Mästerskapsvinnare fullbordar finländsk STCC-satsning

Postat av Flash Engineering kl 14:03

Fyra förare är redan presenterade. Nu ansluter en femte finländare till STCC 2017. Klar för start är nämligen unga stjärnskottet Joonas Lappalainen, som redan vunnit en racingtitel i Sverige. 2014 triumferade han i Formel Renault 1,6.

Från LMS Racing är redan en kvartett finländska förare anmälda till STCC. Nu ansluter 18-årige Joonas Lappalainen, som kommer att representera mästerskapets största team sett till antalet förare. Totalt kommer sju bilar från Cart In Club Driving Academy – före detta FinnDrive – att rulla i mästerskapet. Fyra i Formula STCC Nordic, två i Clio Cup JTCC och en i STCC.
Lappalainen gör sina landsmän Antti Buri, Olli Parhankangas, Kari-Pekka Laaksonen och Niko Kankkunen sällskap i STCC. Den unge talangen kommer att köra en Audi RS3 LMS. Ett naturligt val med tanke på Lappalainens bakgrund. Sedan formeltiteln – och NEZ-titeln – 2014 har han tävlat i Audi Sport TT Cup. 2015 blev Joonas fyra trots att han var yngst i hela startfältet. I fjol vann han!
Med tre titlar på tre säsonger är det ingen tvekan om att Joonas Lappalainen är en riktig mästerskapsförare.
– Att vara smart och analytisk har alltid varit en av mina styrkor. Racesegrar i all ära, men i slutändan är det mästaren folk kommer ihåg, resonerar den unge finländaren som på sig väg mot titeln i Tyskland vann fyra lopp och stod på pallen elva gånger av 14 möjliga.

Något nytt mästerskapsguld räknar Lappalainen inte med i STCC 2017. Främsta orsaken till det är att han inte kommer att kunna köra samtliga deltävlingar. Han missar premiären på Ring Knutstorp den 6 maj.
– Den kolliderar med ett annat åtagande jag har. Vad kan jag inte berätta just nu, säger han hemlighetsfullt.
Lappalainen har uppenbarligen något stort på gång. Kanske finns det kopplingar till VLN där han redan gjort en start i år?

Även om Joonas inte räknar med att kunna utmana om STCC-titeln redan i år är han inställd på att göra bra ifrån sig.
– Hittills har jag bara hunnit köra bilen några varv och jag vet att många av mina konkurrenter har testat betydligt mer. Vi får se vad vi står, men vi kommer att jobba hårt och jag ser inget skäl till varför vi inte skulle kunna vinna race, säger han.
Merparten av årets STCC-team har fler än en förare. Jonas är ensam med STCC-bil i Cart In Club Driver Academy.
– Det ser jag inte som något stort problem. Vi har erfarenhet av de svenska banorna sedan 2014 och jag är säker på att vi kommer att vara konkurrenskraftiga.

Senaste nytt