Dahlgren misslyckades i kvalet – startar elva i lördagens tre race

Postat av Flash Engineering kl 18:02

Spänningen i STCC lever. Förhandsfavoriten Robert Dahlgren, PWR Racing Team, fick inte alls till kvalet och han startar elva i lördagens tre race.
— Ett skitkval och jättekonstiga beslut från tävlingsledningen, sade Dahlgren.
Fredrik Ekblom var kvalbäst och startar 1-1-2 i lördagens tre race.

Dahlgren ilska hade bland annat sin grund i att Q1 blev stympat när Reuben Kressner körde av och inte kom loss i Mjölbysvängen. Bilarna körde några varv under gulflagg innan kvalet rödflaggades för bärgningen och Dahlgren satte sitt snabbaste varv under gulflaggsperioden, varpå varvet ströks.

På frågan om han borde lagt upp kvalpasset annorlunda, svarade Dahlgren såhär:
— Det är klart, så här i efterhand kan man tycka att jag borde pushat på ett varv tidigare men jag ville ha perfekta däck och backade av varvet innan. Vi gick för att ta pole, inte plats tio.

Fortfarande har Dahlgren ett guldläge inför lördagen. Han behöver bara plocka två poäng totalt i de tre racen för att vinna STCC 2017.

Fredrik Ekblom. Foto: Tony Welam

Fredrik Ekblom gjorde vad som krävdes av honom för att behålla spänningen i mästerskapet. Volkswagen-föraren var snabbast i de två inledande kvalomgångarna och tog där viktiga extrapoäng.

Fortfarande måste emellertid Ekblom vinna lördagens alla tre race – samtidigt som Robert Dahlgren inte tar mer än två poäng – för att han ska erövra titeln.

– Jag vill inte säga något om hur jag taxerar mina möjligheter, för det vore korkat att göra det. Men det skulle ju vara helt vansinnigt… Jag menar, två poäng. Han behöver ju bara åka runt. Det är ju ofta man tar två poäng bara man tar sig i mål, sade Ekblom och tillade:

– Sedan har jag Daniel Haglöf, Dahlgrens teamkompis, omkring mig. Det räcker med att han kör på mig, som i Anderstorp, så är det klart.

Ett nästan lika vasst kvalfacit noterade hemmaföraren Mattias Andersson i sin Honda (2-2-1).

– Vi är jättenöjda såklart. Målet var att topp fem och ta oss till Q3. Vi har varit i Q3 en gång tidigare i år, på Solvalla, men då kom vi inte till start av tekniska orsaker, sade Andersson, som tillsammans med ingenjörer och mekaniker gjort en hel del förändringar på bilen sedan senaste deltävlingen på Anderstorp Raceway.

– Efter Anderstorp bestämde jag mig för att nu får det vara nog – nu måste vi samla ihop oss och göra ett bra kval. Fokus inför den här tävlingen har varit kvalet och nu ska vi fundera på hur vi ska göra till race, sade han.

Bakom toppförarna i kvalet svarade årsdebuterande Andreas Wernersson för en stark prestation i Lestrup Racings Volkswagen. Utan en enda testmeter ersatte Wernersson Dennis Strandberg och noterades för kvalfacit 7-5-5.

– Det här var långt över förväntan. Innan i dag sa jag att om jag kommer i mål med hel bil och tre topp-tio-placeringar så är jag jättenöjd. Men nu skruvar jag nog upp förväntningarna lite. Jag vet inte hur mycket man ska sticka ut hakan egentligen, men okey då – i något race ska vi upp på pallen, sade västgöten som inte tävlat sedan i fjol då han körde V8 Thundercars.

Resultat

Poängställning

Senaste nytt