Etablerade stjärnor och heta nykomlingar i topp på STCC-test

Postat av Flash Engineering kl 17:39

Fredrik Ekblom och Mattias Andersson toppade resultatlistan efter två intensiva testdagar för STCC på Ring Knutstorp.
Men den rutinerade duon skuggades av två stekheta nykomlingar, Dennis Strandberg och Fredrik Blomstedt.
Totalt deltog 18 förare och det skiljde endast en sekund mellan de 14 främsta.

Trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom visade klassen direkt i sin comeback i Kristoffersson Motorsport. I sin Volkswagen Golf GTI var han snabbast i alla fyra testpassen.
– Det har varit två jäkligt roliga dagar och jag är självklart jätteglad över vad vi presterat. Jag är också positivt överraskad över hur kul och lättkörd bilen är. Den passar den här banan, men också min körstil – man får vara rädd om farten och inte överköra, sa Ekblom, som självklart ser fram emot premiären just på Ring Knutstorp om en vecka, 5-6 maj.

Mattias Andersson, som kör Honda Civic för Honda Racing Sweden, slog till med näst bästa tid i testens absoluta slutskede.
– Jag tror bara att jag andades en gång på det varvet, log östgöten, som givetvis var belåten med både sin och bilens prestanda.
– Vi är nöjda. Vi bestämde oss för att göra ett försök på sista passet. Vi hade kört på gamla däck hela dagen men satte på två nya fram på slutet. Det blev ett näst intill perfekt varv.

Av STCC-debutanterna lyckades Dennis Strandberg bäst med en tredjeplats för Lestrup Racing Team. Han och många andra trodde på dubbelt Volkswagen i topp på resultatlistan, men Strandberg fick alltså ge sig för Andersson. Med sju tusendelar!
– Men jag är nöjd ändå. Det gick över förväntan och testen gav mig ett kvitto på att jag kan vara med där uppe, sa Strandberg och tillade:
– Även om jag bor i Helsingborg känner jag inte till Ring Knutstorp speciellt väl. Inför premiären finns det mer att ge både i min körning och i inställningarna på bilen och det känns bra.

Fredrik Blomstedt var en annan nykomling som verkligen övertygade. Fjärde tid blev det för honom i KMS-teamets Volkswagen Golf GTI.
– Jag är helnöjd med det varv jag fick till mot slutet. När vi kommer tillbaka hit om en vecka ska vi jobba med de sista små justeringarna. Farten i bilen finns där, det visade Ekblom, sa Blomstedt, som i likhet med Strandberg tävlat mycket utomlands de senaste säsongerna och är relativt okänd för såväl sina svenska konkurrenter som STCC-publiken.
Båda blir intressanta att följa under säsongen.

Det blir även Honda-föraren från Halmstad, Marcus Annervi. Han lämnade Skåne med femte bästa varvtid.
– Det känns väl bra, tycker jag. Vi vet var vi ska skruva för att hitta tid. Vi har inte visat vår fulla styrka än, vi kan räkna med några tiondelar till, sade Annervi och var lite hemlighetsfull om en del tekniska problem som visade sig under testerna.
– Vi hittade ett fel som vi inte kunde åtgärda här. Men till premiären har vi fixat det.

Honda blev det även på sjätte plats genom Niklas Lilja, STCC-debutant även han. Lilja körde Swedish GT med framgång förra säsongen, men har hyrt en Civic med vilken han åtminstone ska köra premiären kommande vecka. Lilja förbättrade sig stadigt under de båda dagarna och lärde sig bland annat mycket om de nya Michelin-däcken under alla sina varv på banan.

För favorittippade Robert Dahlgren, PWR Racing Seat Dealer Team, blev det en mer blygsam sjundeplats. Men han var inte speciellt bekymrad över det.
– Vi gjorde det helt okej utifrån det vi testade. Det är nästa helg vi ska vara på tårna och prestera, sa han och konstaterade att ett tätt och tufft mästerskap väntar.
– Det är så jädra jämnt, det är riktigt kul att se. Det kommer att bli spännande nästa helg.

STCC-test Ring Knutstorp 26 april.
1) Fredrik Ekblom, VW Golf, Kristoffersson Motorsport, 1.00.502
2) Mattias Andersson, Honda Civic, Honda Racing Sweden, 1.01.045
3) Dennis Strandberg, VW Golf, Lestrup Racing Team, 1.00,714
4) Fredrik Blomstedt, VW Golf, Kristoffersson Motorsport, 1.00,849
5) Marcus Annervi, Honda Civic Type-R, Rent A Wreck Racing, 1.00,886
6) Niklas Lilja, Honda Civic Type-R, LMP Engineering, 1.00,925
7) Robert Dahlgren, SEAT Leon TCR, PWR Racing – SEAT Dealer Team 1.00,954
8) Micke Ohlsson, Audi RS3 LMS, Brink Motorsport, 1.00.956
9) Daniel Haglöf, SEAT Leon TCR, PWR Racing – SEAT Dealer Team, 1.01,004
10) Tobias Brink, Audi RS3 LMS, Brink Motorsport, 1:01.058
11) Andreas Ahlberg, VW Golf, Micke Kågered Racing, 1.01,122
12) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Audi RS3 LMS, PWR Racing – Junior Team, 1:01,247
13) Nicklas Oscarsson, Kia Cee´d, TeamA Teknik, 1.01,392
14) Reuben Kressner, Audi RS3 LMS, Brovallen Design, 1.01,415
15) Albin Wärnelöv, VW Golf, Experion Racing, 1.01.570
16) Andreas Andersson, SEAT Leon TCR, LMS Racing, 1.02,701
17) Olli Parhankangas, SEAT Leon TCR, LMS Racing, 1.02,720
18) Peter Möller, VW Golf, Micke Kågered Racing, 1.03,289

Senaste nytt