Brovallen Design skriver STCC-historia

Postat av Flash Engineering kl 14:00

När de gröna lamporna tänds på Ring Knutstorp på lördag och årets första STCC-heat startar, blir Brovallen Design historiskt. Avesta-teamet är det enda som drivit bilar i alla generationer av reglementen som STCC haft sedan starten.
— Det är en fantastisk resa vi varit med om, säger teamägaren Tobias Johansson.

En resa som började redan 1999, ett av de riktigt klassiska STCC-åren. En annan Avesta-bo, Mattias Ekström, vann så småningom mästerskapet. Tobias Johansson hade dock ingen vinnarambition sitt första år som teamägare och förare.
Debuten var på Mantorp Park 25 april 1999 och Tobias slutade på plats 18.
— 29 Super Touring-bilar på startlinjen, det var rätt så fränt. Jag var livrädd, säger han och skrattar.

Johanssons STCC-engagemang började dock något år innan.
— Jag var med och skruvade i olika team innan jag fick en bra kontakt på Audi Sport genom Anders Karlsson, säger han och fortsätter:
— Sedan blev det en Audi till salu i Tjeckien. Det var ett juste pris på bilen men på den tiden tillhörde Tjeckien östsidan och det var inte så lätt att få in den i EU igen. Till slut lyckades vi och vi fick en bra bil till en bra peng. I samma veva fick vi Länsförsäkringar som huvudsponsor, det var många bitar som föll på plats under kort tid, berättar Johansson.

Hans och teamets absoluta höjdpunkt under Super Touring-åren var just på Ring Knutstorp. 2 september 2001 blev Johansson den första privatföraren som vann ett STCC-race. Det var hans bästa tävlingshelg som förare med pole position, seger i första racet och trea i det andra.
— På den tiden var det stor skillnad mellan fabriks- och privatteamen. Vi hade en budget på cirka en miljon kronor, de andra låg på fem miljoner. Det var inte helt populärt att spöa dem…

Super Touring-eran tog slut i och med säsongen 2002. 2005 var Johansson tillbaka med sitt team i STCC-depån, nu med ett ambitiöst projekt. Teamet utvecklade en Mercedes C-klass enligt Super 2000-reglementet. Många anser att Mercan är den snyggaste bilen som tävlat i STCC.
— Det tycker jag med. Jag tror den blivit vald till det i någon omröstning också. Ett roligt projekt, vi byggde allt själva tillsammans med G Rex och med en mängd olika partners. Sista året, 2008, funkade den rätt så bra, säger han.

Mercedes-projektet var unikt, ingen annan har på privat initiativ byggt en bil från grunden för STCC.
— Johan Stureson gjorde något liknande med sin Peugeot, men han hade hjälp från Peugeot i Danmark. Vi skulle fått hjälp från Mercedes men hjälpen kom aldrig, det blev istället en massa politik, säger han.
Mercedes prislapp för att utveckla en motor var tio miljoner kronor.
— De undrade vart de skulle skicka fakturan.

Till säsongen 2010 blev det nytt bilmärke. Avtal tecknades med Seat Sverige och 2010-2011 var Brovallen Design Seat Dealer Team. 2011 gjorde Johansson comeback i förarstolen
— Det blev bara så, det var inte riktigt planerat. Vi skulle haft en annan chaufför men när det inte löste sig så körde jag själv. Jag ska erkänna att jag var ganska sugen på att tävla igen, säger han.

2013-2016 var det Solution F-bilarna som gällde i STCC. Brovallen Design var ett av teamen som var med och tog fram konceptet, som till i år alltså ersätts med TCR-reglementet. Brovallen Design har två nya Audi RS3 LMS. I skrivande stund är Reuben Kressner klar för att köra den ena bilen.
— Det finns intressenter som vill tävla i den andra men ingenting är klart. Självklart är vår ambition att få ut båda bilarna i STCC, säger Tobias Johansson.

 

Super Touring – 1999-2002

Audi A4, Super Touring. Foto: Teambild.se

Brovallen tävlade med Audi A4. Förare var Tobias Johansson (1999-2002), Anders Hammer (2002) och Tobias Tegelby (2002).

Tobias kommentar: Det var fantastiska bilar, tekniken var cool. Vi kommer inte uppleva något liknande igen men det förstod vi inte riktigt då. Det var keramiska hjullager, kolfiberkardanstång, fantastiska bromsar, med mera. Super Touring kostade mycket, men det var rätt så lätt få in partners. STCC var stort medialt på denna tiden

Super 2000 – 2005-2008, 2010-2011

Mercedes C-klass, Super 2000. Foto: Teambild.se

2005-2008 tävlade Brovallen tävlad med en egenbyggd Mercedes C-klass. Förare var Tobias Johansson. Teamet drev också en likadan bil åt Hans Simonsson, i dåvarande PWR-teamet.

2010-2011 samarbetade Brovallen med Seat Sverige och drev Seat Dealer Team. Roger Eriksson körde båda säsongerna, medan Dick Sahlén tävlade 2010 och Tobias Johansson 2011.

Tobias kommentar: Super 2000 blev lite billigare att driva. Men prestandan var inte riktigt så man hoppade jämfota.

Seat Leon, Super 2000. Foto: Teambild.se

Ett bra reglemente med stora startfält med många konkurrenskraftiga bilmärken. Super 2000 blev mer kostnadseffektivt än Super Touring, men för oss blev det svårare att få in större partners.

Solution F – 2013-2016

Teamet tävlade med tre olika karosser under Solution F-eran, Citroen, Kia och Ford. Förare var Andreas Wernersson (2013-2014), Freddie Magnusson (2013), Niclas Olsson (2013), Joakim Mangs (2013), Alx Danielsson (2013), Mattias Lindberg (2014), Linus Ohlsson (2014), Kevin Aabol (2015), Emelie Liljeström (2015), Erik Johansson (2015) och Rasmus Mårthen (2015-2016).

Solution F. Foto: Lars I Eriksson

Tobias kommentar: Det var lika för alla. Riktigt bra prestanda, de snabbaste bilarna vi haft. Driftsäkerheten var bra, om man inte körde på något. Höll man sig undan större krockar så funkade det bra.  Driftskostnaderna var lite bättre än med Super 2000.

TCR – 2017-

Brovallen Design kommer till start med Reuben Kressner i en Audi RS3 LMS. Teamet är också delaktigt i driften av Nicklas Oscarssons Kia Ceéd.

Tobias kommentar: De få varven vi åkt så här långt känns det som en solid bil.

TCR, Audi RS3 LMS. Foto: Teambild.se

Ett välutvecklat tänk, jag vet att det här är framtiden. Det finns många tillverkare och det är goda förutsättningar för stora startfält.

Hur det till slut blir vet vi inte riktigt än, det enda vi vet är att det är en otroligt positiv trend inom STCC med TCR-konceptet. Jättekul med så många bilar på startlinjen och medialt kommer nya STCC att bli fantastisk

Brovallen Design i STCC

Antal säsonger: 15 (inklusive 2017)
Antal race: 271 (femma totalt)
Antal segrar: 4
Antal pallplatser: 23

Senaste nytt