Filmer: Vem är Colin Turkington?

Postat av Johan Meissner kl 17:41

Flash Engineering annonserade Colin Turkington som stallets nya stjärnförare för två veckor sedan. Men vem är egentligen denna 28-åring från Nordirland? Följ med när vi går igenom hela hans karriär, från gokart på Nordirland till världsmästerskapen i WTCC.

Turkington inledde sin karriär med med gokart 1993 för att fem år senare ta steget upp till bilracing i Northern Irish Metro-mästerskapet där han direkt tog titeln 1998.

Året där efter gick han över till BTCC-supportklassen Ford Fiesta Zetech. Turkington gjorde tre säsonger i mästerskapet, med hårt motstånd från flera blivande BTCC-förare, och säkrade titeln 2001.

Tack vare titeln i Ford Fiesta Zetech tog sig Turkington, då bara 19 år gammal, in i BTCC för första gången. Turkington tävlade för Team Atomic Kitten, en satsning vars huvudsponsor var det då stora tjej-popbandet med samma namn, som drevs av West Surrey Racing.

Efter halva säsongen i BTCC 2002 klev Turkington för första gången upp på pallen, något som hjälpte honom att säkra en fortsatt styrning i stallet när de till 2003 fick fabriksstatus med MG. 2003 blev året då Turkington tog sin första BTCC-seger någonsin, något ni kan se i den här filmen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jM5dk2prDN0[/youtube]

Under 2004 fortsatte Turkington att tävla för West Surrey Racing och MG. En seger och fem pallplatser gav Turkington sjätteplatsen i mästerskapet, precis framför Rob Huff som idag tävlar för Chevrolet i världsmästerskapet WTCC.

Vauxhalls fabriksteam i BTCC skrev kontrakt med Turkington till 2005 där han tävlade i den nya Vauxhall Astran. Nordirländaren tävlade tillsammans med välmeriterade stallkompisen Yvan Muller och slutade på sjätte plats i mästerskapet.

Till 2006 var Turkington tillbaka med West Surrey Racing och gav sig för första gången på allvar in i titelstriden. Med en enastående jämnhet med två segrar och hela 14 pallplatser så slutade Turkington på tredje plats i mästerskapet, bara en poäng från silvermedaljen.

Som synes var Turkington inte blyg att ge sig in i närkamper, i det här videoklippet är han i hård kamp med Fabrizio Giovanardi under de absolut sista varven på Donington Park:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V09u0IFNFos[/youtube]

BTCC 2007 var första året för Turkington och West Surrey Racing med BMW, samma modell som han kommer att tävla med för Flash Engineering i STCC 2011. Direkt visade Nordirländaren sin styrka i BMW:n och tog pole position och två pallplatser i premiären. Säsongen fortsatte i stark stil och Turkington säkrade sin första privatförartitel i BTCC.

Säsongen därefter fortsatte Turkington i BMW:n, säkrade sin andra raka privatförartitel och säkrade fyra segrar.

2009 blev genombrottsåret för Turkington. Nordirländaren gav sig direkt in i titelstriden och tog över mästerskapsledningen vid halva säsongen tack vare en dubbelseger på Croft. Trots hårt motstånd från fabrikssatsningar från Chevrolet och Vauxhall lyckades Turkington som andra förare någonsin i BTCC säkra både totaltitel och privatförartiteln.

Turkington tog sex segrar 2009, varav två dubbelsegrar, tre snabbaste varv, tre pole positions och hela 14 pallplatser.

Resan mot titeln var allt annat än enkel, i finaltävlingen var de tre förare som kunde säkra BTCC-titeln. Turkington fick kämpa hårt och rankade finaltävlingen på Brands Hatch som hans livs bästa. Se den stenhårda kampen i finaltävlingen här, med omkörningar, teamtaktik, påkörningar och all sorts dramatik:

Del 1:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VOaJPS1yOuc[/youtube]

Del 2:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m6z0zttU1vk[/youtube]

Del 3:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6qLTDB_HUCY[/youtube]

Efter sitt mästarår i BTCC gick Turkington över till WTCC 2010. Dessvärre lyckades inte privatteamet West Surrey Racing säkra budget för hela säsongen, men Turkington gjorde trots det ett starkt intryck i VM-serien.

Trots att Turkington bara körde fem tävlingar av 12 så lyckades han säkra en seger, fyra pallplatser och slutade på 10:e plats i mästerskapet av 22 förare.

Till 2011 ger sig Turkington an det skandinaviska motståndet i STCC tillsammans med Jan ”Flash” Nilsson och Flash Engineering.
– Efter åtta säsonger i BTCC känner jag mig redo och motiverad för att ge mig in i STCC med Flash Engineering. Jag känner att vi kan göra mycket bra resultat i år, säger Turkington.

Bilder: Flash Engineering, PSP Images, Kelvin Fagan.

Senaste nytt