”Snickar-Matte” Karlsson i Porsche Supercup

Postat av Erik Gustafsson kl 10:25

Inför 80 000 åskådare mot världens främsta Porsche-förare. Helgen på Hockenheimring i Tyskland innebar mer än bara Formel 1, speciellt för Flash Engineering-föraren ”Snickar-Matte” Karlsson som debuterade i världens tuffaste märkesmästerskap – Porsche Supercup.

Både fredagens träning och lördagens kval såg länge ut att köras på blöt asfalt, men med bara minuter kvar av kvalet torkade banan hastigt upp och Matte var snabb på att byta till slicks, något som lönade sig väl och gav honom artonde bästa varvtid.
– Hade lite problem att hitta balansen med de nya keramiska bromsarna och avgassystemet inledningsvis, men så fort vi fick på slicksen gick det bättre. Var otroligt halt de första varven, men det torkade blixtsnabbt och jag till en hyfsat tid, berättar Matte.

Enligt Porsche Supercup-reglementet var Matte tvungen att byta de ordinarie bromsarna mot nya keramiska, precis som avgassystemet också skulle bytas till ett lättare och rakare. Det skulle dock även visa sig att en koppling på bränsleledningen framför motorn var i plast, enligt 2011 års specifikation, men som nu ska vara i metall. I stället för att lugnt byta bromsar och avgassystem fick mekanikerna snabbt lyfta ur både motor och växellåda för att komma åt kopplingen.

27 bilar stod på startlinjen inför söndagens race, bland annat svensken Patrik Skoog som körde tillsammans med Matte, och efter att startskottet gått blev de två första kurvorna mycket stökiga. Flera bilar gick ihop och några fick bryta, men Matte klarade sig helskinnad hela första varvet. Under det andra fick han dock en sammanstötning i ingången till Mercedes-kurvan och skadade bilen.
– Gick ihop hjul mot hjul och något blev snett i bilen. Fick hålla ratten tio i för att köra rakt resten av racet. Hade det varit i Sverige hade jag nog brutit, men nu bestämde jag mig att jag ska över mållinjen. Blev bara att hålla i och kämpa på, och visst tog jag mig i mål, fortsätter Matte som slutade på artonde plats av alla 27 startande.

Under omständigheterna är Matte riktigt nöjd med helgen, framför allt att få vara på plats och fullfölja racet.
– Känsla, atmosfär och upplevelsen är helt annorlunda där nere. Läktarna är fullsatta och gemenskapen mellan förare är härlig, men samtidigt är det mycket nya rutiner och procedurer vi inte har full koll på. Att bara sätta sig in i allt ger en fullt upp, sen skulle man ju köra också. Det här var en dröm för mig själv, men också en stor grej för hela teamet, säger Matte som gärna ser sig själv på ytterligare Supercup-tävlingar under säsongen.
– Hade det inte varit för smällen på bilen hade jag nog stått på nästa tävling i Ungern till helgen, men det är ju fler tävlingar kvar under säsongen, så ingenting är omöjligt.

Viasat Motors Facebook-sida ligger flera filmer där Matte berättar om helgens körning, sidan hittar ni här!

Porsche Supercup Hockenheim – Topp 10
1 René Rast 14 varv
2 Michael Ammermüller +0:01.538
3 Kévin Estre +0:04.402
4 Robert Lukas +0:05.518
5 Nicki Thiim +0:05.940
6 Patryk Szczerbinski +0:08.134
7 Philipp Eng +0:12.234
8 Michael Christensen +0:18.850
9 Philipp Frommenwiler +0:20.040
10 Nick Heidfeld +0:20.474

17 Patrik Skoog +0:35.080
18 Matte Karlsson +0:47.644

Senaste nytt