Årets STCC-Rookie har fortfarande mål att förverkliga

Postat av Flash Engineering kl 15:39

Han är Årets Rookie i STCC – oavsett hur det går i finalen på Mantorp Park.
Men Fredrik Blomstedt nöjer sig inte med det. I säsongsepilogen vill han förverkliga flera mål. Ett är att ta sig om Johan Kristoffersson och bli trea i mästerskapet.

Hemvändaren Fredrik Blomstedt har överraskat stort in sin debutsäsong i STCC. Han har stått på pallen, vunnit race och vuxit till en toppförare i sin Volkswagen Polo GTI.
Inför finalen på Mantorp Park är han fyra i mästerskapet med bara Robert Dahlgren och teamkompisarna i Volkswagen Dealer Team, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson, före sig i tabellen.
Kristoffersson, som är på väg mot VM-guldet i rallycross, har som bekant tävlat färdigt och Blomstedts möjligheter att erövra bronset är därför mycket stora.
19 poäng skiljer honom från tredjeplatsen.
– Det är väl bara att ta 19 poäng och… Ja, det är väl inte mycket mer än så, säger den 26-årige stockholmaren med ett leende.

Fredrik Blomstedt. Foto: Tony Welam/STCC

Trippel podium hägrar
Blomstedt har tagit 25 poäng eller mer i alla tävlingar hittills den här säsongen. Senast på Anderstorp Raceway körde han till sig 47 efter imponerande placeringsraden 5-2-2.
På Mantorp Park hoppas Blomstedt kunna avsluta ännu bättre.
– Mitt mål, förutom att ta de 19 poäng som fattas till Johan, är att stå på pallen efter alla tre race. Jag har varit nära att lyckas med det flera gånger, men alltid har det hänt något.
Blomstedt syftar på Anderstorp och Falkenberg, men framförallt på deltävling i finska Alastaro i maj. Där var han tvåa efter Johan Kristoffersson både i det första och sista heatet, men nollade i det andra.
– Jag låg trea när en drivaxel pajade, minns han, släpper det tråkiga minnet och fortsätter:
– På Mantorp Park är det sista chansen, så nu ska jag ta den.

Känner hotet från Haglöf
För att bli bronsmedaljör i mästerskapet krävs emellertid inte bara att Blomstedt tar de poäng som fattas till Kristoffersson, han måste också hålla undan för femteplacerade SEAT-föraren Daniel Haglöf som är 24 poäng bakom.
– Klart att jag känner hotet. Haglöf är snabb så jag måste lägga manken till. Dessutom vet man aldrig riktigt var man har honom. Det har varit lite småputt från hans sida mest hela tiden, men det är inte bara på mig utan på hela teamet. Osportsligt, säger Blomstedt och tillägger:
– Men jag känner mig stark, laddad och redo.

Daniel Haglöf. Foto: Tony Welam/STCC

Siktar på årsbästa
Haglöf är väl medveten om att han inte står högt i kurs i Volklswagen-teamet. Han och Blomstedt har haft flera duster i mästerskapet. Det började redan i premiären på Ring Knutstorp där Haglöf efter en väl brysk omkörning fick överlämna en tredjeprispokal till Blomstedt i depån efter prisutdelningen.
Haglöf är fast besluten att göra säsongens bästa tävling i avslutningen på Mantorp Park. Han har en liten chans att ta bronset och snuva Blomstedt på avancemang, och den vill han gärna ta.
– Blomstedt gillar ju inte mig så det vore extra roligt att spöa honom av den anledningen. Då kanske han börjar avsky mig på riktigt, säger Haglöf och skrattar.

Följ finaldramat i SVT
Upplösningen av STCC 2017 ser du bäst på plats på Mantorp Park, men har du inte möjlighet att ta dig till banan så kan du följa dramatiken live i Sveriges Television.
Sändningstiderna lördag 16 september är:
SVT Play kl 10.55-11.30.
SVT 2 kl 13.30-16.30.

Tidsschema (preliminärt) STCC, Mantorp Park 15-16 september.
Fredag 15 september

Kl 09.00: Test 1 STCC (60 min)
Kl 11.40: Test 2 STCC (60 min)
Kl 15.30: Kval, Q1, STCC (15 min)
Kl 15.50: Kval, Q2, STCC (10 min)
Kl 16.05: Kval, Q3, STCC (5 min)

Lördag 16 september
Kl 09.00: Warm up STCC (15 min)
Kl 11.00: Race 1 STCC (13 min)
Kl 13.45: Race 2 STCC (17 min)
Kl 15.55: Race 3 STCC (22 min)

Senaste nytt