Fredrik Blomstedt vänder hem – målet är STCC med Lestrup Racing Team 2017

Postat av Flash Engineering kl 11:51

Fredrik Blomstedt har tagit ut kompassriktningen för sin fortsatta karriär. I samråd med Lestrup Racing Team jobbar han för en styrning i STCC 2017.
– Det är mot det målet jag jobbar varje dag just nu. Vi har kommit en bra bit på vägen och jag ser verkligen nästa år som ett gyllene tillfälle att etablera mig här hemma i Sverige, säger 25-åringen från Stockholm med internationella framgångar på meritlistan.

Fredrik Blomstedt vill efter flera säsonger utomlands vända hem till Sverige, STCC och den nationella racingeliten. Han kommer närmast från den europeiska standardbilsserien Renault Sport Trophy där han under årets säsong slutade tvåa totalt i mästerskapets så kallade endurance-sammandrag – och trea i tabellen över lite kortare sprintrace.
Det är bland annat det nya TCR-reglementet som lockar hem Blomstedt till Sverige. STCC står inför stora förändringar och Blomstedt ser därför kommande säsong som den optimala tidpunkten att äntra Skandinaviens ledande racingserie.
– Det blir lite av en nystart för alla och därmed en bra möjlighet för mig som nykomling att göra ett avtryck, säger han.

Blomstedts arbete inför 2017 sker i samråd med Lestrup Racing Team, nybildat STCC-stall grundat av den tidigare racerföraren Fredrik Lestrup med bas i Stockholm.
– Jag har en positiv dialog med Lestrup Racing Team och min förhoppning är att få köra en av deras bilar nästa säsong. Vi hjälps åt för att lösa alla frågor gällande finansiering och det sportsliga upplägget, och så här långt har det varit ett bra utbyte. Jag ser ljust på möjligheterna att få ihop det här och det vore fantastiskt att få vara med från början i uppstarten av ett helt nytt STCC-team.

Lestrup Racing Team tillkännagav i förra veckan att Albin Wärnelöv kommer att ratta en av de två Volkswagen Golf-bilar som stallet avser att mönstra i STCC 2017. Blomstedt är en av förarna som hoppas ta plats i den andra.
– Vi tar steget in i STCC nästa år och ser gärna att Fredrik Blomstedt blir en del av den satsningen, säger Fredrik Lestrup.
¬– Jag är övertygad om att han skulle göra det riktigt bra. Fredrik är ung, snabb och brinner för motorsport. Som person passar han bra ihop med oss. Han har en internationell bakgrund i formelbilar och vill använda den erfarenheten för att etablera sig hemma i Sverige. Jag ser vissa likheter mellan honom och Robert Dahlgren i det avseendet. Fredrik är definitivt en av dem vi pratar med och som ligger högt upp på vår lista.

Fredrik Blomstedt inledde sin racingkarriär säsongen 2007 i det asiatiska Formel Renault-mästerskapet. Ett år senare flyttade han till England för att fortsätta sin klättring i de internationella formelbilsleden. 2010 valde Blomstedt dock tills vidare att lägga karriären på is, och höll sig – med undantag för några sporadiska kartinginhopp – helt borta från den sport som fram till dess upptagit nästan allt hans engagemang.

– Jag nådde lite av en återvändsgränd borta i England och blev tvungen att ta en paus från racingen, förklarar Blomstedt.
– Jag insåg dock ganska snart att jag saknade adrenalinet alldeles för mycket och efter ett tag började jag arbeta på en comeback. Det var en häftig känsla att ta plats bakom ratten igen när jag väl hittade min väg tillbaka.

Återkomsten till racerbanan skedde via ett flerbottnat tävlingsprogram 2015, där huvudfokus lades på den europeiska sportbilsserien Euro Series by Nova Race: ett mästerskap som Blomstedt direkt vann. Årets avancemang till Renault Sport Trophy gav fortsatt mersmak när stockholmaren i kraft av tre segrar och åtta pallplatser fanns med i kampen om guld hela vägen in i finalen i portugisiska Estoril i slutet av oktober. Väl där grusades dock titelchanserna efter en kollision på det första varvet.
– Jag har fått mäta mig mot en del riktigt bra förare ute i Europa i år, namn som Kevin Korjus och Lewis Williamson med många tunga formelbilssegrar i bagaget, och har bevisat för mig själv att jag fortfarande vet hur man kör racerbil. Det är framför allt det som gör mig så optimistisk inför framtiden; nu vet jag att jag kan och glöden är verkligen tillbaka. Förhoppningsvis kan jag omsätta det till en riktigt kul säsong i STCC 2017!

Bild.
Fredrik Blomstedt flankerad av Fredrik Lestrup (t.v.) och Totte Malmkvist, chefsmekaniker Lestrup Racing Team.

Senaste nytt