Volkswagen Dealer Team vill fortsätta på topp

Postat av Flash Engineering kl 21:00

Volkswagen Dealer Team Sweden/KMS toppar såväl förar- som teammästerskapet inför helgens STCC-deltävling på Solvalla i Stockholm.
– Allt gick vår väg i Finland senast, men meriterna därifrån har vi ingen nytta av på Solvalla, som är en väldigt, väldigt speciell bana. Vi måste vara fortsatt ödmjuka och förbereda oss minutiöst, säger stallchefen Tommy Kristoffersson.

I den andra deltävlingen på Alastarobanan för tre veckor sedan la teamet beslag på åtta av nio pallplatser och Johan Kristoffersson bärgade en sällsynt trippelseger. Johan är extra mycket i fokus inför den här helgen, efter den otäcka olyckshändelsen i rallycrossdepån vid VM-deltävlingen i norska Hell. Kristoffersson skadade foten svårt och frågan många ställer sig är nu: Kommer han att kunna köra under helgen?
– I vår planering och våra förberedelser utgår vi från att han ska köra. Det lättare att ställa om organisationen åt andra hållet. Han måste kunna köra träningen på fredag eftermiddag. Annars får vi kasta in handduken. Jämfört med rallycrossen är det två helt olika körtekniker. Här måste Johan klara av att högerfotsbromsa, berättar Tommy Kristoffersson.

Huvudpersonen själv har tillbringat veckan i mesta möjliga stillhet, med foten i högläge och kryckor som förflyttningshjälp. Röntgen har visat att inget är brutet, men ledbanden blev utsatta för en enorm påfrestning.
– Svullnaden har lagt sig, men det gör fortfarande väldigt ont. Det går inte att skynda på läkningen nämnvärt, men jag får laserbehandling två gånger om dagen, säger Johan, som i nuläget ligger trea i STCC-sammandraget trots att han missade första tävlingshelgen.

En som definitivt kommer att köra racen på Solvalla är mästerskapsledaren Fredrik Ekblom, som för varje tävlingshelg förlänger sin comeback i STCC.
– Ja, det är helt sjukt egentligen, men jag är alltid sugen på fler vinster och hoppas kunna plocka viktiga poäng för Volkswagen under helgen, säger han.
Med sin fabriksnya och inte helt optimerade Golf GTI TCR samlade Ekblom ändå nog med poäng i Finland för att kunna ta över mästerskapsledningen. Den enda han inte rådde på var Johan Kristoffersson.
– Men nu har bilen varit hemma i verkstaden några veckor och fått en ordentlig genomgång, så nu har vi förhoppningsvis lite bättre koll på den och då ska han få det lite jobbigare, hälsar Ekblom till stallkompisen.

Men primärt handlar det förstås om samarbete mellan förarna i Volkswagen Dealer Team. Ledningen i teammästerskapet är just nu 56 poäng ner till PWR Racing och det försprånget hoppas man kunna dryga ut.
– Det gäller först och främst att kvala bra och därifrån får vi hjälpas åt att ta så många poäng som möjligt, menar Ekblom.

Men då måste man på kortast möjliga tid lösa chiffret med den provisoriska banan runt travovalen. Tommy Kristoffersson vet vad som gäller, men ändå inte.
– Även om vi har varit där många gånger så är Solvalla alltid som ett vitt papper eftersom det är ny asfalt varje gång. Doktor Bergström får lägga pannan i djupa veck för att hitta de optimala inställningarna för våra Golf GTI TCR.
Ingenjör Ronnie Bergström har hittills varit precis i sina analyser och har förstås en hel del data i bagaget från Team Biogas-tiden.
För den tredje länken i Kristoffersson-teamet, Fredrik Blomstedt, är det riktig hemmaplan.
– Banan ligger bara några minuter från mitt hem, berättar Blomstedt, just nu fyra i totalställningen.
Men någon erfarenhet av den knixiga rundan har han inte, trots den geografiska närheten.
– Jag har precis kört en timmes långlopp med hyrkart, så nu hittar jag i alla fall runt, hälsar Blomstedt med ett skratt.

Solvalla-helgen är för de flesta teamen ett stort event med många inbjudna gäster. Räkna därför med att Johan Kristoffersson finns på plats i Volkswagen Dealer Team även om han inte skulle orka köra själv.
– Det är en viktig exponeringstävling och Johan är vårt affischnamn, inte minst efter hans resultatrad med 2-1-2-1 i de fyra senaste VM-deltävlingarna i rallycross, påpekar KMS-chefen Tommy Kristoffersson.

Även för Lestrup Racing Team är det en viktig tävling, med många gäster i depån och en ny möjlighet att få ut teamets riktiga potential på banan. Dennis Strandberg hade det tungt i Alastaro medan Albin Wärnelöv, Experion Racing, kvalade bra, men inte samlade poäng i samma utsträckning i racen.
– Det gäller för oss att knyta ihop säcken på kvalet. Det dikterar villkoren för resten av helgen, säger stallchefen Fredrik Lestrup.
Även Micke Kågered Racing hade högre tempo i bilen är vad Andreas Ahlbergs poängutdelning visade.
– Vi tog visserligen en sjätteplats, men sedan fick vi in i en kolfiberbit i kylaren och märkte inte det förrän på startplattan, berättar Micke Kågered, som den här helgen själv ska köra dragracing.
– Vi siktar alltid på att vinna, så jag hoppas på en dubbel, att jag vinner på Tierp och att Adde tar minst en seger på Solvalla.
Helgens STCC-tävling sänds på SVT1 under lördagen med start kl 13.30. Samtliga STCC-race visads dessutom i SVT Play.

Senaste nytt