”Flash” och Prins Carl Philip kör Mille Miglia

Postat av Johan Meissner kl 12:17

Jan ”Flash” Nilsson och Prins Carl Philip kommer att delta med en Porsche 550 Spyder i den legendariska veteranbilstävlingen Mille Miglia i helgen.
– Det ska bli fantastiskt roligt att få köra ett stycke motorsportshistoria i en så mytomspunnen tävling, säger ”Flash”.

Tävlingen sträcker sig över 160 mil på slingrande italienska vägar och det handlar om att köra sträckorna på en viss snitttid.
– Jag ser verkligen fram emot tävlingen, målet för oss båda ligger inte på direkta resultat utan att ha så roligt som möjligt, säger Prins Carl Philip.

Mille Miglia har sina rötter i början av 1900-talet då tävlingen var en blixtsnabb landsvägstävling som lades ner 1957 efter en olycka. Till 1982 återupplivades tävlingen, men då i form av en veteranbilstävling där endast bilar tillverkade innan 1957 får delta.

Porsche 550 Spyder är en bil som är minst lika mytomspunnen som tävlingen i sig. Bilen, som är byggd 1955, är mest känd som den filmstjärnan James Dean körde ihjäl sig i.
– Bilen är fascinerande på många sätt. Även om jag gärna kallar mig Jan Dean i helgen så har jag ingen lust att slå ihjäl mig i en veteranbilstävling. Bilen är från när motorsporten var som farligast och man måste behandla den med respekt, säger ”Flash”.

Spydern som ”Flash” och Prins Carl Philip kommer att delta med har chassinummer 45 och ingår i ägare Albert Westermans bilsamling. Westerman, som äger klädesföretaget State of Art, äger totalt 34 Porschar, varav tre är 550 Spyder.
– James Deans bil hade tillverkningsnummer 55 och jag äger 45, 76 och 89 av de sammanlagt 90 bilar som tillverkades av den här modellen. Sju är spårlöst försvunna, bland dem James Deans bil, säger Westerman till Dagens Industri.

Mille Miglia 2011 inleds i den Italienska staden Brescia på torsdag, fortsätter sedan genom städer som Bologna, Rom och Modena. ”Flash” och Prins Carl Philip kommer att turas om i rollerna som förare och kartläsare.
– Vi har tre spännande och roliga dagar framför oss. Det är ett sant privilegium att få genomföra den här tävlingen i en så legendarisk bil tillsammans med Prins Carl Philip, säger ”Flash”.

”Flash” och Prins Carl Philip ansluter sig till skaran av legendariska Mille Miglia-förare som Stirling Moss, Alberto Ascari, Tazio Nuvolari och Juan Manuel Fangio.

Klicka här för mer information om Mille Miglia.
Klicka här för mer information om Porsche 550 Spyder.
Klicka här för mer information om State of Art.

Senaste nytt