Blomstedt tog tredjeplatsen och Wernersson glad återvändare

Postat av Flash Engineering kl 18:58

Fredrik Blomstedt hade målet klart inför finalen. Att ta de 19 poäng som krävdes för att han skulle bli totaltrea. Och han lyckades till slut, trots att det blev noll poäng i de två första racen. Han var som bäst när det som mest behövdes och segrade i epilogen.
— Jag måste säga att det kändes tufft inför sista racet. Jag stängde in mig i lastbilen och fokuserade, säger Blomstedt.

Fredrik Blomstedt körde av i första racet, blev utesluten i det andra och hade pressen på sig inför tredje. Han var tvungen att vinna för att ta sig förbi Johan Kristoffersson på tredjeplatsen.
— Vi gjorde en del förändringar på bilen och den kändes mer som jag vill ha den.

Efter att Fredrik Ekblom gjort bort sig var Blomstedt tvåa och han jagade ledaren Mattias Andersson. På åttonde varvet tog sig Blomstedt förbi Andersson och hade sedan inga problem att hålla undan.
— Brons, det är en jäkla bra första säsong i STCC, säger Blomstedt.

Fredrik Ekblom kom till Mantorp Park med en liten, liten chans på förartiteln. Han imponerade med två kvalsegrar i fredags och lördagen började han med att vinna de inledande två

Fredrik Ekblom. Foto Tony Welam/STCC

heaten och därmed bidra till att Volkswagen Dealer Team säkrade segern i teammästerskapet. Ekblom var med i toppen även i det avslutande heatet, men blev bestraffad efter en sammanstötning med Daniel Haglöf och fick nöja sig med en mindre blygsam åttondeplats.

Ekblom var till en början tänkt som vikarie för Johan Kristoffersson i de tre tävlingar den sistnämnde inte skulle köra. Det blev full säsong till slut och en andraplats bakom Robert Dahlgren.

– Jag är jättenöjd och det har varit en kul, men speciell säsong. Först skulle jag bara köra premiären och senare hittade jag mig själv i värsta mästerskapsstriden, säger Ekblom som var nöjd både med guldet i teammästerskapet och sin egen insats i epilogen.

– Det har varit en jäkligt rolig helg. Vi har varit reptilsnabba och avslutade med två vinster och snabbaste varv i det sista heatet. Det är ett jättebra facit.

Hemmaföraren Mattias Andersson kvalade starkt och startade tvåa, tvåa och etta i de tre racen. Han ledde i två av racen men orkade inte hålla undan. Han blev femma, tvåa och tvåa.
— Klart man drömmer om guld och jag drömde om en repris på förra säsongen när vi vann sista racet. Men det blev två silver och vi var nära pallen även i första racet.
Andersson sammanfattade sin säsong så här.
— Det har varit upp och ner. Vi gör en bra avslutning och målet var att avsluta med en prispall och det blev två.

Andreas Wernersson, inhoppare för Dennis Strandberg i Lestrup Racing Team, överraskade redan i fredagens kval och under lördagen såg han till att Volkswagenteamet fick sin första

Andreas Wernersson Foto Tony Welam

pallplats genom att bli tvåa i det inledande heatet.  Han hade känning på fler pallplatser, men fick nöja sig med en sjätte- och en fjärdeplats.

– Över förväntan och skitkul att vara tillbaka i STCC. Jag trodde nästan att min racingkarriär var över, men nu känns det som om den tagit lite fart igen. Jag fick visa att jag fortfarande har lite speed kvar, sa västgöten, som så sent som i torsdags fick klart med styrningen i finalen.

Teamchefen Fredrik Lestrup var glad över att han valde att satsa på Wernersson.
– Att kliva in och leverera på det här sättet är helt otroligt. Vi är extremt nöjda och glada, säger han.

Andreas Ahlberg och Micke Kågered Racing har jagat en pallplats under hela säsongen. I finalen på Mantorp Park kom den. Ahlberg var trea i det första heatet, en prestation han följde upp med fjärde och femte plats.
– Det är jäkligt skönt att få avluta på det här sättet. Det är 20 år sedan jag köpte min första gokart och det är på något sätt det här jag har strävat efter sedan dess, säger han och lyfter upp den hett efterlängtade pokalen.

Senaste nytt