Rafflande finaler i prins Carl Philips Pokal

Postat av Flash Engineering kl 23:49

Efter två stenhårda finaler var det till slut sju förare som lämnade Lidköping Open och prins Carl Philips Pokal med en varsin biljett till tester med Formula STCC Nordic senare i höst.
– Båda finalracen var väldigt bra med hård men juste körning, summerade prinsen sin egen tävling.

I årets upplaga var det deltagarna i klasserna KZ2 och Rotax Max som tävlade om de åtråvärda testkörningarna i Formula STCC Nordic. Och att det var många som aspirerade på de platserna syntes direkt i KZ2-finalen. Samuel Paena gjorde en kalasstart och drog snabbt i väg mot en säker seger.

-Både i förfinalen och finalen gjorde jag helt underbara starter. Jag kunde knappt tro att jag skulle kunna göra två sådana starter, helt otroligt, sade Paena som fick den där bekväma luckan som gjorde att han kunde köra sitt eget race medan de bakom slogs om de andra två pallplatserna.

Samuel Paena. Foto: Jerry Karlgren

– Det gick snabbare och snabbare för varje varv och det var en underbar känsla att se det. Ett otroligt roligt race.

Det var Paenas första seger i värstingklassen.
– Det här var bara min femte tävling i KZ och även om jag kört karting länge kändes det lite som att börja om på nytt. För mig var det ett stort kliv att få en seger efter bara fem tävlingar. Och att få vinna här är såklart en stor merit, det är inte vilken tävling som helst, summerade Samuel Paena.

Bakom Paena var det desto hårdare. Tvåa i mål var Freddie Carlsson men han bestraffades med tidstillägg och istället var det Isac Sjökvist som tog hand om andraplatsen.
– Jag var inte tillräckligt het i starten och gjorde bort mig. Men jag kom ikapp och vi var några stycken fajtades hårt, sade han.
Direkt efter målgång fick han besked om att han flyttades upp en placering efter Carlsson tidstillägg.
– Det var tuff men inte ojuste körning. Vi är två vinnarskallar och vi visste vad som stod på spel, vi ville framåt. Vi har pratat om det och båda tycker det är en race incident.

Isac Sjökvist rankade andraplatsen högt.
– Jag är bara 15 år. Jag har tävlat i KZ2 i 1,5 säsong och kör mot de som är tio år äldre. Det är en jätteskön känsla att komma tvåa.

Haris Imamovic tog tredjeplatsen och därmed den sista biljetten till formelbilstestet.

Isac Sjökvist, Samuel Paena, prins Carl Philip och Haris Imamovic. Foto: Jerry Karlgren

– Ja, jag lyckades efter ett blandat race. Det var en riktigt tuff fajt, jag låg tvåa ett tag men kände att jag tappade fart mitt i racet och tappade två platser. Men det löste sig ändå, sade han.

Imamovic infriade sin målsättning med söndagstävlingen.
– Jag siktade på pallen, så jag är nöjd. Jag ser riktigt mycket fram mot att få testa formelbilen, sade han.

 

Rotax Max-finalen var om möjligt ännu mer sevärd än KZ2-finalen. Det var ständiga platsskiftningar i toppen men i slutet såg Hugo Andersson ut att kunna vinna. Men Rasmus Fridell ville annat. I sista kurvpartiet på sista varvet fick han slagläge på Andersson och tog sig förbi. Andersson rasade ända ner till sjunde plats. Det som såg ut som en taktisk manöver, var egentligen något helt annat.
– Jag hade en urusel taktik i finalen. Det var egentligen först när det var ett par varv kvar som jag började tro på att jag skulle kunna vinna, sade Fridell som var riktigt vass i lördagens heat (som inte ingick i prins Carl Philips Pokal). Han dominerade under lördagen och vann alla heat, men hade det tuffare på söndagen.
– Jag vet inte om jag dominerade igår men jag har varit med i toppen hela helgen och det känns förstås skönt att jag lyckades vinna.

Kalle Åstrand, Rasmus Fridell, prins Carl Philip, David Rehme och Patrick Rundqvist . Foto: Jerry Karlgren

Tvåa blev Kalle Åstrand.
– Ett händelserikt race. Ett tag var jag ganska långt ner i fältet men lyckades ta mig upp. Med fyra varv kvar blev jag omkörd av Rasmus och jag hängde på honom. Planen var att försöka smita med när han skulle attackera Hugo och det gick ju bra, sade han.

Trea blev David Rehme efter en vass uppkörning. Han startade från tolfte rutan men redan efter ett varv var han uppe på femte plats.
– Jag kämpade mig upp. Till en början var det svårt att komma förbi de i toppen, men när de började fajtas lite för mycket, placerade de sig lite dåligt på banan och det utnyttjade jag, sade Rehme som tog den sista ordinarie platsen till formelbilstestet.

Men arrangörerna delade även ut ett wild card och det gick till Patrick Rundqvist i Rotax Max. Rundqvist var en av flera som någon gång ledde finalen men gick i mål som fyra.
– Jag bromsade tyvärr på mig och tappade ledningen. Det känns jättebra att få ett wild card, sade Rundquist och log med hela ansiktet.

Prins Carl Philip hade nästan lite svårt att summera dramatiken i de två finalerna.
– Båda racen var väldigt bra. Framförallt i Rotax Max var det fantastisk körning där de bytte placeringar hela tiden. Alla var jäkligt duktiga och bjöd på riktigt bra racing, sade han.

Prins Carl Philips Racing Pokal 2017. Foto: Jerry Karlgren

Senaste nytt