Västkustloppet – en klassiker inom svensk motorsport

Postat av Flash Engineering kl 14:00

1967 kördes Västkustloppet för första gången på den då nybyggda Falkenbergs Motorbana. 50 år senare är tävlingen fortfarande lika populär.
— Jag var med och byggde banan 1967 och evenemanget är lika häftigt varje år, säger Ronny Andersson, ordförande i Falkenbergs Motorklubb.

Vad vore en sommar utan Västkustloppet och STCC? Förmodligen betydligt tråkigare för de tusentals motorsportintresserade som brukar besöka Falkenbergs Motorbana i början av juli. Västkustloppet kördes för första gången i början på 1950-talet på Skrea-banan, som låg söder om Falkenberg. Men sedan 1967 är det på snabba Falkenbergs Motorbana som Sveriges racingelit gör upp i den kanske mest klassiska banracingtävlingen på svensk mark.
— Jag tycker vi har den finaste banan i Sverige. Vi kör under semestertider i sommarstaden Falkenberg och vi har ett väl inarbetat koncept. Allt det drar publik, säger Ronny Andersson.

Falkenbergs Motorklubb har under de senaste åren gjort stora investeringar i anläggningen. Till i år har, bland annat, en ny läktare byggts vid den berömda högfartskurvan.
— Läktaren tar 220 personer och det ska bli spännande att se vad vi får för respons på den satsningen.

På tal om läktare, Falkenbergs Motorklubb har aldrig tidigare i förväg sålt så många läktarbiljetter till teamen inför en STCC-tävling. Ett tydligt bevis på den medvind STCC har för närvarande.
— Självklart är det jätteviktigt att teamen kan ta hand om sina gäster på bästa sätt, konstaterar Ronny Andersson men framhåller också att ingen behöver vara orolig för att inte få plats.
— Det finns egentligen ingen begränsning på hur mycket folk vi kan ta in på området. Vi äger 22 hektar mark och varje vecka klipper vi gräs på en yta som motsvarar 15 fotbollsplaner, säger Ronny Andersson och konstaterar att STCC och Västkustloppet är en av årets viktigaste tävlingar för klubben.
— Totalt är det 250 funktionärer som arbetar under tävlingshelgen. Västkustloppet är en av säsongens höjdpunkter och evenemanget betyder mycket för klubbens 700 medlemmar.

Så här långt har 19 förare vunnit STCC-heat på Falkenbergs Motorbana, en av dessa är STCC:s nuvarande sportchef Thomas Johansson. Han vann sitt första (och med stor sannolikhet enda) STCC-heat i Falkenberg 1996.
— Ja, det var synd det inte blev fler segrar, säger han och skrattar och han har många minnen från Falkenberg, både bra och dåliga.
— Segern är ett bra minne liksom folkfesten. Men jag minns också det som var mindre roligt, till exempel när jag tog pole position men drabbades av motorproblem (1999).

Thomas Johansson säger att farten är det som utmärker Falkenbergs Motorbana.
— Det är en av de snabbaste vi har och det brukar alltid bli tajta race.

STCC-kuriosa om Västkustloppet.

46 STCC-heat har körts på Falkenbergs Motorbana (1996-2016). Jan ”Flash” Nilsson, har vunnit flest, elva stycken.

Heatsegrare

Jan”Flash” Nilsson, 11

Fredrik Ekblom, 6

Richard Göransson, 6

Thed Björk, 3

Tommy Rustad, 3

Jens Edman, 3

Robert Dahlgren, 2

En seger vardera: Fredrik Larsson, Carl Philip Bernadotte, Philip Forsman, Linus Ohlsson, Patrik Ernstsson, Edward Sandström, Jan Lindblom, Tommy Kristoffersson, Mattias Ekström, Calle Rosenblad, Thomas Johansson, Nicklas Karlsson. För fyra av dessa är det enda STCC-segern i karriären (Bernadotte, Ernstsson, Lindblom och Johansson)

STCC-mästare som inte vunnit I Falkenberg

Roberto Colciago

Rickard Rydell

Johan Kristoffersson

Många heat 2002

2002 var det mest tävlingsintensiva STCC-året på banan med hela sex heat. Två tävlingshelger genomfördes, där fyra heat kördes ena helgen och två heat den andra. Jan ”Flash” Nilsson vann tre heat. Edward Sandström, Jan Lindblom och Nicklas Karlsson vann de övriga.

STCC i SVT och SVT Play

Sveriges Television livesänder från Västkustloppet och STCC-tävlingarna i Falkenberg. Söndagens (9 juli) direktsändning sker både i SVT1 och SVT Play kl 13.30-16.30. Race 1 direktsänds i SVT Play 10.55-11.20.

Tidsschema STCC Falkenberg 8-9 juli
Lördag 8 juli

Kl 09.00: Test 1 (60 min)
Kl 11.40: Test 2 (60 min)
Kl 15.30: Kval, Q1 (15 min), Q2 (10 min), Q3 (5 min)

Söndag 9 juli
Kl 09.00: Warm up (15 min)
Kl 11.00: Race 1 (13 min)
Kl 13.40: Race 2 (17 min)
Kl 15.55: Race 3 (22 min)

Senaste nytt