Fredrik Ekblom kvalbäst i Falkenberg

Postat av Flash Engineering kl 18:09

Fredrik Ekblom skaffade sig guldläge inför söndagens tre STCC-heat på Falkenbergs Motorbana. Ekblom startar 1,1 respektive 2 och han har enbart kompisar från Volkswagen Dealer Team runt omkring sig.
— Jäkla kul. Jag gillar ju Falkenberg, och det var jätteskoj för Fredrik Blomstedt att han var snabbast i Q3. Det är en jäkla go kille och en hårding på att köra, sade Ekblom.

Volkswagen Dealer Team var överlägset i kvalet i Falkenberg. Blomstedt var 2, 2 och 1. Johan Kristoffersson gjorde sitt sämsta STCC-kval för säsongen med tre tredjeplatser. Snacka om dominans.

Ekbloms största konkurrent om mästerskapet, Robert Dahlgren, hade det tyngre i kvalet och startar 4, 4, 5.
—Jag tycker inte det är kul om det inte går bra för Dahlgren. Jag försöker göra mitt jobb så bra som möjligt tillsammans med teamet och det är roligt när vi slår dem, sade Ekblom men konstaterade samtidigt att det är nödvändigt att han har Dahlgren bakom sig.
— Vi behöver vara före, han har 19 poäng tillgodo på mig och vi måste vara snabbare än honom.

Ekblom målade upp en bild av en perfekt söndag i Falkenberg.
—Att det blir en härlig dag på banan med mycket publik och att jag vinner enkelt och att det är jättebra racing bakom mig, sade han och skrattade.

Fredrik Blomstedt gjorde sitt överlägset bästa STCC-kval så här långt.
— Det känns helt fantastiskt, hur skönt som helst. Äntligen har jag fått till ett kval också. Vi har varit snabba på träningarna men varit långsamma på kvalen, sade han och avslöjade att han hade ett ess i rockärmen inför Falkenberg.
— Jag lärde mig på Solvalla hur man ska få upp tempen i däcken för att på rätt sätt kunna maximera för ett varv och det funkade så bra att det blev pole. Jag börjar bli mer och mer komplett som förare med den här bilen.

Han rankar lördagskvalet som sitt bästa i karriären
— Det känns riktigt-riktigt bra.

Johan Kristoffersson fick alltså nöja sig med tre tredjeplatser, ett resultat som många skulle ge allt för i det stentuffa STCC-fältet. Men det var hans sämsta kvalresultat för säsongen.
— Klart vi skulle velat vara längst fram men det gick inte i dag. Men för teamet är det ett väldigt bra resultat, vi får försöka göra ett bra jobb i morgon så Ekblom plockar mycket poäng. Samtidigt är Blomstedt också snabb och vill säkert ta sin första seger, sade han.

Robert Dahlgren, PWR Racing Team, fick nöja sig med två fjärdeplatser och en femteplats. Han kom aldrig ut till Q3 på grund av tekniskt strul.
— Jag hade problem med styrservon och den gav en massa konstiga larm hela tiden så vi vågade inte åka ut. Vi tänkte först prova men vi avbröt, sade han och var förstås besviken.
— Klart jag är missnöjd. Allt som inte är etta är man inte nöjd med, framförallt inte när VW-bilarna var etta, tvåa trea. Det var inte riktigt det som var planen, jag hade gärna stått längre fram. Vi får göra några fantomstarter i morgon, sade han och han tror på goda möjligheter att avancera.
— Absolut. Det handlar mycket om tillfälligheter och ta chanserna när de kommer. Vi får se till att ha en bra racebil och sätta starterna, då kan vi absolut kriga om det.

Tobias Brink, Brink Motorsport, reste sig som en fågel Fenix jämfört med besvikelsen på Solvalla. Brink startar 7,5 och 4 i söndagens tre race.
— Solvallakvalet var en bedrövelse och vi visste att vi inte skulle hänga med, men att vi skulle vara så pass borta där trodde vi inte. Så det här känns som en bra comeback, sade Brink som har siktet inställt på pallen.
— Det känns ruskigt bra och vi krigar för topplaceringar.

Daniel Haglöf, PWR Racing Team, (5, 6, 6) var liksom teamkamraten Dahlgren missnöjd med sitt kval.
— Jag hade lite småstrul med min bil, jag genade för mycket och körde sönder min kylare under Q2 och åkte runt och sladdade i mitt eget vatten. Då är det svårt att vara med, sade han men liksom Dahlgren tror han på bra möjligheter i söndagens race.

Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, (6,7,7) var en positiv överraskning men hade svårt att glädjas fullt ut åt kvalresultatet.
— Det är okej, men det är surt att det fattas nio hundradelar till att få vara med i Q3 och jag hade hoppats kunna vrida ur lite till, sade han.
— Men överlag är det bra, vi är med däruppe och hugger på dem. Vi har varit snabba i racen hela säsongen och nu har vi skaffat oss förutsättningar för att kunna vara med och slåss om topp fem- och pallplatser. Jag ser med tillförsikt fram mot söndagen, sade Ahlberg.

Resultat, Q1:
1. Fredrik Ekblom, Volkswagen Dealer Team, VW Golf GTI, 45.106
2. Fredrik Blomstedt, Volkswagen Dealer Team,, VW Golf GTI, +0.006
3. Johan Kristoffersson, Volkswagen Dealer Team, VW Golf GTI, +0.030
4. Robert Dahlgren, PWR Racing Team, SEAT Leon, +0.030
5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, SEAT Leon, +0.280
6. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, VW Golf GTI, +0.373
7. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi RS3 LMS, +0.384
8. Dennis Strandberg, Lestrup Racing Team, VW Golf GTI, +0.413
9. Micke Ohlsson, Brink Motorsport, Audi RS3 LMS, +0.427
10. Reuben Kressner, Brovallen Design,  Audi RS3 LMS, +0.505
11. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, PWR Racing – Junior Team, Audi RS3 LMS, +0.554
12. Joonas Lappalainen, Kart In Club Driving Academy, Audi RS3 LMS, +0.582
13. Mattias Andersson, Honda Racing Sweden, Honda Civic, +0.664
14. Albin Wärnelöv, Experion Racing, VW Golf GTI, +0.756
15. Marcus Annervi, Rent A Wreck Racing, Honda Civic, +0.765
16. Kari-Pekka Laaksonen, LMS Racing, Seat Leon, +1.511
17. Nicklas Oscarsson, TeamA Teknik, KIA, +1.547
18. Olli Kangas, LMS Racing, Seat Leon, +1.550
19. Peter “Poker” Wallenberg, PWR Racing Customer Team, Seat Leon, +1.998

Q2:

1. Fredrik Ekblom, 44.858
2. Fredrik Blomstedt, +0.018
3. Johan Kristoffersson, +0.137
4. Robert Dahlgren, +0.223
5. Tobias Brink, +0.235
6. Daniel Haglöf, +0.331
7. Andreas Ahlberg, , +0.341
8. Reuben Kressner, +0.474
9. Dennis Strandberg, +0.624
10. Micke Ohlsson, +0.674

Q3:
1. Fredrik Blomstedt, 44.764
2. Fredrik Ekblom, VW Golf GTI, +0.025
3. Johan Kristoffersson, +0.185
4. Tobias Brink, +0.899
DNS. Robert Dahlgren

Senaste nytt