Clio-trio som tar steget till STCC

Postat av Flash Engineering kl 10:00

Förra säsongen kämpade de om medaljerna i Renault Clio Cup. I år har Marcus Annervi (20 år), Nicklas Oscarsson (18 år) och Albin Wärnelöv (29 år) andra målsättningar.
— Jag är ödmjuk inför uppgiften. Första året i STCC handlar om att se och lära, säger Marcus Annervi inför helgens STCC-premiär på Ring Knutstorp och han får medhåll av de andra två nykomlingarna.

Fjolårets Clio Cup blev en stenhård kamp mellan Annervi och Oscarsson och mästerskapet avgjordes inte förrän i säsongens sista heat. Annervi vann heatet och därmed mästerskapet med tre ynka poäng före Oscarsson. Wärnelöv blev totalfyra efter en fin säsong.

Det inte så många visste var att alla tre redan hade långtgående planer att ta steget upp till STCC till 2017.
— Det var i mitten av sommaren som vi började spåna om det. Jag vill inte prata om det då, jag fokuserade på säsongen så länge mästerskapet levde. Beslutet tog vi direkt efter målflaggan i finalen, berättar Annervi.

Nicklas Oscarsson har gjort något av en kometkarriär inom racing och han siktade till en början utomlands.
— Ja, det gick otroligt fort att komma upp till svensk elitracing. Först kollade vi mest på TCR Tyskland eftersom vi inte visste hur det skulle bli i Sverige. Men när STCC presenterade ett bra koncept så bestämde vi oss, säger han.

Albin Wärnelöv bestämde sig tidigt för att ta klivet till STCC.
— Jag hade kollat en del på TCR International och sa till farsan att det här borde komma till Sverige. Sedan träffade jag Fredrik Lestrup på en ban-dag och vi började prata, det var i april-maj förra året, berättar Wärnelöv.
Pratet övergick snabbt till konkreta åtgärder. Lestrup och Wärnelöv inledde ett samarbete och bestämde tidigt att beställa bilar.
— Vi bestämde också att vi skulle gå ut tidigt och berätta om våra planer för att visa de andra att de också borde göra så.

Trion tävlar i tre olika bilmärken. Oscarsson i en Kia, Annervi i en Honda och Wärnelöv i en Volkswagen. De vittnar om det stora steget från Clio Cup-bilen till TCR-bilen.
— Skillnaden är markant, säger Oscarsson och får medhåll av de andra två.
— Vi kan göra mycket mer setup på den här. Bilen har mer traction, den går väldigt mycket fortare och den är krävande att köra. Som en Clio på steroider, säger Wärnelöv.

Det är en orutinerad trio som tar steget från instegsklassen Clio Cup till STCC. Tillsammans har de kört totalt 135 race så här långt i karriären. Årets favorit i STCC, Robert Dahlgren, har kört 313. ”Se och lära” är ledorden.
— Om jag kan ta någon pallplats under säsongen är jag nöjd, säger Annervi.

Nicklas Oscarsson kommer till start i en helt nyutvecklad Kia, byggd av Stard i Österrike.
— De två-tre första helgerna kommer att vara kämpiga för oss, vi utvecklar bilen tillsammans med Stard och framåt Falkenberg-Karlskoga tror vi att vi ska kunna vara med topp-åtta. Vi går inte in säsongen med målet att vara i toppen, vi har en långtidsplan tillsammans med Kia och Stard, säger han.

­­

Även Albin Wärnelöv ligger lågt i förhandssnacket.
— Jag brukar vara den ödmjuka av oss tre, ska jag vara kaxig nu? säger han och skrattar.
— Nejdå. Jag är en av de i startfältet som har minst erfarenhet av racing. Skulle jag bli topp-tio är jag nöjd, blir jag topp-sju fantastiskt nöjd, säger han.

Senaste nytt