Statistiken för första halvan av STCC 2010

Postat av Johan Meissner kl 17:25

Halva säsongen av STCC 2010 är avklarad och Flash Engineering har satt samman all statistik från året. Vem kvalar bäst? Vem har stått på pallen flest gånger? Vilket team har bäst snittplacering?

För Flash Engineerings del är statistiken ännu så länge en tung läsning, om än intressant. Jan ”Flash” Nilsson ligger åtta i mästerskapet, 87 poäng bakom ledning, och Thed Björk ligger nia i mästerskapet, fem poäng bakom sin teamkompis.

Än är det 10 tävlingar och 250 poäng kvar att köra om i STCC 2010. Mästerskapet är långt från avgjort. Men vilka är huvudrollsinnehavarna hittils i år? Vem är bäst på kvalificeringen? Vem har satt flest snabbast varv? Vem gör flest omkörningar?

Följ med när vi går igenom all statistik för halva säsongen av STCC 2010!

Segrar

Robert Dahlgren och Richard Göransson toppar statistiken med antal segrar. De båda har två segrar, eller 25% av årets segrar. Totalt har sex förare stått överst på pallen i årets åtta tävlingar med Jan ”Flash” Nilsson, Mattias Andersson, Fredrik Ekblom och Tommy Rustad.

2 Robert Dahlgren
2 Richard Göransson
1 Fredrik Ekblom
1 Jan ”Flash” Nilsson
1 Mattias Andersson
1 Tommy Rustad

Andraplatser

Dahlgren toppar inte bara flest segrar, även antal andraplatser är Volvo-föraren bäst på hittills. Dahlgren har tre andraplatser, eller 38 % av de tillgängliga hittills i år. Patrik Olsson, Dick Sahlén, Johan Stureson, Andersson och Göransson har alla stigit upp näst längst upp på podiet i år.

3 Robert Dahlgren
1 Richard Göransson
1 Patrik Olsson
1 Mattias Andersson
1 Dick Sahlén
1 Johan Stureson

Tredjeplatser

Om antal tredjeplatser är det jämnare, mästerskapstvåan Göransson har två tredjeplatser, precis som mästerskapstrean Ekblom och mästerskapsfyran Olsson.

2 Richard Göransson
2 Fredrik Ekblom
2 Patrik Olsson
1 Jan ”Flash” Nilsson
1 Robert Dahlgren

Pallplatser

Inte oväntat har mästerskapsledarna Dahlgren och Richard Göransson kammat hem flest pallplatser. De båda har stått på pallen i alla tävlingar utom två hittills i år. Team Biogas.se-förarna Ekblom och Olsson har vars tre, skuggade av ”Flash” och Andersson med två pallplatser.

6 Robert Dahlgren
6 Richard Göransson
3 Fredrik Ekblom
3 Patrik Olsson
2 Jan ”Flash” Nilsson
2 Mattias Andersson
1 Dick Sahlén
1 Johan Stureson
1 Tommy Rustad

Pole positions

Till skillnad mot förra året är kampen om pole positions hård i årets mästerskap. Årets fyra kvalificeringar har gett fyra olika förare i pole position. Flash Engineerings Thed Björk är med i pole-klubben tillsammans med Dahlgren, Ekblom och Rustad.

1 Robert Dahlgren
1 Fredrik Ekblom
1 Thed Björk
1 Tommy Rustad

Q2 – Topp 10

Björk, Göransson, Dahlgren och Rustad har alla varit med i Q2 i varje tävling. Q2 är den andra och sista delen av kvalificeringen inför varje tävlingshelgs första tävling, där topp åtta förare från Q1, första delen av kvalet, gör upp om de åtta första startpositionerna.

4 Thed Björk
4 Richard Göransson
4 Robert Dahlgren
4 Tommy Rustad
3 Fredrik Ekblom
3 Mattias Andersson
2 Jan ”Flash” Nilsson
2 Patrik Olsson
1 Johan Stureson

Kvalsnitt topp tio

Mästerskapsledande Robert Dahlgren är bäst på att kvala hittills i år. Polestar Racing-föraren har i snitt startat från andra startruta medan hans mästerskapsrival Göransson har ett betydligt sämre startsnitt på startruta 4,8.

Intressant att notera är att Tommy Rustad och Björk, mästaren och mästerskapstvåan från 2009, ligger precis bakom Dahlgren. Farten finns hos de båda, men resultaten i tävlingarna är som bortblåsta i år, som även annan statistik längre ner i artikeln visar tydligt.

2 Robert Dahlgren
3 Thed Björk
3 Tommy Rustad
4,8 Richard Göransson
5 Fredrik Ekblom
6,8 Mattias Andersson
8 Jan ”Flash” Nilsson
8,3 Johan Stureson
9,3 Patrik Olsson
12 Dick Sahlén

Q1-snitt topp tio

Snittet från Q1 visar en annan lista jämfört med den för Q2. Här är Rustad bäst med snittplacering 2,3, en placering han försämrar till 3 i Q2. Även stallkollega Dahlgren tappar placeringar, 0,8 i snitt, från Q1 till Q2.

