STCC TCR Scandinavia är tillbaka på F1-banan Anderstorp i helgen

Postat av Flash Engineering kl 07:01

STCC TCR Scandinavia är tillbaka på klassiska Formel 1-banan Anderstorp Motorbana i helgen för första gången sedan 2019.

Robert Dahlgren leder efter en rekordinledning av årets säsong med sex pole och sex segrar, men bakom honom är det många som jagar.

– Anderstorp är en speciell bana med internationell karaktär och jag tror vi kan vara starka här. Men det blir som vanligt inte enkelt, speciellt då vi inte tävlat här tidigare med våra nuvarande bilar, säger Robert Dahlgren.

Närmast honom är CUPRA Dealer Team – PWR Racing-kollegan Mikaela Åhlin-Kottulinsky som säkrade sin bästa STCC-helg någonsin på Gelleråsen för två veckor sedan med tre raka pallplatser.

– Jag kommer med en bra helg både på Gelleråsen och i Extreme E på Grönland i ryggen. Det blir extra kul med comeback på Anderstorp och vi siktar alltid högst upp på pallen. Vi ska göra vårt absolut bästa i helgen, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Brink Motorsport-föraren Tobias Brink ligger på tredje plats, 61 poäng bakom, efter en skön revansch i sista tävlingen på Gelleråsen där han säkrade en andraplats.

– Det var skönt att avsluta helgen som startade med en uppförsbacke med en pallplats. Vi har även hittat och åtgärdat ett fel på bilen som hindrat oss i de första tävlingshelgerna. Dessutom brukar Anderstorp vara en bana som passar oss betydligt mycket bättre än Gelleråsen. Jag kör som alltid bara för en sak och det är seger, vi behöver klättra ikapp i mästerskapet, säger Tobias Brink.

Lynk & Co 03 TCR-föraren Mattias Andersson hade en tuff helg senast i Värmland med en bruten tävling och en fjärdeplats som bästa resultat, något som gjorde att han tappade ner till fjärde plats i mästerskapet.

– Vi tappade tyvärr en del poäng på Gelleråsen, men vi känner oss starka inför Anderstorp som borde passa vår bil bättre då den är mer av internationell karaktär. Vi har forfarande mycket kvar att lära oss med vår Lynk & Co, speciellt då vi aldrig tävlat med den på Anderstorp tidigare. Men jag hoppas på att kunna utmana om pallplatserna, säger Mattias Andersson.

De båda Volkswagen Golf GTI TCR-förarna Oliver Söderström (Lestrup Racing Team) och Andreas Ahlberg (Kågered Racing) ligger femma och sexa i mästerskapet respektive inför Anderstorp.

Och senast STCC tävlade på Anderstorp stod Andreas Ahlberg överst på pallen.

– Vi har inte haft den inledningen på säsongen vi hoppades på. Men jag har goda minnen från Anderstorp och hoppas kunna vara med och utmana om segern igen i helgen. Samtliga i teamet jobbar stenhårt för att komma ikapp i mästerskapet, säger Andreas Ahlberg.

En annan förare med goda minnen från Anderstorp är VM-föraren Jessica Bäckman som gör STCC-comeback med Brink Motorsport i teamets andra Audi RS 3 LMS jämsides Tobias Brink.

– Det ska bli riktigt roligt att tävla i Sverige igen, det är två år sedan jag gjorde ett inhopp i STCC och det slutade bra med en pallplats, säger Jessica Bäckman.

– Nu är jag tillbaka igen och denna gång ska jag få prova på en Audi RS 3 LMS för första gången tillsammans med Brink Motorsport som jag ser fram emot att arbeta med. Det blir en ordentlig utmaning med tanke på begränsade förberedelser, men en utmaning som jag ser fram emot.

STCC TCR Scandinavia-helgen på Anderstorp Motorbana inleds med test och kval på lördag, följt av tre tävlingar på söndag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Anderstorp
Lördag 4/9
09:00 – Test 1
13:15 – Test 2
16:20 – Kval Q1
16:45 – Kval Q2

Söndag 5/9
10:50 – Race 1
14:00 – Race 2
16:25 – Race 3
Klicka här för komplett tidsschema.

Startlista STCC TCR Scandinavia – Anderstorp
#2 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
#7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team by VW STHLM – Volkswagen Golf GTI TCR
#19 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
#20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
#21 – Andreas Ahlberg – Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
#22 – Albin Wärnelöv – Experion Racing – Hyundai i30 N TCR
#26 – Jessica Bäckman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS
#32 – Robin Knutsson – Lestrup Racing Team by VW STHLM – Volkswagen Golf GTI TCR
#33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – Cupra TCR
#48 – Mikael Karlsson – Lestrup Racing Team by VW STHLM – Volkswagen Golf GTI TCR
#69 – Hugo Nerman – Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
#70 – Isac Aronsson – Brovallen Design – Audi RS 3 LMS
#71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS

Besök STCC-databasen för all statistik kring mästerskapet sedan starten 1996.

Senaste nytt