Dahlgren och Ekblom i fortsatt kamp om STCC-titeln

Postat av Flash Engineering kl 21:00

Två deltävlingar kvar. Sedan ska årets STCC-mästare lyfta segerpokalen.
Vem vinner? Robert Dahlgren eller Fredrik Ekblom?
Två framgångsrika förare, tillika slipade taktiker i det psykologiska spelet inför de avslutande ronderna i mästerskapet.

Med Anderstorp och Mantorp Park kvar i kalendern står det helt klart att den första STCC-titeln enligt det nya och populära TCR-reglementet står mellan två förare och bilmärken:
• Robert Dahlgren, SEAT.
• Fredrik Ekblom, Volkswagen.
I den senaste deltävlingen, Kanonloppet i Karlskoga, tog Dahlgren åtta poäng mer än Ekblom och ryckte åt sig en lucka på respektingivande 40 poäng i tabellen.
Det är vad Ekblom måste ta igen i de sex race som återstår för att kunna kvittera ut sin fjärde STCC-titel i karriären.
– Min målsättning är självklart att krympa avståndet fram till Robban så mycket det går i Anderstorp. Under hela säsongen har jag haft som ambition att ta guld. 40 poäng är mycket, men än är inte sista ordet sagt, säger Ekblom som självklart inte skulle ha något emot att snuva ”den evige tvåan” på guldet.
– Robban har aldrig vunnit STCC så det är klart att han känner pressen. Han har allt att förlora, jag har inget att förlora, säger Ekblom.

Som jagande tabelltvåa vore det tjänstefel av Ekblom att inte försöka få Dahlgren lite fundersam med uttalanden som de ovan. Men han är inte ensam om att spela sina kort rätt i ”psykkriget”.
– Det är riktigt att jag inte vunnit STCC tidigare, men jag har andra titlar och är inte ny i mästerskapsbataljer, säger Dahlgren och tillägger lugnt:
– Om jag känner stor press på mig? Nej, jag tycker inte det. Vår målsättning har hela tiden varit att vinna mästerskapet.

Robert Dahlgren. Foto: Tony Welam/STCC

Dahlgren och Ekblom känner varandra väl och hyser en ömsesidig respekt för varandra. Både som förare och människor. De är dessutom mycket uppriktiga och ärliga i sitt förhållningssätt till sina egna och varandras prestationer.
Så här säger bland annat Dahlgren om sin ledning och om föraren som jagar honom:
– Jag har ett riktigt bra poängläge inför de två sista deltävlingarna, men det är inte mer än så. Det är det verkligen inte. Det är långt ifrån avgjort och än kan mycket hända. Dessutom är det inte vem som helst som jag har bakom mig. Ekblom är en duktig förare, som kör för ett duktigt team. De kommer att bjuda upp till kamp, det är inte fråga om annat.

Ekblom hade stora förhoppningar om att kunna närma sig Dahlgren i mästerskapstabellen i Karlskoga. Men trots en seger, en andra- och en tredjeplats, tappade han åtta poäng på norrlänningen.
– Det var snöpligt att han tog mer poäng än vad jag gjorde. Det var inte riktigt med i beräkningen, men de gjorde ett bra jobb, säger Ekblom och tillägger ärligt:
– Man blir förbannad. Vi hade ingen dålig bil och gjorde inget dåligt jobb, men ändå tog vi färre poäng. Det tär lite.

Robert Dahlgren kommer till Anderstorp med bra självförtroende.
– Vi har en uppåtgående trend och både i Falkenberg och i Karlskoga visade vi att vi har farten för det. Vi behöver inte förlita oss på någon annan utan gör vi jobbet bra så ska det räcka för att vara med där uppe, säger han.
SEAT-föraren tror och hoppas på ett bra resultat i Småland.
– Jag vill helst ta mer poäng än Ekblom och sedan vill jag att vi tar in ordentligt på Volkswagen i teammästerskapet. Där är vi ganska långt efter.

Fredrik Ekblom. Foto: Tony Welam/STCC

Ekblom är revanschsugen inför helgens tre tävlingsheat.
– It ain´t over until the fat lady sings, säger han och skrattar.
– Jag kommer att ta i så mycket jag kan. Allt kan hända och Dahlgren har inte haft några bekymmer på hela säsongen. Hittills.
Så vill Dahlgren att det förblir och kanske är det inte mer än rätt att mästerskapsledaren får sista ordet i nedräkningen inför Anderstorp 2-3 september:
– Det är jag som har det bästa guldläget inför avslutningen, konstaterar han kallt.

STCC i SVT
STCC sänds i Sveriges Television. Från Anderstorp visas alla tre heat live i SVT Play söndag 3 september. Det inledande racet sänds kl 10.55-11.25 och de andra två i huvudsändningen kl 13.30-16.30 där också övriga klasser ingår.
Senare på kvällen, kl 23.00, visas dessutom ett timslångt sammandrag från tävlingarna i SVT2.

Senaste nytt