STCC i Falkenberg – en sommarklassiker alla vill vinna

Postat av Flash Engineering kl 11:18

Robert Dahlgren, Johan Kristoffersson och Fredrik Ekblom.
Nu gör sig topptrion i STCC beredd för den fjärde ronden i årets mästerskap. I helgen avgörs Västkustloppet i Falkenberg, en svensk sommarklassiker som alla vill vinna.

Sommar och sol, välfyllda läktare och höghastighetsracing. Det är vad snabba Falkenbergs motorbana brukar bjuda sin publik på. Det är också därför banan är så populär bland förarna. Dahlgren, Kristoffersson, Ekblom… alla i det stora startfältet ser fram emot helgens tävlingar på banan vid Bergagård en mil öster om Falkenberg.

Vill vinna mer
Fredrik Ekblom tog sin första seger i Falkenberg 1999. Det har blivit ytterligare fem sedan dess och han kliver gärna upp överst på prispallen igen.
– Min drömbild av söndagen? Gigantiskt stor publik, bra racing och att jag kör om till seger i den sista kurvan i samtliga tre race, säger Volkswagen-föraren och ler.
Ekblom är trea i mästerskapstabellen. Bortsett från race ett på Solvalla senast – då han blev elva efter en tjuvstart – har han stått på pallen efter varje heat. Men nöjd? Knappast! Ekblom vill vinna och en seger hittills duger inte.

Bra seger för egot
Segrar är även vad Robert Dahlgren ser framför sig i Västkustloppet. På Solvalla senast återtog han och PWR Racing Seat Dealer Team ledningen i förartabellen och Dahlgren vill självklart slå vakt om den i Falkenberg. Han är 19 poäng före Johan Kristoffersson vars segersvit Seat-föraren bröt då han vann det avslutande heatet i Stockholm.
Den segern var kanske viktigare för egot än för kampen i mästerskapstoppen med tanke att Kristofferson kommer att stå över de två sista deltävlingarna.
– Klart att det är så, men sedan vet man aldrig vad som händer. Faktum är ju att vi håller på med en materialsport. Saker och ting kan hända och man måste ta de poäng man kan få hela tiden, säger Dahlgren, som är mycket nöjd med att toppa tabellen inför tävlingen i Falkenberg.
– Det var grymt skönt att jag lyckades återta ledningen i mästerskapet på Solvalla, men ännu bättre är att vi känner att vi är med i fart. Och den känslan är otroligt viktig. Det kändes ganska mörkt efter Finland, men så mycket ljusare nu.

Stolpe ut 2016
”Robban” har två Falkenbergssegrar med sig i bagaget inför helgens tävling. 2005 vann han i en Volvo S60, fem år senare i en Volvo C30.
– 2010 jagades jag av Richard Göransson under i princip hela racet. Psykologiskt jobbigt för du vet att du får inte får göra några misstag.
I fjol var rollerna de ombytta. I det första heatet jagade nämligen Dahlgren ledande Göransson utan att lyckas ta sig förbi.
– Jag kände mig enormt stark i regnet och hade jag tagit mig förbi Göransson hade jag flugit ifrån honom.
Nu blev det inte ens poäng. Dahlgren tvingades bryta sedan han knuffats ut i en sandfålla av Emma Kimiläinen. Inte heller i det andra heatet blev det målflagg för norrlänningen.
– Det var stolpe ut hela helgen, konstaterar han och hoppas självklart på ett helt annat resultat i år.

Fjärde gången gillt?
Johan Kristoffersson kommer till Falkenberg i stor ledning i rallycross-VM efter helgens efterlängtade triumf i Höljes, en annan svensk motorsportklassiker.
– I mitt femte försök lyckades jag äntligen vinna. Så många försök har jag inte behövt på något annat, säger Kristoffersson och skrattar.
I Falkenberg har värmlänningen, som är teamkompis med Fredrik Ekblom i Volkswagen Dealer Team Sweden, stått överst på prispallen flera gånger. Men ”bara” i Porsche Carrera Cup Scandinavia, aldrig i STCC.
En andraplats är hans bästa resultat. Hittills.

STCC i SVT1 och SVT Play
Sveriges Television livesänder från Västkustloppet och STCC-tävlingarna i Falkenberg. Söndagens (9 juli) huvudsändning sker både i SVT1 och SVT Play kl 13.30-16.30, men även det första STCC-heatet kommer att livesändas – i SVT Play kl 10.55-11.20.

Tidsschema STCC Falkenberg 8-9 juli
Lördag 8 juli

Kl 09.00: Test 1 (60 min)
Kl 11.40: Test 2 (60 min)
Kl 15.30: Kval, Q1 (15 min), Q2 (10 min), Q3 (5 min)

Söndag 9 juli
Kl 09.00: Warm up (15 min)
Kl 11.00: Race 1 (13 min)
Kl 13.40: Race 2 (17 min)
Kl 15.55: Race 3 (22 min)

Senaste nytt