Segermaskinen Flash Engineering tillbaka i STCC med F1-förare

Postat av Flash Engineering kl 18:32

flash_engineering

Flash Engineering är tillbaka i STCC. Mästerskapets segerrikaste team någonsin kommer till start med tidigare Formel 1-föraren Björn Wirdheim, Reuben Kressner och Linus Ohlsson.
– Vi är tillbaka för att köra ifrån de som är bäst. Vi är tillbaka för att köra ifrån Volvo, säger tidigare mästaren Jan ”Flash” Nilsson, ägare och teamledare.

Med siffran 63 toppar Karlstadbaserade Flash Engineering statistiken över flest racesegrar i STCC:s mästerskapshistoria. Många förare har bidragit till den imponerande sviten. Nu står nya på tur.

– Det ska bli jätteroligt att tävla i Sverige igen, speciellt som jag får möjlighet att göra den här satsningen tillsammans med Jan ”Flash” Nilsson och ett av de mest professionella teamen i mästerskapet. Hos Flash Engineering vet jag att jag kommer att få bra förutsättningar att lyckas, säger Björn Wirdheim, som inte tävlat i ett mästerskap på hemmaplan sedan han 1997 vann SM i Formel Ford 1600.

Den 36-årige Växjösonen har varit enormt framgångsrik i sin alltjämt pågående, internationella racingkarriär. 2003 vann han Formel 3000 (GP2 ) och säsongen därpå var han testförare för Jaguar i Formel 1. Sedan flera år tillbaka är han firad och framgångsrik GT-förare, främst i Japan, men också i Europa.

– Jag har följt STCC under flera år och det är kul att jag nu får möjlighet att delta i mästerskapet – och att det går att kombinera med mitt övriga tävlande. Samtidigt har jag ingen tidigare erfarenhet av den här bilen och jag ska köra på banor som jag inte varit på sedan 1997. Jag förstår att det här inte kommer att bli lätt och jag har stor respekt för konkurrerande team och förare, men målsättningen är givetvis att vinna – det är det alltid. Jag ska göra mitt bästa och är övertygad om att vi kommer att leverera bra resultat.

Björn Wirdheim blir det självklara ankaret i Flash Engineerings föraruppställning.

– Björn är en elitförare som varje team vill ha och behöver. Med sin rutin, erfarenhet och kunnande är han mycket viktig för att utveckla teamet och bilen, konstaterar ”Flash”.

Jämte Wirdheim kommer Flash Engineering att matcha lovande junioren Reuben Kressner, 19 år, från Stockholm. Efter en framgångsrik kartingkarriär har Kressner kört formelbil i två säsonger. Han har tävlat i Formel 4 i Frankrike och i Formel Renault 1,6 på hemmaplan.

– Reuben gjorde ett bra STCC-test för WestCoast Racing i höstas, han har rätt ålder och rätt inställning. Flash Engineering har bland annat matchat fram juniorer som Mattias Ekström, Robert Dahlgren, Thed Björk och Linus Olsson och Reuben ska bli nästa förare, lovar Nilsson.

– Otroligt spännande för mig, jag ser verkligen fram emot att ta steget från formelbil till STCC och utbildas under Jan ”Flash” Nilssons ledning och med rutinerade teamkompisar som Björn Wirdheim och Linus Ohlsson. Av den här trion är jag övertygad om att jag kommer att lära mig mycket, säger Kressner.

Linus Ohlsson, 25 år, är teamets reservförare som i första hand ska ersätta Björn Wirdheim när hans internationella uppdrag kolliderar med STCC.

– Linus är i mina ögon den största talang svensk racing fått fram sedan Thed Björk, säger Jan Nilsson.

Flash Engineering hjälpte tidigt Linus i hans karriär. 2012 gjorde talangen succé med en andraplats i TTA, men ett år senare och efter en fjärdeplats i STCC, fick han lämna rollen som fabriksförare hos Volvo när verksamheten skulle bantas.

– Efter tävlingsuppehållet 2015 har jag lockat tillbaka Linus till svensk elitracing och jag har en långsiktig plan för honom. Volvo släckte glöden och jag tänker tända den igen, säger ”Flash”.

Linus är glad över att vara en del av Flash Engineering igen och han kommer att få chansen i teamet redan i premiären i Skövde den 1 maj. Då är nämligen Wirdheim engagerad på annat håll.

– Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka i Flash Engineering och i STCC. Det här är chansen jag väntat på och jag vet att Janne kommer att ge mig rätt förutsättningar att lyckas, säger Linus, som redan börjat snegla på teamets tredjebil.

Hans hemliga plan är att få ut den på banan genom att vinna premiären.
På rekordtid har Jan ”Flash” Nilsson byggt ett nytt toppteam i STCC, Flash Engineering.

– Jag har fått ihop ett gäng med bara proffs, killar med lång erfarenhet av elitracing som trivs ihop och som älskar att segra, säger ”Flash”, som själv leder arbetet i teamet – med samma glöd och med lika vass tunga som alltid.

– Jag älskar racing, jag har alltid älskat racing. Jag har levt på och för sporten i hela mitt liv och efter en behövlig timeout på tre år har suget kommit tillbaka. Jag tror dessutom mycket på STCC:s nya ägare som verkligen vill och jobbar målmedvetet för att göra STCC till kungaklass igen redan i år. De bästa förarna och teamen kör här redan, det är det enda som är viktigt. Då blir det verkligen värt att segra.

Jan ”Flash” Nilsson utstrålar glädje och energi i sin roll som spindeln i nätet i det egna teamet. Han tycker racing är roligt igen, speciellt om han vinner. Och det har han för avsikt att göra i sin comeback 2016.

– Målsättning? Vi ska köra ifrån Volvo. Om det händer tidigt eller tar ett tag är ointressant. Det är dit vi ska, säger han.

Fakta

Björn Wirdheim
36 år
Från Växjö
Bor i England
Främsta meriter: Formel 3000-mästare 2003, reserv- och testförare för Jaguar i Formel 1 2004, teammästare i Super GT i Japan 2014, mästare i European Le Mans Series LMP2 2015.

Reuben Kressner
19 år
Från Stockholm
Bor i Stockholm
Främsta meriter: Pallplatser i franska Formel 4 och svenska Formel Renault 1,6 2015. Bronsmedaljör i SM i karting, KF2, 2013.

Linus Ohlsson
25 år
Från Jönköping
Bor i Jönköping
Främsta meriter: Tvåa i TTA – Elitserien i Racing 2012, trea i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2011, mästare i JTCC 2009.

Senaste nytt