Detta har hänt i STCC 2017 – del 4

Postat av Flash Engineering kl 07:00

Falkenbergs MK var värd för årets fjärde STCC-deltävling, klassiska Västkustloppet 7-9 juli. Till Falkenbergs-tävlingen infördes en viktig förändring, STCC beslutade att använda däck med en hårdare gummiblandning.

Och däcken blev skulle visa sig bli en viktig faktor på den snabba Falkenbergsbanan. I kvalet dominerade Volkswagen Dealer Team som var 1-2-3 i alla tre passen. Fredrik Ekblom tog två pole position medan Fredrik Blomstedt tog hand om den tredje. Genom de vassa kvalen skaffade sig Ekblom bästa möjliga förutsättningar att plocka in viktiga poäng på Robert Dahlgren (PWR) i kampen om mästerskapet.

I första racet kunde inte Ekblom utnyttja sin pole position och han fick se sig omkörd av båda sina teamkamrater Blomstedt och Johan Kristoffersson och så blev ordningen i mål. Det var Blomstedts första STCC-seger. Dahlgren blev fyra före teamkamraten Daniel Haglöf. Racet inleddes med en startkrasch som gjorde att fem förare tvingades bryta.

Även i andra racet gjorde Ekblom en mindre lyckad start och han blev återigen omkörd av båda sina teamkamrater. Säkerhetsbilen kom ut  tidigt efter att Andreas Ahlberg kört av och i omstarten tog Ekblom tillbaka ledningen. De tre blåa Volkswagen-bilarna låg i bredd in i första kurvan och Ekblom gick segrande ur den striden och ledde in i mål.
Dahlgren blev tvåa, före Haglöf, Kristoffersson och Reuben Kressner (Brovallen Design). Det var Kressners dittills bästa resultat i STCC 2017. Fredrik Blomstedt kraschade våldsamt efter en punktering.

En punktering skulle också visa sig bli viktig i tredje racet, och kanske för mästerskapets utgång. Fredrik Ekblom ledde racet när han fick punktering med sex varv kvar. Där försvann många viktiga poäng. Dahlgren å sin sida körde stabilt in på andra plats bakom segrande Kristoffersson. Kressner tog sin första pallplats i STCC genom tredjeplatsen efter ett mycket bra genomfört race. Micke Ohlsson (Brink Motorsport) presterade också årsbästa med sin fjärdeplats. Även Albin Wärnelöv gjorde sin bästa tävling för året genom att bli sexa.

Robert Dahlgren vann inget race men han blev ändå helgens segrare i kampen om mästerskapet. Han ökade ut ledningen till Fredrik Ekblom och inför Karlskoga är avståndet 32 poäng mellan de två mästerskapsaspiranterna.

Senaste nytt