Kristoffersson och Nerman till start i STCC

Postat av Flash Engineering kl 16:03

Volkswagen Dealer Team kommer till STCC-säsongen 2018 med en välbekant förare, Johan Kristoffersson, och ett nytt namn: Hugo Nerman. Målet är som vanligt högt ställt. ”Vi siktar på att vinna förarmästerskapet, teammästerskapet och JSM”, säger stallchefen Tommy Kristoffersson.

Johan Kristoffersson och Hugo Nerman

Volkswagen-teamet från Arvika gjorde förra säsongen comeback i standardvagnsracing med ett facit i form av guld i teammästerskapet samt silver till Fredrik Ekblom och brons för Fredrik Blomstedt. Johan Kristoffersson missade flera deltävlingar, men tog ändå hem sex race-segrar. En imponerande skörd, trots minimala förberedelser med Volkswagen Golf GTI TCR-bilarna.

− Förra året hamnade vi i tidsnöd inför premiären. Nu har vi ett koncept som är igång. Vi vet vad som väntar och är relativt tidigt ute. Det ger arbetsro, säger Tommy Kristoffersson som också gläds åt fortsatt samarbete med Volkswagen och Bauhaus.

Årets STCC-program med sex tävlingshelger ger Johan Kristoffersson möjligheten att köra alla deltävlingar.
− Det är avgörande för oss att Johan kan vara med i alla. Med honom har vi en bra chans att motsvara de högt ställda förväntningar som våra samarbetspartner har på oss.

Johan har genom åren kört många STCC-lopp, men det är en splittrad samling race.
− Det här blir faktiskt bara min andra fulla säsong i STCC. Den första var 2012…

Då blev det guld i en VW Scirocco efter en rafflande slutuppgörelse med Rickard Rydell på Solvalla.

Perfektionisten Kristoffersson ser positivt på den kommande säsongen.
− Förra säsongen testade jag bara ungefär en halv dag. Nu får vi chansen att göra de förberedelser vi behöver och det var absolut ett kriterium för att jag skulle köra i år.

Johan inspireras av att få en ny teamkompis – 18-årige Hugo Nerman.
− Han är ung och lovande och verkar pigg på livet.

Teamchefen är också nyfiken på vad fjolårets dominant i Formula STCC Nordic ska kunna prestera när han tar klivet upp till STCC.
− Ett spännande kort. En analytisk förare som känns mycket mogen i sitt sätt att tänka, bedömer Tommy Kristoffersson.

Efter två år i formel-bil och total dominans i sin serie förra året – elva segrar av fjorton möjliga och pallplats i samtliga race – är det dags för Hugo Nerman att ta nästa steg i den väl utstakade karriären, tillsammans med Volkswagen Dealer Team.
− Det här ska bli riktigt spännande. De har en lång och stabil historia inom svensk racing och jag hoppas det ska fortsätta så, säger Hugo Nerman, som inte har några problem alls med de förväntningar som finns inom teamet.
− Vi delar samma mål!

Till skillnad från familjen Kristoffersson finns det ingen lång motorsporttradition hos Nermans. Det började med att Hugo testade en gokart för ungefär tio år sedan. Talangen visade sig direkt och sedan har det rullat på med en växande tävlingsinstinkt och högre ambitioner. Inför den här säsongen hade han flera anbud, men gick på magkänslan när det gällde att välja team. En liten erfarenhet av standardvagnsracing har 18-åringen faktiskt också.
− 2016 fick jag möjlighet att köra en TCR-liknande bil i Italien, en testdag och en tävlingsdag med två race. Jag vann båda, berättar Hugo Nerman.

Han har också provsmakat en Golf GTI TCR hos ett annat team, men nu blir det alternativ träning i någon månad innan testerna startar med Volkswagen Dealer Team.
− Både fysträning och simulatorträning. Allt för att komma till säsongen så förberedd som möjligt, säger Nerman, som går sista året på naturvetenskapliga programmet i Helsingborg.

Tommy Kristoffersson tror att det blir en bra konstellation med unge Nerman och den mer rutinerade Kristoffersson.
− En spännande mix. Johan började med att se och lära med Fredrik Ekblom som förebild. Nu får Johan vara mentor och av det lilla jag har sett av Hugo så påminner de en del om varandra.

Ingen av fjolårets medaljörer finns alltså med i laguppställningen – så här långt.
− Vi hade gärna sett en lösning med Blomstedt eller Ekblom, som båda gjorde ett bra jobb hos oss förra året, men just nu är det de här två förarna vi har klara. Den tredje bilen finns dock kvar.

Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige, är förväntansfull:
− Volkswagen satsar hårt på TCR-konceptet och det gäller både internationellt och i Sverige. Vi ser väldigt mycket fram emot årets STCC-säsong, där Johan kör alla lopp och Hugo är en spännande ny utmanare.

Årets STCC-säsong börjar på Ring Knutstorp 4-5 maj.

Senaste nytt