50-åringen som utmanar VM-förarna

Postat av Johan Meissner kl 14:58

Jan ”Flash” Nilsson visade i årets STCC-premiär att åldern 50 inte är något hinder för att utmana VM-förare som James Thompson och Rickard Rydell.
– Jag brinner fortfarande väldigt mycket för att köra tävlingsbil och jag är rätt säker på att jag kommer att bli en tung spelare i årets mästerskap, säger ”Flash”.

I premiärhelgens andra tävling körde ”Flash” i mål som sjätte man efter en lång kamp med Thompson och Rydell.
– Det var en okej premiär med tanke på de tekniska problem som vi hade under kvalet. Givetvis är det kul att känna att farten finns där, jag satte snabbare varvtid än både Rydell och Thompson, säger ”Flash”.

Till i år har ”Flash” dessutom en snabb stallkompis i form av 2009-års BTCC-mästare Colin Turkington.
– Colin är snabb och hans ingenjör John Morton är mycket duktig. De bidrar till att höja nivån hos oss samtidigt som de lär sig mycket av vårt sätt att arbeta. Vi har utan tvekan ett konkurrenskraftigt paket till årets säsong, säger ”Flash”.

Med 15 säsonger i STCC, samtliga sedan starten 1996, och en 29 år lång racingkarriär menar ”Flash” att hemligheten bakom hans framgångar ligger i att ha kul.
– Anledningen att jag fortfarande segrar är för att jag tävlar för att det är kul. Det kvittar om det handlar om att sätta varvrekord på Kristinehamns gokart-bana eller att köra STCC-finalen på Mantorp, jag brinner lika mycket för båda sakerna, säger ”Flash”.

En annan nyckel till framgång menar ”Flash” är hans förmåga att köra om. I fjolårets STCC var den dubbla STCC-mästaren den förare som körde om flest gånger per tävling.
– Jag känner mig alltid trygg i omkörningsmoment. Folk runt omkring mig vet att efter ett par försök så kör jag om hårdhänt. Det har väl kanske kostat mig några framgångar, men det har gett mig desto fler, säger ”Flash”.

Förutom faktumet att han är mer än dubbelt så gammal som många av förarna i STCC så tar hans åtaganden som VD för Flash Engineering, driften av Porsche Carrera Cup Scandinavia och engagemanget i nystartade teamgruppen TTA mycket tid och engagemang.
– Det påverkar självklart min körning negativt, det är ingen hemlighet. Men det är som det är och det är inget jag kommer att välja bort, säger ”Flash”.

”Flash” har jobbat hårt inom svensk racing sedan 1992 och 50-åringen ser ingen minskning inför 2011 eller 2012, snarare tvärt om.
– Detta är första året på 19 år som ingen av mina huvudpartners är huvudsponsor åt STCC. Det kommer att bli stora ändringar till nästa år, men det ser jag fram emot. Vad det gäller fortsättningen på min körning jämsides med allt detta så tar jag säsong för säsong, vi får se, säger ”Flash”.

”Flash” ser på framtiden med tillförsikt, både vad det gäller utveckling av mästerskap och nya förare.
– Det har varit svårt att hitta klart lysande nya stjärnor i svensk motorsport. Men kommande talanger som Linus Ohlsson, Johan Kristoffersson och Oscar Palm kan ta över från mig, Rydell och Ekblom. De fortsätter att utvecklas och imponera, säger ”Flash”.

Idag ligger fokusen för ”Flash” på årets andra STCC-tävling som körs på Ring Knutstorp om lite mer än en vecka.
– När jag tänker på Knutstorp så tänker jag på alla segrar, pallplatser och fans därifrån. Jag trivs på Knutstorp, vi hade ett bra test där för ett par veckor sedan och jag ser fram emot tävlingen. Min ambition är att hamna på pallen så fort som möjligt, inom årets tre första tävlingar, säger ”Flash” bestämt.

Senaste nytt