Dahlgren i topp när slutstriden om STCC-titeln inleds med klassiska Kanonloppet

Postat av Flash Engineering kl 16:40

​Sommaruppehållet är över. Nu inleds slutspurten i STCC 2017. Tre deltävlingar återstår och först i raden är racingklassikern Kanonloppet. Seat-föraren Robert Dahlgren kommer till Karlskoga i mästerskapsledning, jagad av en snabb trio från Volkswagen Dealer Team.

Robert Dahlgren var favorittippad av sina konkurrenter inför säsongen. Med tre deltävlingar kvar toppar han mästerskapet och är på god väg mot sin första STCC-titel i karriären.

– Hungern efter min och SEAT Dealer Teams första STCC-titel växer sig starkare för varje dag, medger Dahlgren, som inte låter sig luras att kvittera ut något guld i förskott.

– Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge inför de tre avslutande tävlingshelgerna, men hur klyschigt det än låter ska jobbet fortfarande göras och inget är avgjort förrän vi har en ointaglig poängmarginal till tvåan i mästerskapet.

Inför Kanonloppet skuggas Dahlgren av Johan Kristoffersson, Volkswagen-föraren som vunnit tre raka tävlingar i rallycross-VM och som ser ut att gå mot guldet där.

Deltävlingen i Karlskoga blir emellertid Arvikasonens sista framträdande i STCC det här året. Tävlingarna i Anderstorp och på Mantorp Park kolliderar med VM som han prioriterar.

Volkswagen Dealer Teams titelhopp står i första hand i stället till rutinerade Fredrik Ekblom. Den trefaldige STCC-mästaren var till en början bara tilltänkt som ersättare för Kristoffersson i tre tävlingar, men närkingen har kört alla hittills och kommer till Karlskoga också.

Upp till Dahlgren har emellertid Ekblom en bit, 32 poäng noga räknat.

– Men det hade bara varit fyra om jag inte fått punktering och tvingats bryta det sista heatet i Falkenberg, säger Ekblom och konstaterar att Dahlgren sluppit sådana fadäser under säsongen.

– Han har haft en bra resa hittills, men kan inte förvänta sig att få det så ända in i mål.

Kanske kommer Fredrik Ekblom att få hjälp av såväl Johan Kristoffersson som fjärdeplacerade teamkompisen Fredrik Blomstedt att ta in på Robert Dahlgren i tabellen i Karlskoga. Men det kommer i så fall ska utan teamorder. Några sådan har inte teamchefen Tommy Kristoffersson delat ut inför Kanonloppet.

– Vi har kört för seger i varje enskilt race och förarna har fått åka fritt. Det är fullt skaft hela tiden och man får blunda när de ska in i första sväng allihop. Vi har vunnit nio av tolv race och även om vi inte leder förarmästerskapet så har vi fått mycket fokus på oss och en bra presentation av varumärket. Jag skulle inte ha velat gjort på något annat sätt, säger Tommy, som förstås ändå har förhoppningar om att teamet ska kunna hämta in Dahlgrens försprång.

– Freddan gillar Karlskoga och har mindre vikt i lådan är Dahlgren. Det vore bra om han kunde göra en stark helg med tanke på fortsättningarna.

Tabellfyran Fredrik Blomstedt tog sin första seger i Falkenberg och vill avsluta säsongen på ett sätt som innebär att han står på pallen när SM-medaljerna ska fördelas.

Exakt samma plan har Daniel Haglöf, teamkollega med Robert Dahlgren i PWR Racing SEAT Dealer Team. Han ser fram emot tävlingen i Karlskoga där han stod på pallen efter båda racen förra säsongen.

– Gelleråsen är en bana jag trivs på och även om jag inte är hemmaförare i den bemärkelsen så är det ändå den STCC-bana som ligger närmast Dalarna, där både jag och teamet har vår bas. Jag ser fram emot helgen och framförallt den fortsatta fighten i både team- och förarmästerskapet i STCC. Vi har fler växlar att lägga i och kommer att göra allt för en stark avslutning på säsongen, säger Haglöf, förare och vd för SEAT Dealer Team.

Bakom toppförarna i mästerskapets två starkaste team är det fördel Tobias Brink i tabellen. Audi-föraren parkerar på sjätte plats och har 23 poäng till godo på skånekollegan Dennis Strandberg, som tvingas stå över deltävlingen i Karlskoga.

Bakom Strandberg är det jämnt mellan i första hand Joonas Lappalainen, Mattias Andersson, Reuben Kressner, Andreas Ahlberg och Albin Wärnelöv. Bara 22 poäng skiljer den kvintetten åt.

STCC i Karlskoga tjuvstartar redan på fredag med ett timslångt testpass för STCC-klassen. Lördag står test och kval på programmet och Kanonloppet avslutas med huvudklassens tre race på söndag.

Sveriges Television livesänder tävlingarna i såväl SVT1 som SVT Play kl 13.30-16.30 på söndag.

Tidsschema STCC, Karlskoga 11-13 augusti.

Fredag 11 augusti

Kl 17.00: Test 1 (60 min)

Lördag 12 augusti

Kl 12.30: Test 2 (60 min)

Kl 15.45: Kval, Q1, Q2 och Q3 (40 min)

Söndag 13 augusti

Kl 11.00: Race 1 (13 min)

Kl 13.45: Race 2 (17 min)

Kl 15.55: Race 3 (21 min)

För mästerskapstabell och resultat – se www.stcc.se

Fler pressbilder för fri nedladdning finns på www.stccmedia.se

Senaste nytt