Nytt namn för TTA – Elitserien i Racing

Postat av Johan Meissner kl 15:53

– Det tog sexton år att utveckla, men nu har racingen äntligen fått sin egen elitserie i Sverige, säger Jan ”Flash” Nilsson, representant för TTA.

TTA följer utvecklingen för andra sporter av högsta divisionen som elitserien i hockey, bandy, handboll, speedway, med flera.

– Vi inför ett nytt tankesätt för racing som följer utvecklingen som andra sporter gjort sedan länge. I Elitserien i Racing handlar det om den bästa föraren och det bästa teamet, precis som i hockey, bandy eller speedway. Vi sätter förarens prestation i huvudrummet, säger Jan ”Flash” Nilsson.

TTA startades 2010 av de fyra största racingteamen i Sverige i form av Brovallen Design, Flash Engineering, Volvo Polestar Racing och BMW Dealer Team WestCoast Racing tillsammans med de fyra största banorna i Sverige i form av Anderstorp Raceway, Falkenbergs Motorbana, Karlskoga Motorstadion och Göteborg City Race Arena.

– Namnet är utmärkt och det är alltid en fördel att man på ett kort och enkelt sätt med ett namn kan beskriva vad serien handlar om, att TTA är den absoluta eliten av racing, säger Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiell chef för motorsport vid Volvo Personvagnar, som inför årets säsong ansluter TTA med kontrakt till 2015 efter 16 år i STCC.

– Vi tycker det nya namnet är helrätt och det återspeglar mycket bra vad hela mästerskapet handlar om, att det är toppklassen för svensk racing, säger Mike Luff, representant för TTA:s arrangörsgrupp.

Namnet Elitserien har en lång tradition för olika sporter i Sverige där hockeyn var först ut till säsongen 1975/1976. För förarna i TTA ger namnbytet en viktig tyngd.

– Elitserien i Racing är precis vad det kommer att vara, vi har de bästa förarna, de bästa teamen och de bästa banorna i Sverige. Vårt nya reglemente kommer dessutom att ställa högre krav på förarna, bilarna är snabbare och mer utmanande att köra. Mästaren kommer verkligen att vara mästaren av Elitserien i Racing och det finns ingen högre racingklass att bli mästare i 2012, säger Richard Göransson, fyrfaldig SM-mästare och klar för BMW Dealer Team WestCoast Racing i TTA 2012.

– Elitserien i Racing blir ett utmärkt varumärke för TV- och media-aktörer. Det är enkelt, tydligt, värdeladdat och känns även igen från andra idrotter, säger Kristian Hysén, Senior Vice President på IMG, världens största oberoende distributör och producent av TV-sänd sport, som sköter TV-avtalsförhandlingarna för TTA.

Elitserien i Racing gör premiär den 12:e maj på Karlskoga Motorstadion. Där kommer förare och team att tävla med helt nya racingbilar som har en hybridmotor, som drivs både på el och miljöbränsle, på över 400 hästkrafter. Redan i dag förare som Fredrik Ekblom, Jan ”Flash” Nilsson, Thed Björk och Richard Göransson klara för mästerskapet, förare som tillsammans svarar för tio av sexton SM-titlar i racing sedan 1996.

Namnet TTA fortsätter att användas tillsammans med Elitserien i Racing, men TTA representerar namnet för organisationen bakom Elitserien i Racing.

Senaste nytt