TCR-premiär i STCC på Solvalla – och bilar klara för 2017

Postat av Flash Engineering kl 18:19

Nästa år byter STCC tekniskt reglemente. TCR-bilar kommer att rulla i svensk racings kungaklass.
Inför helgens tävling på Solvalla tjuvstartade den nya eran då finska LMS Racing ställde två bilar på banan och bjöd svensk media på en åktur.
På den efterföljande presskonferensen avslöjade Daniel Haglöf att PWR Racing beställt tre Seat León TCR till säsongen 2017.

I början på juni offentliggjorde STCC AB övergången till framtidsklassen TCR. I går togs nästa steg. Inför helgens deltävling på Solvalla var det nämligen premiär för en TCR-bil på en svensk racerbanan.
Finländaren Emil Lindholm skjutsade journalister i en av LMS Racings Seat León TCR. Teamets andra bil stod uppställd i depån där den studerades grundligt att teamchefer och förare i STCC och dess supportklasser.
Efter medåkningen kunde STCC räkna in sina första bilar i mästerskapet 2017 när Daniel Haglöf, teamägare och förare i PWR Racing – Seat Dealer Team, tog till orda inför ett 60-tal intresserade åhörare.
– Vi har beställt tre bilar för nästa år och vi kommer att få dem i oktober, berättade dalkarlen och hyllade både samarbetet med Seat och valet av nytt, tekniskt reglemente.
– Jag är sjukt glad och stolt över det samarbete vi har med Seat Sverige och den relationen vi under året byggt upp med Seat Sport. Att jobba ihop med en importör har varit en del i vår långsiktiga målsättning och vårt samarbete i dag visar att det här reglementet faktiskt fungerar. Det enda vi kommunicerade i vår dialog inför det här året var att det antagligen kommer att bli ett byte av reglemente till 2017 eller 2018 och det räckte för att vi skulle få med oss en importör redan till i år. Det är ett kvitto på att TCR är rätt och jag tror att det är ett klokt beslut att byta reglemente.

PWR Racing har påbörjat bygget av STCC TCR Scandinavia 2017. Fler kommer att ansluta och på presskonferensen berättade bland annat förare som Rasmus Mårthen, Fredrik Lestrup och toppduon i Clio Cup, Nicklas Oscarsson och Marcus Annervi att STCC TCR Scandinavia är deras mål 2017.
– PWR:s offentliggörande är en fantastisk start på nästa års mästerskap. Det är en jätteviktig signal till alla andra som faktiskt kan börja planera för STCC 2017 och våga beställa bilar, säger Lundin.

Antti Buri är en annan het kandidat till en start i STCC kommande säsong. I år kör han och LMS Racing med framgång det tyska TCR-mästerskapet, men tankarna på att bredda sig är tydliga från finländarens sida.
– Det är därför jag är här. Det skandinaviska mästerskapet intresserar oss verkligen, men vi vill också köra i Tyskland så lägg era tävlingar på rätt datum, uppmanade han Jonas Lundin.
Unge skåningen Simon Larsson, som TCR-debuterade i den tyska serien för ett par veckor sedan, pratade också om värdet av att STCC hittar en kalender som går att kombinera med en internationell karriär.
– Det klart att vi kommer att göra allt vi kan för att undvika krockar, men det vi kanske tror är viktigast just nu är att vi går ut tidigt med våra tävlingsdatum och banor för 2017. Målet nu är vi ska kunna presentera en preliminär kalender så snabbt som möjligt, förhoppningsvis redan till finalen på Ring Knutstorp, säger Lundin, som på presskonferensen dessutom öppnade en dörr för att internationalisera STCC.
– Mästerskapet heter STCC TCR Scandinavia vilket indikerar att vi har ambitioner att inte bara finnas i Sverige, utan att det också handlar om att förhoppningsvis även köra i Finland, Norge och Danmark så småningom. Kanske inte redan nästa år men planen ligger där för framtiden, säger Lundin.

Senaste nytt