Hemvändaren Blomstedt hoppas på första STCC-segern i motorfesten på Solvalla

Postat av Flash Engineering kl 12:39

Han är hemvändaren som gjort succé i STCC. Stockholmaren Fredrik Blomstedt har redan stått på prispallen flera gånger i år och nu laddar han för hemmatävlingen på Solvalla 16-17 juni.
Kanske kommer hans första STCC-seger där?
– Det vore grymt, säger 26-åringen från Lilla Essingen.

Fågel, fisk eller mitt emellan? Vad skulle man förvänta sig av Fredrik Blomstedt under hans första säsong i STCC? Inför premiären på Ring Knutstorp visste ingen, inte ens han själv.
Nu, två tävlingar och tre pallplatser senare, är det ingen tvekan längre. Inför årets motorsportfest i Stockholm, STCC på Solvalla, är Blomstedt Årets Rookie i mästerskapet. Åtminstone så här långt.
– Första helgen var ganska tuff. Då hade jag inte riktigt farten och förstod inte varför. Till andra deltävlingen, den i Finland, hade jag gjort hemläxan och det kändes som om allt började flyta på som jag hade hoppats och tänkt, säger Blomstedt under en intervju på åttonde våningen i ett hotell i centrala Stockholm.
Från den magnifika terrassen utanför hotellbaren har man en fantastisk utsikt över bland annat Kungsholmen, stadsdelsområdet till vilken Lilla Essingen hör. Där bor Blomstedt.
– Jag är uppväxt på Stora Essingen, så jag har inte flyttat så långt, säger han och skrattar gott.

Betydligt längre har Blomstedt kommit i racingkarriären. Det överraskar till och med på honom själv. Länge såg det nämligen ut som om säsongen i Formula Renault 2,0 2009 skulle bli hans sista. Efter den tog han ett break – som varade ända till 2015.
– Själv funderade jag inte på någon comeback. Det var en kompis som sa till mig att jag borde börja testköra igen. Det ena ledde till det andra och helt plötsligt hade jag klart med test i en Lotus i Italien.
Ny bil, ny bana och flera års uppehåll.
– Det hade gått så lång tid att jag tänkte att jag hade glömt bort hur man kör, men i slutet på dagen hade jag slagit nytt varvrekord med den bilen och blev taggad som tusan.
Året därpå vann han sydeuropeiska GT4 i en Ginetta G50 och med samma bil erövrade han pallplatser i ytterligare ett par serier. I fjol tävlade Blomstedt i Renault Sport Trophy där han slutade tvåa totalt i mästerskapet.
– Men jag låg etta ända fram till sista racet då vi blev avknuffade av en gästförare, berättar han.
I år kör Fredrik Blomstedt i Sverige igen för första gången sedan han tävlade i gokart. Han har lockats hem av STCC:s nya tekniska reglemente, TCR.
– När jag fick höra att STCC skulle byta reglemente tänkte jag att okey här har jag min chans, nu har jag en öppning att ta mig in. Samma förutsättningar för alla, tuffare racing och förhoppningsvis kommer det att bli ett stort startfält. Och allt det har hänt, säger Blomstedt.

Inledningsvis så det ut som om den spännande hemvändaren skulle hamna i stockholmsbaserade Lestrup Racing Team. Men det blev Kristoffersson Motorsport i värmländska Arvika i stället, ett av mästerskapets äldsta och segerrikaste team. KMS driver Volkswagen Sveriges satsning i STCC – Volkswagen Dealer Team – och i teamet har Blomstedt två tidigare mästare som förarkollegor, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson.
– Fredrik och Johan har en enorm rutin och båda har delat med sig av allt och svarat på alla de frågor jag haft. Det känns verkligen som om de vill hjälpa mig framåt. Johans och min körstil påminner om varandra och vi brukar gå igenom data tillsammans.

Kommande helg väntar årets tredje deltävling i mästerskapet – Årbro Race Solvalla. Hemmaplan för Blomstedt och en tävling som den vältränade och fastighetsintresserade stockholmaren verkligen ser fram emot.
– Solvalla blir coolt. Nästan ingen i min släkt och inte speciellt många av mina vänner har sett mig tävla så det blir häftigt att få ha den här tävlingen tillsammans med dem. De får komma nära, se exakt hur vi jobbar och hur allt funkar. Det kommer att bli väldigt, väldigt spännande, säger han, skrattar och tillägger:
– Jag såg racet från åskådarplats förra året och misstänker att det kommer att bli väldigt grötigt och kaosartat de tre första varven. Lyckas man göra ett bra kval blir det säkert roligt, men gör man ett dåligt kval då är man nog ganska skräckslagen där i starten.

I premiären på Ring Knutstorp blev Blomstedt trea i det första heatet. I finska Alastaro blev det dubbla andraplatser i en tävling som Volkswagen Dealer Team dominerade totalt. I sina VW Golf GTI erövrade Johan Kristoffersson, Fredrik Ekblom och Fredrik Blomstedt åtta av nio pallplatser.
Blomstedt blev tvåa både i det första och tredje heatet. Hade det inte varit för en trasig drivaxel hade det blivit ytterligare ett pallbesök för 26-åringen.
Ännu saknar Blomstedt en seger i STCC. Ska den första komma på lördag?
– Det skulle vara grymt om min första STCC-seger kommer på Solvalla. Möjligheterna finns om man ser till att några av mina främsta konkurrenter har lite placeringsvikter till den här tävlingen. De slipper jag på grund av den trasiga drivaxeln i Finland, och det får jag väl se som en liten vinst till det här racet, säger Blomstedt och tillägger:
– Sen får vi se, man vet aldrig, den här helgen kanske Seat är superstarka eller att Lestrup Racing slår till. Det har man ingen aning om. Alla här är väldigt, väldigt starka så det kan lika gärna vara omvänt i toppen kommande racehelgen jämfört med hur det var i Alastaro.

När inte Fredrik Blomstedt kör racerbil tränar han och jagar sponsorer.
– Jag kör på gymmet fem dagar i veckan, klättrar, cyklar åker wakeboard och vattenskoter. Träningen håller mig motiverad och dessutom är den grymt bra för att behålla fokus under de längre passen på racerbanan, säger han entusiastiskt.
Sponsorjakten är tyngre.
– Jobbigt som satan, medger han.
– I år är väl egentligen första året som jag behöver dra in hela budgeten själv. Innan har jag alltid haft farsan som stöttat mig, men i år har han klivit av så nu får jag klara mig själv. Men det är bra, det har lett till att jag har lärt känna väldigt många människor och blivit mer insatt i den här delen av jobbet.

Fakta
Fredrik Blomstedt

Bor: Lilla Essingen, Stockholm
Född: 3 juni 1991
Team: Volkswagen Dealer Team Sweden
Tävlingsbil: Volkswagen Golf GTI TCR
Startnummer: 9
Klubb: Stockholms Bilklubb
STCC-meriter: Debutant
Säsongsbästa: Två andraplatser (Alastaro) och en tredjeplats (Ring Knutstorp). Fyra totalt i mästerskapet inför deltävlingen på Solvalla 16-17 juni.

Senaste nytt