Teaminsatsen bakom Björks återkomst i Göteborg

Postat av Johan Meissner kl 18:05

Thed Björk sladdade baklänges in i räcket i 130 km/h under kvalet. Kraschen skedde i banans snabbaste kurva och bilens datalogg visade på 4.5 G när han slog i räcket.
– Något släppte i bak och jag sladdade runt. Man sitter väldigt säkert i BMW:n, men visst känns det när man slår i räcket så hårt. Jag är öm i kroppen nu, säger Björk.

Kraschen slet sönder hjulupphängningen, krossade bakrutan och tryckte in plåten ända in till bakhjulen.
– Vid en första anblick såg det omöjligt ut. Men vi gav oss på det och lyckades precis, säger Magnus Karlsson, chefsmekaniker för Björks bil.

Åtta personer, inklusive tidigare STCC-föraren Tobias Tegelby, slet stenhårt för att få Björks kraschade bil redo inför den andra STCC-tävlingen i Göteborg. Mekanikerna bytte hjulupphängningen, tillverkade en bakruta av en reservframruta, riktade den skadade plåten, med mera.
– Vi hade bara någon minuts marginal innan insläppet stängde till tävlingen. Men det kändes otroligt skönt att se bilen rulla ut till starten, säger chefsmekaniker Karlsson.

I och med den begränsade tiden så var möjligheterna att ställa in bilen ordentligt begränsade.
– Jag fick använda ögonmått på till exempel på hjulvinklarna. Men uppenbarligen fungerade det rätt bra då Björk satte tävlingens sjätte snabbaste varv, säger Björks raceingenjör Toby Phillips.

Dessvärre fick Björk bryta på grund av en brusten drivaxel i den andra tävlingen efter att ha kört om 13 bilar och var uppe på sjunde plats från sista startruta.
– Tyvärr blev helgen ännu en tråkig historia resultatmässigt. Men jag är oerhört tacksam och stolt över arbetet som teamet gjorde med min bil, ett fantastiskt teamarbete, säger Björk.

Idag började arbetet hos Flash Engineering med att reparera bilen och det är en hel del som behöver göras.
– Uppehållet på fem veckor kommer väldigt lägligt. Skadorna är stora, men inte omöjliga att reparera. Vi kommer att stå på startlinjen med en bil i perfekt skick, säger teamchef Johan Kvick.

Trots de extrema motgångarna i år är Björk redan nu redo inför nästa tävling på Falkenberg om fem veckor.
– Fru fortuna har tagit en alldeles för lång semester för vår del. Men att vi har farten för att slåss om segrar råder ingen tvekan om. Nu känns det som att det inte kan gå sämre, i Falkenberg är det en nystart som gäller. Vi ger inte upp, inte på långa vägar, säger Björk.

Senaste nytt