Den enda förare som ökar sin placering från Q1 till Q2 i snitt är ”Flash”, med 0.5 platser från snittstartruta 8,5 i Q1 till 8 i Q2.

2,3 Tommy Rustad
2,8 Robert Dahlgren
4,5 Richard Göransson
4,8 Thed Björk
5 Fredrik Ekblom
6,8 Mattias Andersson
8 Johan Stureson
8,3 Patrik Olsson
8,5 Jan ”Flash” Nilsson
12 Dick Sahlén

Snabbaste varv

Precis som Dahlgren visar med flest antal pole positions så visar han även i antal snabbaste varv under tävlingarna att han är kung över ett varv. Dahlgren toppar listan med tre snabbaste varv, Göransson har två, med ”Flash”, Ekblom och Rustad på ett.

3 Robert Dahlgren
2 Richard Göransson
1 Jan ”Flash” Nilsson
1 Fredrik Ekblom
1 Tommy Rustad

Snittplacering topp tio

Inte oväntat toppar Dahlgren även snittplaceringen i tävlingarna. Dahlgren har i årets första åtta tävlingar kört i mål på tredje plats i snitt medan mästerskapsrival Göransson är 0,5 platser bakom.

Längst ner i listan av topp tio hittar vi Björk, ”Flash” och Rustad, ett tydligt bevis på deras urusla första hälft av STCC 2010.

3 Robert Dahlgren
3,5 Richard Göransson
4,5 Fredrik Ekblom
5,1 Mattias Andersson
5,3 Patrik Olsson
5,5 Dick Sahlén
5,8 Johan Stureson
6 Thed Björk
7,3 Jan ”Flash” Nilsson
8 Tommy Rustad

Omkörningar

Johan Stureson är den förare i mästerskapet som har klättrat flest placeringar från sin startposition. IPS Motorsport-föraren har tagit 3,3 platser i snitt av de tävlingar han kört i mål. Dock bör det noteras att han har två brutna tävlingar i år.

Dick Sahlén är även han en som har förbättrat sin placering från kval till slutresultat avsevärt. Sahlén har i snitt tagit 3,1 platser, något som kompenserar för hans desto sämre kvalsnitt på startruta 12.

”Flash” ligger stadigt högt i statistiken för omkörningar under tävling. I snitt har Flash Enigneering-föraren klättrar 2,7 platser från sin startposition i de första åtta tävlingarna.

Dyster läsning är det för norrmannen Rustad som i snitt har tappat 2,2 plater i de tävlingarna han har kommit i mål, detta på grund av incidenter och bestraffningar.

3,3 Johan Stureson
3,1 Dick Sahlén
2,7 Jan ”Flash” Nilsson
2,4 Patrik Olsson
2,2 Thed Björk
1,7 Mattias Andersson
1,5 Richard Göransson
1,4 Robert Dahlgren
0,8 Fredrik Ekblom
-2,2 Tommy Rustad

Segrar team

Polestar Racing toppar antalet segrar tack vare Dahlgrens starka första hälft. Stallkompis och mästare Rustad bättrar på statistiken tack vare sin seger i premiären på Jyllandsringen. Göransson lyfter ensam upp WestCoast Racing till en andraplats med två segrar.

3 Polestar Racing
2 WestCoast Racing
1 IPS/MA:GP
1 Flash Engineering
1 Biogas.se

Pallplatser team

I flest antal pallplatser i år toppar Polestar Racing, men stabila Team Biogas.se ligger precis i hälarna med sex pallplatser. Ekblom och Olsson kör stabilt och jämnt i år, ingen av dem har brutit en enda tävling hittills i år.

7 Polestar Racing
6 Biogas.se
5 WestCoast Racing
3 IPS/MA:GP
2 Flash Engineering
1 Ekström Junior Team

Snittplacering team

Bäst snittplacering plockar WestCoast Racing hem tack vare ensamme Göranssons stabila körning. Polestar Racings båda förare har tillsammans i snitt kommit i mål på plats 4,9, statistik som ser betydligt sämre ut på grund av Rustads struliga säsong.

Polestar Racing delar andraplatsen med Biogas.se. Näst längst ner i listan ligger Flash Engineering som med hela fem brutna tävlingar bara har snittplacering 6,7 i de tävlingar Björk och ”Flash” har sett målflagg i.

3,5 WestCoast Racing
4,9 Polestar Racing
4,9 Biogas.se
5,5 IPS/MA:GP
6,7 Flash Engineering
6,9 Ekström Junior Team

DNF/DNS team

Flash Engineering toppar listan av brutna (DNF) tävlingar och icke-starter (DNS). Björk och ”Flash” har totalt missat målflaggan fem gånger på 16 försök. Polestar Racing är närmast med tre brutna tävlingar.

5 Flash Engineering
3 Polestar Racing
2 IPS/MA:GP
2 Ekström Junior Team

Bestraffningar/varningar

Rustad toppar den inte så smickrande listan med antal bestraffningar. Norrmannen har dragit på sig två bestraffningar hittills i år efter incident med Björk i Karlskoga och Andersson i Göteborg.

2 Tommy Rustad
1 Mattias Andersson
1 Andreas Ebbesson
1 Thed Björk
1 Roger Eriksson
1 Viktor Hallrup

Senaste nytt