Tajt racing väntar STCC-förarna i Finland

Postat av Flash Engineering kl 13:46

Alastaro Circuit står beredd att ta emot STCC. 19-20 maj avgörs årets andra deltävling på den populära banan i sydöstra Finland.
– Min hemmabana vars karaktär kommer att bjuda på tajt racing, tror Audi-föraren Antti Buri (bilden).

STCC har valt Alastaro Circuit för sitt första besök i Finland. Banan mäter knappt 3.000 m och ligger 65 km från Åbo.
– Kul med något nytt, säger erfarne östgöten Mattias Andersson som välkomnar STCC:s initiativ att ta färjan över Östersjön.
Själv gjorde han det i månadsskiftet april-maj för en test med sin Honda Civic TCR.
– Bana var rolig och teknisk både i början och slutet, men kanske inte lika snabb sett till topphastighet som jag trodde, konstaterar han.

Andersson, och många av de andra svenska förarna, har aldrig tidigare tävlat i Alastaro. Men det finns undantag. Albin Wärnelöv, Marcus Annervi och Nicklas Oscarsson körde alla Renault Clio Cup där så sent som i fjol.
I år sitter de i en Volkswagen Golf, Honda Civic respektive Kia Cee´d i STCC.
– Jag fick ett mycket positivt intryck av banan, som skiftar både i snabbhet och bredd, berättar Oscarsson, som vann det ena Clio-heatet och blev två i det andra 2016.
– Visst är det en fördel att ha tävlat där tidigare, men jag är säker på att Robert Dahlgren och de andra förarna i toppen lär sig hitta runt på de två timslånga testpass vi har på fredag.

För Antti Buri är Alastaro hemmaplan. Audi-föraren från LMS Racing bor mindre än tio mil bort och har gjort många varv på banan.
– Alastaro Circuit är visserligen bara 2,7 km lång och topphastigheten lägre än 200 km i timmen, men tack vara sin karaktär bjuder den verkligen på action och tät racing.
– Banan är en mix av snabba och långsammare kurvor i kombination med flera raksträckor, säger Buri och flaggar lite extra för kurva tre och den smala hårnålen med det udda namnet Las Palmas längst bort från de stora läktarna längs start- och målrakan.
– Banans bästa omkörningsställen, konstaterar han.
Den tekniska inledningen och varvets snabba mellanparti avslutas med en viktig, kurvig del.
– I långsamma och långa vänstern Lemminkäinen är det viktigt att hitta en bra rymt inför avslutningen. Får du inte till det där kommer du att tappa mycket tid, konstaterar han.

STCC från Alastaro i Finland sänds live lördag 20 maj kl 13.30-16.30 både i SVT1 och i SVT Play.

Bild.
Foto: Micke Fransson/STCC

Senaste nytt