Målgång är poängen för Marcus Annervi i STCC på hemmaplan

Postat av Flash Engineering kl 09:50

Marcus Annervi kan blicka tillbaka på en tuff start i STCC-karriären.
Därför hoppas han på en vändning hemma i Falkenberg kommande helg.
– Det enda som finns i vår värld just nu är att plocka mycket poäng. Vi är inte nöjda med att ligga i botten på tabellen, säger den 21-årige hallänningen inför klassiska Västkustloppet 8-9 juli.

Marcus Annervi var snabb med att anmäla sig till STCC 2017. Fjolårets Clio Cup-mästare hade klart med en Honda Civic TRC långt innan årsskiftet. Han satsning fick stor uppmärksamhet då och innan premiären på Ring Knutstorp första veckan i maj. Efter det har Annervi inte figurerat lika mycket i media. Orsaken är brist på toppresultat.
– Säsongsöppningen har varit tuff för mig och teamet. Vi har haft problem med att få bilen att fungera som vi vill. Det har varit allt möjligt som krånglat, säger ”Mackan” och tillägger:
– Men vi lär oss och jobbar vidare. Det vänder väl – det vänder nu.

Rent A Wreck Racing, som Annervis team heter, har bara fått ihop fyra poäng hittills. Samtliga kom, via en åttonde- och en tiondeplats, i premiären på Ring Knutstorp.
– Ett okey premiärfacit, dels med tanke på hur lite vi hade kört innan och att jag blev påkörd och tvingades bryta det andra heatet redan i starten, säger Annervi.

I Finland brottades han med stora motorproblem och kunde bara fullfölja ett av tre heat, och på Solvalla senast tvingades han stå över både race två och tre sedan motorn gått varm efter en incident i det första heatet.
– Jag har bara tagit målflagg i fyra av nio race hittills. Ingen höjdare, men vi lär oss av det som hänt, kan inte hålla på och älta det som varit utan måste gå vidare.

Även om deltävlingen på Solvalla blev en prövning bjöd den också på ljusglimtar.
– Vi provade och hittade bra inställningar, hade bra speed i bilen och, framförallt, så nådde vi Q2 för första gången i år. Vi fick ett kvitto på att när allt fungerar så är vi med väldigt bra.
Den lyckade kvalinsatsen gav hyfsat bra startpositioner i alla tre race – tia, åtta, åtta – vilket är en grundförutsättning för nå framskjutna placeringar och plocka mycket poäng i heaten.
– Det är katastrof att starta där bak i de här stora startfälten. Avancerar man inte till Q2 utan får elfte startposition eller sämre i samtliga race är det disaster. All skit som bara kan hända händer ju där bak, säger Annervi.

Falkenberg är Marcus Annervis hemmabana – även om han numera bor i Halmstad. Teamets verkstad är emellertid belägen bara fyra kilometer från grindarna till anläggningen.
– Egentligen är det här som vilken tävling som helst, men självklart är det kul att få visa upp vår verksamhet på hemmaplan. Vi har mer och mer gäster för varje år och det är inspirerande och se att det är många som intresserar sig för vår satsning. Dessutom är Falkenberg en snabb bana och det tror jag kan passa vår Honda bra.
Någon press påstår sig Marcus inte känna.
– Nej, känslan att jag måste leverera har jag inte haft en enda gång. Det känns bara positivt att få tävla på hemmaplan.

I fjol gjorde Annervi inte hemmapubliken besviken. Då vann han båda racen i Renault Clio Cup, ett resultat som senare ledde fram till seger i mästerskapet.
– Jo, jag lyckades vinna förra året, men det är historia nu, säger Marcus, som faktiskt inte drömmer om att stå överst på pallen i år igen.
Hans mål inför kvalet på lördag och söndagens tre race är mer realistiskt och sansat.
– Vi siktar på att fullfölja alla tre race den här gången och att köra hem många poäng är lika värdefullt som en pallplats för oss just nu, säger han.

STCC i SVT och SVT Play
Sveriges Television livesänder från Västkustloppet och STCC-tävlingarna i Falkenberg. Söndagens (9 juli) direktsändning sker både i SVT1 och SVT Play kl 13.30-16.30.
Eventuellt kommer även det första STCC-heatet kl 11.00 att sändas live i SVT Play.

Tidsschema STCC Falkenberg 8-9 juli
Lördag 8 juli

Kl 09.00: Test 1 (60 min)
Kl 11.40: Test 2 (60 min)
Kl 15.30: Kval, Q1 (15 min), Q2 (10 min), Q3 (5 min)

Söndag 9 juli
Kl 09.00: Warm up (15 min)
Kl 11.00: Race 1 (13 min)
Kl 13.40: Race 2 (17 min)
Kl 15.55: Race 3 (22 min)

Senaste nytt