Brink is back – från RallyX till STCC

Postat av Flash Engineering kl 10:00

Med nya bilar, en stark föraruppställning och ett sammansvetsat team, gör Brink Motorsport ett allvarligt försök att etablera sig i den svenska racingeliten.
— Vi ställer inte upp för att delta, vi vill vara med och kriga i toppen, säger Tobias Brink inför STCC-premiären på hemmabanan Ring Knutstorp.

Brink Motorsport är teamet som inte backar för en utmaning, snarare tvärtom. Tobias Brink har tagit titlar i banracing och rallycross, i framhjulsdrivet, bakhjulsdrivet och fyrhjulsdrivet. Nu ska teamet tampas i Sveriges bästa banracingserie, STCC.
— Det var min far (Tommy) som smittade mig med sjukdomen att älska motorsport. När vi började hade vi inte så mycket resurser, vi började på en låg nivå och har växt långsamt. Vi har gjort det på vårt eget sätt och det är något vi trivts väldigt bra med, säger han.

28-årige Tobias Brink tog sin första banracingtitel 2007, i Volvo S60 Challenge (framhjulsdrivet). 2012 kom nästa titel, i Camaro Cup (bakhjulsdrivet). Till säsongen 2014 valde han rallycross och RallyX Lights och 2015 blev han mästare i den klassen.
— Rallycross är en sportgren som blomstrar och är superhet, inte minst i VM. Vi lade tre år i Lights-serien och vi tittade på att gå vidare men nästa steg är extremt stort. När vi fick nys om att STCC skulle börja med TCR, kände vi att det där är något att satsa på. Jag och min bror Ted har haft en dröm om STCC sedan vi började, att få slåss med de stora grabbarna. Nu är vi här och det är vi glada över, säger han.

Ted Brink (även han meriterad förare) har för övrigt en viktig roll i teamet.
— Ted var smartare än mig, han tog tag i ingenjörsjobbet. Tidigare hade vi inte muskler att driva två bilar och gick ner till en bil. Det var ett framgångsrikt koncept men när vi skulle in i STCC kände vi att det är extremt viktigt att hitta de sista bitarna och det är lättare med två bilar. Ted är huvudingenjör för teamet, det är han som är hjärnan bakom farten, säger Tobias Brink.

Teamet kommer till start i STCC med två nya Audi RS3 LMS, med Tobias Brink och Micke Ohlsson som förare.
— Det här är den största satsningen vi gjort men jag vet inte om jag kan säga att det är den största utmaningen, det var också tufft att byta från Camaro Cup till Lights-bil. Men det kommer bli ett tufft år, det är bara att titta på konkurrensen, säger han.

Under de officiella testerna på Ring Knutstorp i förra veckan, var både Brink och Ohlsson snabba. Ohlsson var åtta och Brink tia. Men tidsdifferenserna var små, Brink var bara 55 tiondelar bakom Fredrik Ekblom i toppen. 14 förare var inom en sekund.
— Utmaningen blir att få till kvalet, att optimera bilen för de varven. Vi har tajta banor i Sverige och det är inte alltid så lätt att köra om. Kvalvarven blir extremt viktiga, konstaterar Brink.

Som nämnts är ambitionen att slåss om topplaceringar.
— Att sikta på en titel första året är kanske väl tufft, men det hade varit fantastiskt gott med en raceseger.  Vi ska göra vad vi kan för att nå dit, säger Tobias Brink.

Han och teamet har 21 heat framför sig för att nå det målet.
Brink is back.

Senaste nytt