Fördel Volkswagen när teammästerskapet ska avgöras

Postat av Flash Engineering kl 14:28

Kampen om förartiteln i STCC ser avgjord ut. Däremot är teammästerskapet fortfarande en öppen historia. Där slåss giganterna Volkswagen och SEAT om guldet i finalen på Mantorp Park 15-16 september.

Volkswagen Dealer Team Sweden eller PWR Racing – SEAT Dealer Team?
Det är frågan när kampen om årets STCC-titlar ska avgöras i finalen på Mantorp Park.
SEAT-gänget har klar fördel i förarmästerskapet där förhandsfavoriten Robert Dahlgren har ett övertag på hela 76 poäng inför lördagens tre avslutande race. Tar han tre poäng till kan ”den evige tvåan” äntligen titulera sig mästare efter bland annat fyra andraplatser i STCC-karriären.

I teammästerskapet är det matchboll Volkswagen inför avgörandet. VW-teamet har 41 poäng till godo på kusinen SEAT.
– Vi är mycket angelägna om att slå vakt om den förstaplatsen. Att vinna teammästerskapet har varit vårt mål hela året, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Ryckte i Finland
SEAT Dealer Team inledde säsongen bäst med 108 poäng mot Volkswagens 96 på Ring Knutstorp. Men i finska Alastaro hängde inte Robert Dahlgren och Daniel Haglöf alls med VW-nominerade Johan Kristoffersson och Fredrik Ekblom. Tolv poängs ledning från premiären förbyttes till ett underläge med 56.
Sedan dess har de båda toppteamen tagit flest poäng i två tävlingar vardera. Volkswagen vann slaget om Solvalla och Falkenberg, SEAT var starkast i Karlskoga och på Anderstorp Raceway.
– Vårt huvudfokus inför finalen på Mantorp Park ligger självklart på Robert Dahlgren och hans möjligheter att säkra förartiteln. Där har vi ett bättre länge än vad vi har i teammästerskapet, säger teamägaren och föraren Daniel Haglöf, som lägger mycket av skulden på sig själv för att SEAT inte är närmare Volkswagen poängmässigt.
– Min ojämnhet, mina tjuvstarter och bestraffningar har bidragit till att sätta oss i den här situationen. Jag har gjort en dålig säsong sett till antal misstag, säger han utan omsvep.

Klockren helg ett måste
Haglöf har långt ifrån gett upp tanken på dubbla titlar, men konstaterar samtidigt:
– Vi har en matematisk möjlighet att även vinna teammästerskapet, men vi måste ha en riktigt klockren helg om det ska vara möjligt.
Tommy Kristoffersson hade självklart sett en av sina förare i topp i STCC-tabellen inför helgens avgörande, men han säger sig ändå vara nöjd med teamets insats.
– Med de förutsättningar vi gick in i den här säsongen så tycker jag att vi har fått bra betalt. Vi har vunnit många race, leder teammästerskapet och haft tre riktigt spännande och kompetenta förare i Fredrik Ekblom, Årets Rookie Fredrik Blomstedt och Johan Kristoffersson, som presterat bra i de tävlingar han kört. Jag tycker det har varit en positiv säsong för oss, säger han.

Bakom toppduon i teammästerskapet är avståndet till tredjeplacerade Brink Motorsport stort. Audi-teamet från Skåne har i sin tur 72 poängs försprång på nästa team och kan känna sig säkra på att få behålla tredjeplatsen över finalen på Mantorp Park.
Totalt har 14 team deltagit i STCC:s teammästerskap den här säsongen.

Följ finaldramat på SVT
Upplösningen av STCC 2017 ser du bäst på plats på Mantorp Park, men har du inte möjlighet att ta dig till banan så kan du följa dramatiken live i Sveriges Television.
Sändningstiderna lördag 16 september är:
SVT Play kl 10.55-11.30.
SVT 2 kl 13.30-16.30.

Senaste nytt