Mattias Andersson hittar farten

Postat av Erik Gustafsson kl 15:20


Det har varit en tuff säsongsinledning för Mattias Andersson. Varvtiderna har varit långt från täten och rätt känsla har saknats bakom ratten, tills nu. I Göteborg visade han rutinen och satte fredagstesternas allra snabbaste varvtid runt den tighta stadsbanan. I racet hade han länge beslag på femteplatsen, fram tills en knuff som gav en piruett.

Andersson är en av landets mest rutinerade racingförare och har kört svensk standardvagnsracing sedan 2001. I STCC blev han känd som Alfa Romeo-föraren som flera gånger utmanade de betydligt större teamen som hade både saftigare budget och nyare bilar. Och det är just omställningen från den framhjulsdrivna Alfa Romeon till den bakhjulsdrivna TTA-Saaben som varit utmaningen i årets säsong.
– När jag för första gången satte mig i TTA-Saaben var det första gången på mycket, mycket länge jag körde en så motorstark bakhjulsdriven bil. I elva säsonger, undantaget en, har jag tävlat med framhjulsdrift, förklarar Mattias och fortsätter;
– Under de inledande testerna, och under första tävlingen i Karlskoga, kändes det mer som jag åkte med bilen, i stället för att köra. För TTA-bilen är speciell att köra i jämförelse med det jag var van vid och min körstil från Alfan stämde inte över huvud taget.

Till tävlingarna i Anderstorp hade avståndet upp till täten minskat, för att i Göteborg bli nästan helt obefintligt. Under fredagens första test var Andersson tredje snabbast runt Göteborg City Arena, och under dagens andra träningspass var det han som var överst på resultatlistan, framför teamkollegan Robin Rudholm.
– Jag börjar hitta hem i bilen, i Göteborg kändes den trygg, säker och förtroendeingivande och jag hade koll på både bil och räcken. På den tighta banan krävs det massor av mod och självförtroende. Till skillnad från Karlskoga kändes det som jag själv körde, fortsätter Mattias.

Till kvalet dagen efter hade banan förändrats med nya däcksvallar på några ställen, men trots en marginellt bättre varvtid räckte det bara till start från nionde ruta – en besvikelse, sa Mattias då och syftar på det perfekta varv som visat sig krävas i TTA-kvalen. I racet gör han en bra start och plockade direkt två placeringar i de första kurvorna. När sen Fredrik Ekblom snurrar efter en sammanstötning klättrar han till sjätte, och när Fredrik Larsson går in i muren tillhör femteplatsen Mattias.
– Efter att säkerhetsbilen lämnat banan första gången kände jag mig trygg. Vi hade en lång stint av rena varv. Kände att min bil inte mattades lika mycket som de övrigas samtidigt som avståndet bakåt ökade. Efterlängtat att hänga med tätklungan och faktiskt se ledarbilen.

Det trygga avståndet bakåt försvann dock när säkerhetsbilen gick ut på banan för andra gången och drog ihop fältet. Vid omstarten kolliderar Ekblom först med Martin Öhlin för att strax därpå knuffa Mattias Andersson i utgången av nya hårnålskurvan som då tappar kontrollen och sladdar av.
– En touch, inte jättehård men tillräcklig för att jag inte ska ha möjlighet att häva sladden. Inte mycket att göra när man står där och alla susar förbi, bara att bita ihop och ta i vad allt bär, säger Mattias som lyckades ta tillbaka två av de förlorande placeringarna och slutade på nionde plats.
– Jag är så klart nöjd med helgen i Göteborg, även om det är frustrerande med en förlorad femteplats. Vi har visat att vi har farten, något vi är mycket glada över. Vi är nästan framme vid målet, men fortfarande finns det saker att förbättra. Vi kom in lite snett och slet nog åt fel håll, men efter Karlskoga har det snabbt gått bättre och bättre.
– I Falkenberg om knappt tre veckor är målet att vara lika snabb igen. Då ska vi ta tillbaka platsen vi förlorade i Göteborg, avslutar Mattias.

Senaste nytt