Teamkamrater hos Polestar Cyan Racing – titelrivaler på banan.

Postat av Flash Engineering kl 10:09

En jagar sin femte. En jagar sin första. Båda är teamkamrater. Polestar Cyan Racings Richard Göransson och Robert Dahlgren är i en het titeljakt när STCC äntrar Solvalla i Stockholm i helgen.

Det skiljer bara elva poäng mellan Richard Göransson, på jakt efter femte STCC-titeln och chans att bli mesta STCC-mästare, och Robert Dahlgren som trots så många år i STCC-toppen fortfarande jagar sin första titel. Med årets regel där alla förare får räkna bort sin sämsta helg för året är avståndet ännu mindre, bara fem poäng skiljer dem åt.

Mästerskapsledande Göransson har ett solklart mål för Solvalla.
– Ledningen ska utökas, poängterar han. Det är självklart det enda målet och min plan är att åka till Solvalla och köra mitt race. Det är det enda jag kan kontrollera och jag är grymt laddad!

STCC har kört på Solvalla sedan 2012 och trots en närmast oförändrad bansträckning är det oftast nya förutsättningar med nylagd asfalt varje år. Det är en förutsättning Richard tror kan spela in.
– Nyckeln är att få däcken att fungera då greppet i banan är olika varje år och även skiftar under helgen. Det är alltid spännande att se hur asfalten är på Solvalla. Banan är intressant annars, trots en så kort bana finns det två bra omkörningstillfällen och det är inte många banor som har omkörningstillfällen var 500:e meter. Jag tror det blir två bra race på lördag.

Robert Dahlgren har varit med i STCC-toppen sedan debuten 2004 då han för övrigt slutade tvåa bakom just Richard Göransson som det året tog sin första STCC-titel. Trots det har det inte blivit en STCC-titel för Dahlgren.
– Det är egentligen obegripligt att det inte blivit det men jag blev faktiskt nordisk STCC-mästare 2010, påminner Robert. Ett STCC-guld skulle betyda enormt mycket. Man kan säga att jag är väldigt sugen på det.

Det var länge oklart om Robert skulle köra på Solvalla i helgen. Tävlingen krockar nämligen med WTCC-tävlingarna i Japan i helgen där Robert skulle köra för teamet. Men efter succéhelgen i Karlskoga blev beslutet att avstå Japan och istället köra på Solvalla för att hålla liv i titeljakten.
– Jag hade en bra diskussion med Christian Dahl om. Jag vill så klart köra VM också, men nu är det chans att vinna en STCC-titel och den chansen ville jag ta. Jag ska verkligen inte klaga, jag hade två bra alternativ tack vare Polestar Cyan Racing och Volvo och jag kör för STCC-guldet.

Efter Karlskoga har Robert tyngst bil av alla på Solvalla. Ett tufft utgångsläge men inget som bekymrar Robert som heller inte ser något problem att slåss om titeln med teamkamraten.
– Vi vet att mycket kan hända i STCC och vi är inte heller ensamma på banan. Det är mycket som kan spela in men det är inget man kan planera för. Jag kan bara se till att göra mitt bästa och det kommer Richard också att göra. Vi har båda varit i den här situationen förut och vi är professionella. Vårt uppdrag är att se till att ta hem titeln åt teamet. Jag ska göra allt för att det blir jag, och i helgen gäller det att ta så mycket poäng som möjligt precis som vanligt och så får vi se hur långt det räcker. Jag är i alla fall laddad!

STCC-helgen på Solvalla inleds redan på fredag med tester och kval följt av de två racen på lördag och sänds live via SVT-play klockan 12:15-16:45 under lördagen.

STCC Solvalla

fredag

test-1 13:20

test-2 15:35

kval 17:35

 

lördag

gridshow 11:35

race-1 12:30

race-2 16:00

 

 

 

Senaste nytt