Mer racing i nya STCC

Postat av Flash Engineering kl 13:53

Nya bilar och nytt format. Det blir mer racing när STCC byter tekniskt reglemente.
Sju deltävlingar och 21 race väntar förarna med start på Ring Knutstorp i Skåne lördagen den 6 maj.
– Vi blir det första TCR-mästerskapet som kör tre heat varje tävlingshelg. Det blir intensivt och spännande både för förare och publik, säger STCC:s sportchef Thomas Johansson.

Mycket är nytt när STCC-säsongen 2017 tar sin början om drygt en vecka. TCR-reglementet gör entré i svensk racings kungaklass. Audi, Honda, Kia, Seat och Volkswagen finns med från start och totalt är 24 förare från 15 team anmälda till mästerskapet.
Bilarna är racinganpassade, framhjulsdrivna standardbilar med turboförsedda motorer som utvecklar ca 330 hästkrafter. Klassen är oerhört populär och växer så det knakar internationellt just nu.

Publiken kommer att få se mycket av de nya STCC-bilarna i årets mästerskap.
– Förutom att vi kör tre race kommer vi under den inledande tävlingsdagen att genomföra två timslånga testpass och ett tredelat kval, Q1, Q2 och Q3 där förarna kommer att göra upp om startordningen i de tre heaten, berättar Johansson.
Det är ett långt mästerskap med intensiva tävlingshelger som väntar deltagarna. God fysik, fokus och taktisk slughet kommer att bli viktiga faktorer. Precis som teknisk pression och snabbhet bakom ratten.
Vilka som kommer att gynnas mest av det nya upplägget återstår att se. De äldre rutinerade eller de unga nykomlingarna?

Samtliga race kommer att vara lika mycket värda poängmässigt och skalan som används är den det internationella bilsportförbundet, FIA, bland annat använder i Formel 1.
Det finns emellertid bonuspoäng att kämpa om för årets förare i STCC. Kvalvinnarna – de som startar varje heat från pole position – får en extrapoäng.
Totalt
Regeln om placeringsvikter (30, 20 och 10 kg) för de tre framgångsrikaste förarna i varje deltävling har STCC ärvt av TCR International Series. Däremot är omvänd startordning från senare säsongers mästerskap borttagen.

Snabba fakta STCC 2017
Tävlingsformat
Dag 1

Test 1 60 min
Test 2 60 min
Q1 15 min alla bilar
Q2 10 min Top 10
Q3 5 min Top 5

Dag 2
Warm up (15 min)
Race 1 (max 15 min)
Race 2 (max 20 min)
Race 3 (max 25 min)

Poängskala enligt FIA: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1
Bonuspoäng – 1 poäng för pole position i varje heat

Placeringsvikter
De tre bästa poängplockarna i respektive deltävling får placeringsvikter 30, 20 och 10 kg i sin bil i hela nästkommande deltävling.

Fler pressbilder för fri nedladdning finns på www.stccmedia.se

Senaste nytt