Solvalla nästa och Dacia Dealer Team gasar mot pallen för tredje tävlingen i rad

Postat av Flash Engineering kl 08:55

Pallen för andra tävlingen i rad och bästa poängskörd sedan premiären i Skövde.
Mattias Andersson och Dacia Dealer Team visade klassen i Karlskoga för tre veckor sedan.
Nu laddar teamet från Östergötland för nästa tävling och utmaning i STCC: Solvalla 2-3 september.

Det blir femte året i rad som STCC drar in på den pampiga travanläggningen i den kungliga huvudstaden. Mattias Andersson gör sin fjärde start på Solvalla. Han var inte med premiäråret 2012.
– Jag var tvåa bakom Andreas Wernersson 2014 och målet är pallen i minst ett av lördagens båda race, säger Andersson, som haft en uppåtgående trend i STCC i de två senaste deltävlingarna.
Han var tvåa i det andra racet i Falkenberg och nådde samma placering i det inledande loppet på Gelleråsen utanför Karlskoga. I båda racen hade han dessutom ledningen.

Banan på Solvalla är helt unik i svensk racing. Delar av sträckningen går på travovalen, resten innanför. Varje år byggs och asfalteras banan för det största, publika eventet i mästerskapet.
Nylagd asfalt är alltid en utmaning för en racerförare. 2015 var Solvalla-tävlingen en prövning utöver det vanliga.
– Asfalten var extremt hal. Det var som att köra med slicks på lätt fuktig bana. Det var en chock, minns Andersson.
Några få hittade greppnivån, de flesta gjorde det inte. Dacia Dealer Team tillhörde den sistnämnda skaran.
– Jag vet inte vilken asfalt det blir i år, men förhoppningsvis ger den mig och alla andra mer friktion än vad fjolårets underlag bjöd på, säger Andersson och konstaterar samtidigt:
– Osäkerheten inför en tävling som Solvalla, där man inte riktigt vet vad som väntar, innebär givetvis också en stor utmaning för oss team och jag har lite grejer som vi ska prova i helgen.

Banan på Solvalla är speciell i flera avseenden. Den är kort, långsam om man jämför med övriga i mästerskapet och har flera trånga partier. Dessutom har den inga avåkningszoner. Det är betong runt om.
– Kanske inte min favoritbana i mästerskapet, men intresset för tävlingen brukar vara stort och eventet på Solvalla är jättebra. Härlig arena, bra inramning och alltid mycket folk.

Som uppladdning inför årets näst sista deltävling i mästerskapet kommer Dacia Dealer Team att ge sig ut på en liten miniturné. På tisdag ska man besöka en Dacia-handlare i Borlänge och dagen därpå ställs tävlingsbilen ut hos två handlare i Stockholm.
– Dacia har sitt huvudkontor inte långt från Solvalla och därifrån kommer en hel del folk under tävlingen. Dessutom hoppas jag att Dacia-ägare i Stockholmstrakten kommer och hejar på oss, säger Andersson som alltså siktar mot pallen vilket skulle kunna lyfta honom placeringsmässigt i mästerskapet.
Inför starten på fredag, då test och kval avgörs, är han sexa i tabellen, men med fjärdeplatsen inom räckhåll.

Har du inte möjlighet att ta dig till Stockholm och Solvalla på lördag rekommenderas Sveriges Televisions livesändningar från tävlingarna. SVT1 sänder direkt kl 12.15-16.40 och STCC visas även på SVT Play.
På söndag 4 september summeras dessutom tävlingen i STCC Magasin i SVT1 kl 17.00.

Tidsschema STCC Solvalla 2-3 september
Fredag 2 september

Kl 13.20: Test 1
Kl 15.35: Test 2
Kl 17.40: Kval, Q1
Kl 18.00: Kval, Q2

Lördag 3 september
Kl 12.30: Race 1
Kl 15.20: Race 2

Senaste nytt