Volkswagen och KMS i gemensam STCC-satsning med Kristoffersson och Blomstedt i var sin Golf GTI TCR

Postat av Flash Engineering kl 13:01

Volkswagen och Kristoffersson Motorsport är tillbaka i STCC.
Comebacken sker med tidigare mästaren Johan Kristoffersson och spännande nykomlingen Fredrik Blomstedt i var sin Volkswagen Golf GTI TCR.
– Vi har ett konkurrenskraftigt team som kommer att vara med och fightas om toppositionerna i mästerskapet, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Volkswagen Sverige välkomnar det nya TCR-reglementet i STCC och därmed möjligheten för team att tävla på hemmaplan med Volkswagen Golf GTI TCR. Efter stora framgångar med Team Biogas-projektet där Johan Kristoffersson efter en dramatisk finalseger på Solvalla 2012 stod som slutlig mästerskapsvinnare valde Volkswagen att stå utanför det skandinaviska Mästerskapet. Men med nya TCR-reglementet, anpassat för biltillverkare med eget tävlingsmaterial, lockar det Volkswagen ut på den nationella racingbanan igen.
När dessutom en av märkets ikoner Golf GTI firar 40-års jubileum kunde inte möjligheten att göra comeback i STCC komma lägligare.
– Det är redan team som annonserat att de kommer att köra Golf i STCC och fler är på gång. Vi ser verkligen fram emot att Volkswagen gör come back i mästerskapet och vi vet att det är en mycket konkurrenskraftig bil som vi ställer på startlinjen, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Utöver bland annat Experion Racing Team står det nu också klart att Kristoffersson Motorsport (KMS) återvänder till STCC och ställer upp med två bilar på startlinjen. KMS är flerfaldiga STCC-mästare med Audi (fyra titlar) och Volkswagen (en titel). Teamet supportas av Volkswagen Sverige och dess återförsäljarkår.
Den ena bilen körs av STCC-debutanten, stockholmaren Fredrik Blomstedt, som har meriter från internationell racing.
Golf GTI TCR nummer två kommer att köras av STCC-mästaren från 2012, Johan Kristoffersson. Johan kommer att ställa upp i de fyra race (Alastaro, Solvalla, Falkenberg, Karlskoga) som inte krockar med hans engagemang för PSRX Volkswagen Sweden i rallycross-VM. Vem som kommer att ratta bilen under övriga tävlingar kommer att tillkännages inom kort.
– Superkul att vara tillbaka i STCC med Volkswagen i nya Golf GTI TCR. Det här är precis vad jag strävat efter – en satsning med bra förutsättningar och med ett upplägg som innebär att min medverkan i racingen gör att jag utvecklas som förare, säger Johan.

Teamchefen Tommy Kristoffersson ser också fram emot säsongen med tillförsikt.
– Med det här upplägget har vi ett konkurrenskraftigt team som kommer att vara med och fightas om toppositionerna i mästerskapet, säger han och avslöjar att Volkswagen Motorsport utsett KMS till att ansvara för såväl försäljning av bilar, reservdelar som service på tävlingar och tester.
– Vi är naturligtvis mycket nöjda och hedrade över förtroendet att under Volkswagen Motorsport hantera Volkswagens tävlingsverksamhet i det skandinaviska racingmästerskapet. Jag har haft förmånen att granska bilen närmare och är verkligen imponerad, en riktig racerbil med allt vad det innebär när en etablerad fabrikant ställer en sådan bil på hjulen, säger Tommy Kristoffersson.

Golf GTI TCR är en attraktiv bil för många internationella racingteam och Volkswagen Motorsport har sålt över 30 bilar i världen i år.
– Golf GTI TCR står för prestanda och spänning och har på kort tid blivit förstahandsval för racingteam i hela världen. Vi är väldigt glada över att flera team nu kommer att tävla med den i STCC, säger Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport.

Fakta
Johan Kristoffersson

Bor: Arvika
Ålder: 27 år
Meriter: STCC-mästare med Volkswagen 2012, trea 2016. Mästare i Porsche Carrera Cup 2012, 2013 och 2015. Mästare i International Superstars Series (Audi RS5) 2012.
VM-brons i FIA World Rallycross Championship 2015 och silver 2016.

Fredrik Blomstedt
Bor: Stockholm
Ålder: 25 år
Meriter: Formel Renault i Asien (2007) och England (2008-2009). Därefter lades karriären tillfälligt på is.
2015: Comeback med en satsning på den europeiska sportbilsserien Euro Series by Nova Race. Seger i mästerskapet.
2016: Renault Sport Trophy i Europa. Tre segrar, åtta pallplatser. Trea totalt i Sprintkategorin och tvåa i Endurance-tabellen.

Senaste nytt