VEIDEC Racing Aerobatic Team utmanar fysikens lagar på STCC-premiären

Postat av Flash Engineering kl 14:48

Konstflygaren Mats Andersson, VEIDEC Racing Aerobatic Team, kommer till STCC-premiären på Ring Knutstorp med en omöjlig manöver på programmet.
– Jag har ett ess i rockärmen inför Ring Knutstorp. Under vintern har jag tagit fram en helt ny manöver, en kniveggslooping. Det är i princip fysiskt omöjligt att göra en looping med flygplanet i vertikal vinkel, men med rätt teknik och perfekt timing har jag lyckats, säger Mats Andersson, VEIDEC Racing Aerobatic Team, som har sin bas i skånska Höganäs.

Mats lämnade sitt skrivbordsjobb för drygt tio år sedan för att förverkliga sina flygdrömmar. Nu är han en av Sveriges vassaste konstflygare. Han lever för timmarna i luften, och eftersom han är både flyglärare, instruktör och medlem i landslaget i konstflygning så blir det mycket kvalitetstid.

Planet är en rysktillverkad Yak-55, en råstark maskin som anses vara ett av de främsta planen för konstflygning. De fyrahundra hästkrafterna och en fantastisk manöverförmåga gör att Mats kan pressa gränserna för vad som möjligt.

På Ring Knutstorp kommer Mats att flyga i upp till 400 km/h framåt och 50 km/h bakåt, vilket är möjligt tack vare Yak-55:an. Han kommer också att tumla flera gånger, där det ser ut som att planet spinner utom kontroll.

– Det känns otroligt härligt att få bjuda publiken på en spektakulär show. Det du trodde var omöjligt ska jag få att se enkelt ut. Det är alltid mitt mål. Och eftersom Ring Knutstorp är hemmaplan så är det klart att jag vill leverera något alldeles speciellt, säger Mats Andersson.

Senaste nytt