Racingröster om Jan ”Flash” Nilsson

Postat av Johan Meissner kl 11:50

Med 28 säsonger körda, över 50 segrar, fler än 30 pole positions och en bra bit över 100 pallplatser så har Jan ”Flash” Nilsson lämnat och fortfarande lämnar ett tydligt avtryck i racingsverige. Vi har samlat racingröster om den nyblivne 50-åringen och den påverkan han har på svensk racing.

Mattias Ekström – Dubbel DTM-mästare, STCC-mästare

”Janne är en av de som har störst hjärta för motorsport som jag jobbat med eller tävlat med. Hans engagemang och entusiasm saknar motstycke, dels för att köra, men jag tror att det som imponerar mest är hur han bedriver sitt eget varumärke och sitt team. Hans förarkunskaper har alltid varit bra, men som entreprenör är han outstanding.

När jag började tävla var han på den absoluta toppen av sin karriär, då var han het som en kamin. Han var min första riktigt hårda motståndare och jag har lärt mig mycket av honom. Vi pratar ofta fortfarande och han är en av de som jag fortfarande har en bra relation med av före detta konkurrenter.”

Kenny Bräck – Indy 500-segrare, IndyCar-mästare

”I början på karriärerna sporrade vi varandra framåt både på och utanför banan, drev team ihop, utvecklade sponsor och PR-aktiviteter, allt i en ständig jakt att finansiera vårt tävlande.

Men vem kunde ana den där gången i England när jag slog attachéväskan i tinningen på honom så han svimmade att det skulle leda till en galenskap stor nog att ge sig på att bygga upp svensk racing från rötterna till dagens STCC.

Det var i alla fall det som hände för Janne (bortsett från att älska se sig själv i tidningen och ett prylbegär större än USA:s budgetunderskott förstås).

Att lyckas med detta kräver givetvis massor av kreativitet och energi i kombination med att vinna tävlingar. Jag har svårt tänka mig någon som skulle passa bättre. Frågar du honom skulle han nog säga att entrepenörskapet är ett nödvändigt ont för att få göra det han älskar, köra tävlingsbil. Men jag tror att han älskar detta minst lika mycket.”

Rickard Rydell – BTCC-mästare, Bathurst 1000-segrare

”Först och främst har Janne betytt ruskigt mycket för STCC och framgången för mästerskapet. STCC hade aldrig nått hit om det inte var för Janne.

Det jag uppskattar med Janne är att han kör sitt eget race. Han har inte gått mediaträningen där alla säger samma sak, han säger vad han tycker. Uppenbarligen har hans linje funkat väldigt bra med ett så framgångsrikt team i så många år.

Jag gillar honom som person, vi har umgåtts en del utanför racingen. Synd bara att att han håller på fel hockeylag, annars är han en bra kille. Jag hoppas att vi kan fortsätta vara polare nästa år när vi ska tävla mot varandra. Det ska bli väldigt kul, jag ser fram emot det.”

Richard Göransson – Fyrfaldig STCC-mästare

”Janne har betytt väldigt mycket för mig i min karriär. Han var den första som gav mig en riktig lön för att köra racerbil. Den tiden som jag var i hans team var väldigt kul. Vi har haft en hel del duster på banan, kanske främst i början av min STCC-karriär när jag körde BMW och han körde Volvo.

Det har alltid varit kul och tävla med och mot Janne och det känns lite galet att han fyller 50. Han kan fortfarande blixtra till på banan och göra fantastiska tävlingar. Uppenbarligen så spelar åldern ingen större roll och det tycker jag är kul att se.”

Senaste nytt