur gav oss tändvätska att göra så bra resultat som möjligt och få dem tillbaka igen, säger ”Flash”.

Men inför säsongen 2003 var det mycket nära att Flash Engineering började samarbeta med en annan stor Svensk biltillverkare, nämligen Saab.
– Thomas Lindskog, som nu var hos Saab, arbetade fram ett kontrakt som bara var 24 timmar från en signatur från dåvarande VD:n Peter Augustsson. De valde dock att avvakta på grund av ekonomiska skäl och så här i efterhand så hade vi nog tur att det blev så, säger ”Flash”.

saab

Istället lyckades Flash Engineering få tillbaka Volvo som partner tack vare de starka resultaten under säsongen 2003 där ”Flash” plockade hem fyra segrar och tio pallplatser.
– Faktumet att de klev av drev mig att få tillbaka dem för att sedan avveckla samarbetet. Jag hade tröttnat på alla turer och osäkerhet från Volvos sida, säger ”Flash”.

Startbild GellerŒsen race 1

På grund av detta sålde ”Flash” teamet i mars 2005, men behöll varumärket Flash Engineering.

Inför säsongen 2005 fick ”Flash” ett erbjudande att köra Carrera Cup Scandinavia, något som sedan utvecklades till övertagandet av serien på uppdrag av Porsche.
– När vi tog över Carrera Cup var det från ett konkursbolag som hade gått med 13 miljoner i förlust. Att vi har vänt det till världens största Carrera Cup-mästerskap känns oerhört kul, säger Thomas Johansson, Carrera Cup-general hos Flash Engineering.

Johansson var med i starten av Flash Engineering år 2000 som teamchef, för att 2007 återvända som Carrera Cup-general efter några år med andra uppdrag.

me_flash015

Trots planerna för ”Flash” att skala ner engagemanget i racing inför 2005 så såg det helt annorlunda ut 2006. Förutom driften av Carrera Cup så hade Flash Engineering tre BMW-bilar i STCC, en Porsche i Carrera Cup och en Suzuki i JTCC.
– Jag blev kontaktad av Postens dåvarande VD Erik Olsson som hade en vision använda Flash Engineering som verktyg för aktiviteter internt hos Posten för anställda och kunder. Efter det så rullade det på av bara farten, säger ”Flash”.

Flash Engineering har även en lång relation med Sveriges Kungahus som började 1992 och har sedan utvecklats till att Prins Carl Philip kör Carrera Cup efter träning med karting och långlopp.
– Prinsen har utvecklats snabbt och det är kul att vara delaktig i att Sveriges motorprins utbildas i motorsport, säger ”Flash”.

bernadotte_cph_0109tw031

Flash Engineering har sedan ”omstarten” 2005 gått från ett blankt papper till tio heltidsanställda, tre bilar i STCC och Carrera Cup, driften av världens största Carrera Cup-mästerskap och en omsättning på 30 miljoner kronor.
– Det känns självklart jättekul för oss alla, men vi har ju knappt ens börjat, säger ”Flash”.

Planerna för framtiden är många. Närmast väntar avslöjanden av nya, stora samarbetspartners inför säsongen 2010. Men ”Flash” blickar framåt längre än så.
– Vi har en ambition att i framtiden tävla internationellt och att bli ett fabriksunderstött stall. Vi har en spännande tid framför oss, menar ”Flash”.

Racehelg 4 Knutstorp


Statistik Flash Engineering

2000: SM-brons STCC förarmästerskap
   Silver STCC märkes/teammästerskap
2001: SM-silver STCC förarmästerskap
   Silver STCC märkes/teammästerskap
2002: SM-silver STCC förarmästerskap
   Guld STCC märkes/teammästerskap
2003: SM-silver STCC förarmästerskap
   Guld STCC märkes/teammästerskap
2004: Silver STCC förarmästerskap
   SM-silver STCC märkes/teammästerskap
2006: SM-guld Carrera Cup Scandinavia förarmästerskap
   SM-silver STCC förarmästerskap
   Silver STCC teammästerskap
2007: SM-brons STCC förarmästerskap
   SM-silver Superkart
   Guld STCC teammästerskap
2008: SM-guld STCC förarmästerskap
   EM-brons FIA ETC Cup
   Silver STCC teammästerskap
   SM-guld Superkart
2009: SM-silver STCC förarmästerskap
   Brons STCC teammästerskap
Antal guld:         6
Antal silver:       12
Antal brons:           4
Totalt antal medaljer:    22
Snitt medaljer per år:    2,2


Förare som har kört för Flash Engineering

Jan "Flash" Nilsson
Jens Edman
Mattias Ekström
Rickard Rydell
Kelvin Burt
Edward Sandström
Magnus Granqvist
Magnus Krokström
Robert Dahlgren
Fredrik Ros
Richard Göransson
Carl Philip Bernadotte
Martin Öhlin
Thomas Johansson
Thed Björk

Senaste nytt