Han är konkurrenternas guldfavorit i STCC

Postat av Flash Engineering kl 09:01

Robert Dahlgren tror på sig själv. Men han är inte ensam. Konkurrenterna tror också på honom. 73 procent tippar norrlänningen som segrare i STCC 2017.
– Oj! Det är ju fantastiskt, jätteroligt, säger Dahlgren som äntligen kan vara på väg mot sin första STCC-titel i karriären.

Robert Dahlgren kallas ibland ”den evige tvåan”. Skälet är såklart att han vid fyra tillfällen varit nära att vinna STCC, men alla gånger tvingats nöja sig med silver. Senast det hände var i höstas då Dahlgrens teamkompisen i Polestar Cyan Racing, Richard Göransson, erövrade guldet mitt framför ögonen på honom.

Men nu ser alltså ”Robban” ut att gå mot sin första och hett efterlängtade STCC-titel. Det är åtminstone vad konkurrenterna i mästerskapets tror. På frågan ”vem vinner STCC om du inte gör det?” svarade överlägset flest Robert Dahlgren. 73 procent!
– Siffror som jag är ödmjukt tacksam inför. Roligt att de tror på mig. Så här stor favorit har jag nog aldrig varit inför en mästerskapsstart tidigare, säger Dahlgren, som inte säger sig påverkas speciellt mycket av den press favoritskapet för med sig.
– Ingen utifrån kommer att kunna ställa högre krav på mig än vad jag själv gör. Precis som många andra kör jag för att vinna. Jag har varit där uppe och vet vad som krävs att i tuff konkurrens sy ihop en hel säsong och stå överst på pallen när den är slut. Bara för att jag fått 73 procent av rösterna innebär det inte att jag kommer att vinna 73 procent av alla tävlingar. Det kan jag lova. Även om jag önskar det, säger tvåbarnspappan från Skellefteå som till den här säsongen kastat Volvo-overallen och gör omstart i karriären i en Seat León TCR för PWR Racing – Seat Dealer Team.
Det är första gången sedan Dahlgren körde i Formel 3 2003 som han tävlar i ett annat bilmärke än Volvo.
– När jag satte mig i min nya Seat hade jag aldrig någonsin tidigare suttit i en tävlingsbil med tak över huvudet som inte är en Volvo.

Robert Dahlgren är storfavorit till STCC-titeln 2017. Hans teamkompis Daniel Haglöf är den förare konkurrenterna tror näst mest på i titeljakten.
– Haglöf kommer att vara väldigt stark och jag har stor respekt för honom. Det man inte får glömma bort, även om det var ett tag sedan, är att Daniel vunnit otroligt många mästerskap i framhjulsdrivna bilar. Han har en enorm rutin och en jäkla tävlingsskalle. Daniel är en tuff motståndare och därför är jag tacksam över att ha honom i mitt team, säger Dahlgren.
Ingen av de båda Seat-förarna övertygade emellertid på testen veckan innan STCC-premiären. Dahlgren var sjua, Haglöf nionde man. De var bleka.
– Ja, så var det, medger Dahlgren.
# Varför?
– Det var inte racehelg, svarar han med ett leende.

Robert Dahlgren tog sin första andraplats i STCC 2004. Efter det har det blivit ytterligare tre – 2007, 2010 och 2016.
# Vid vilket av de här tillfällena kände du att du var närmast titeln?
– Det är en bra fråga. Jag tror faktiskt 2010. För då hade vi hela paketet. Vi var nära i fjol också, men 2010 var jag nog ändå närmast i ren speed på banan. Vi var snabbast det året och tyvärr var det tekniska bekymmer som gjorde att det inte blev någon titel då. Det är nog den andraplats som grämer mig mest.
Känslan att missa STCC-titeln en gång till vill Dahlgren inte uppleva. I höst ska han stå överst på prispallen.
– Jag ska inte säga att jag är långsint för det är jag inte, men jag är förbaskat tjurskallig och det är väl därför jag kört så många säsonger nu. Jag vill ju vinna det här, säger han.

Senaste nytt