Vändningar vi minns

Postat av Flash Engineering kl 16:34

Det är 78 poäng att köra om under STCC-finalen på Mantorp och Robert Dahlgren behöver bara ta tre av dessa för att säkra sitt första STCC-guld. Det mesta talar förstås för att Dahlgren vinner men historien visar att under finaler kan det mesta hända. STCC har bjudit på flera dramatiska sluthelger där den på förhand trolige segraren har fått åkt hem med svansen mellan benen.

1999

Den kanske mest legendariska finalen i STCC-historien. Tommy Rustad kom till Mantorp med en ledning på 41 poäng och skulle köra hem sitt första STCC-guld. Men han kammade noll. I första racet blev han påkörd och i det andra racet inträffade den omtalade startkraschen där Rustads bil blev så pass skadad att han inte kom till start. Mattias Ekström vann till slut med sex poäng före Fredrik Ekblom.

2000

Fredrik Ekblom kom till finalen som ledare men hade en riktigt usel dag på Mantorp. KMS-stallet hade tagit in Roberto Colciago som hjälpryttare men han var indirekt orsaken till att Ekblom missade guldet. Colciago körde på Calle Rosenblad som i sin tur körde på Ekblom i första racet. I andra racet tvingades Ekblom bryta och han tog bara tre poäng på de två racen. Tommy Rustad fick sin revansch och vann totalt.

2002

2002 utmärkte sig som året då allt svängde fram och tillbaka i årets sista race. Inför finalen hade Tomas Engström ledningen med en poäng före Roberto Colciago och två före Janne ”Flash” Nilsson. Engström bestraffades efter kvalet och startade långt bak i första racet och blev femma. Colciago vann och hade guldläge inför andra racet. Men Colciago och Nilsson körde ihop i början och italienaren hamnade bredvid banan och tappade mark. Då var Nilsson mästare. Men Nilsson bestraffades för att ha kört för fort i depån och då var Engström mästare. Men Engström fick fel på växellådan och tvingades bryta och Colciago blev mästare. Engström kom till finalen som ledare men åkte därifrån som femma.

2009

Thed Björk ledde med nio poäng före Tommy Rustad (den säsongen delades det ut tio poäng för seger) och hade allt i sina egna händer. Men Rustad vann första racet och tog in fem poäng på Björk. I andra racet försvann Björk redan i andra kurvan och Rustad gjorde precis vad som krävdes och tog de fyra poäng han behövde. Rustad och Björk slutade båda på 94 poäng men Rustad vann tack vare bäst resultat i sista racet.

2010

Inför finalen hade Robert Dahlgren en stabil ledning med 17 poäng före Richard Göransson. I första racet tog Göransson in några poäng men det var ändå klar fördel Dahlgren inför andra racet. Men Dahlgren fick det inte alls att stämma och Göransson smet förbi i tabellen och blev mästare med två poängs marginal.

Senaste nytt