STCC 2018 startar i helgen med största startfältet på sju år

Postat av Flash Engineering kl 11:30

STCC-säsongen 2018 startar i helgen och allt pekar på att det blir en av de mest spännande säsongerna hittills med det största startfältet sedan 2011.

21 bilar är anmälda för full säsong där fyra av de största biltillverkarna inom reglementet TCR tävlar. Volkswagen, Honda, Audi och SEAT:s nya prestandamärke Cupra finns med på startuppställningen med stjärnförare som regerande mästaren Robert Dahlgren, regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Årets första tävling körs på lördag eftermiddag på Ring Knutstorp i Skåne där det officiella försäsongstestet kördes för bara en vecka sedan. SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Daniel Haglöf var snabbast i sin nya Cupra TCR och teamet, som är baserat i Dalarna, siktar på att försvara deras dubbeltitel från i fjol där de säkrade såväl guldmedalj för förare som team.

Tre tidigare mästare kan bli mästare igen

De mest sannolika kandidaterna till årets titel är tidigare vinnare med regerande mästaren Robert Dahlgren längst fram som återvänder med PWR Racing och stolt bär startnummer 1 på sin Cupra TCR.

38-åringen kommer däremot inte få en enkel match under året med två tidigare mästare som huvudrivaler, båda bakom ratten på en Volkswagen Golf GTI TCR. En av dem är trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom som efter tio år är tillbaka med Halmstad-teamet WestCoast Racing som återvänder till STCC efter tre år i TCR International Series.

Den andra stjärnföraren som är en av kandidaterna till årets titel är regerande världsmästaren i rallycross och STCC 2012-mästaren Johan Kristoffersson som kör sin första hela säsong i STCC på sex år med Kristoffersson Motorsport efter att ha tagit sex segrar under fjolåret, trots att han inte körde samtliga tävlingar.

Ring Knustorp, 2018-04-26, STCC-test, Fredrik Ekblom, VW, Foto: Micke Fransson/teambild.se

Heta utmanare till de rutinerade rävarna

Medan Dahlgren, Ekblom och Kristoffersson är favoriter till titeln kommer de få hårt motstånd från ett stort antal kommande stjärnor om såväl titeln som segrar under säsongen.

Philip Morin ansluter PWR Racing i ett av stallets Cupra TCR-tävlingsbilar och har visat stark form i STCC tidigare medan hans teamkollega och teamägare Haglöf har fyra segrar i bagaget som han är ute efter att utöka i år.

STCC:s mest erfarna förare, Mattias Andersson, är den enda Honda-föraren på startuppställningen i år och jagar nya framgångar efter en stark avslutning på fjolårssäsongen med två andraplatser under finalen på Mantorp Park.

Andersson kommer också att bli den förare som kört flest STCC-tävlingar efter premiärhelgen då han kommer att passera Jan ”Flash” Nilssons rekord på 231 tävlingar efter den andra tävlingen på Knutstorp.

23-åriga Andreas Wernersson stod som STCC-segrare under säsongen 2014 och tävlar nu full säsong med Lestrup Racing i en av deras Volkswagen Golf GTI TCR och kan definitivt utmana om pallplatser.

En annan förare som siktar på att använda sin erfarenhet från 2017 är Niclas Oscarsson som byter från Kia till Kristoffersson Motorsports Volkswagen-team och har tveklöst ett av de bästa teamen i mästerskapet bakom sig.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky är tillbaka för sin andra STCC-säsong och fokuserar nu fullt på STCC jämfört med förra året då hon även körde GT i Tyskland. 25-åringen fortsätter med mästarteamet PWR Racing men kommer i år att köra en Cupra TCR istället för Audi.

Ring Knustorp, 2018-04-26, STCC-test, Foto: Micke Fransson/teambild.se

Ungdomarna slåss om nya JTCC-titeln

Åtta förare kommer att tävla om det nya JTCC (Junior Touring Car Championship) som är öppet för förare mellan 17 och 22 år där en svensk juniormästare kommer att krönas. Nytt för i år är att JTCC körs inom huvudklassen STCC där ungdomarna kör exakt samma bilar som toppförarna inom såväl STCC som världscupen för standardvagnsracing WTCR.

Det inkluderar förarna Oliver Söderström, Oskar Krüger, Andreas Ahlberg, Albin Wärnelöv, Olli Kangas, Hugo Nerman och Bäckman-syskonen Andreas och Jessica.

Fem av dem är helt nya till mästerskapet där Söderström, Krüger, Nerman och syskonen Bäckman samtliga gör sin STCC-debut på Knutstorp. En annan nykomling, som dock inte tävlar i JTCC, är 27-åriga Alex Andersson som tar steget från Radical till STCC med Brovallen Design i en Audi RS 3 LMS.

Nytt år – nya regler

Ett antal ändringar har gjorts i det sportsliga reglementet inför 2018 som en del i det ständiga förbättringsarbetet av mästerskapet.

Formatet med tre tävlingar per helg har bytts mot två tävlingar som båda är något längre och dessutom båda kommer att sändas i C More och Sportkanalen för de som inte är på plats.

Kvalformatet har ändrats där ett tvådelat system introduceras som nära följer det systemet som används internationellt. De tio snabbaste förarna från kvalet avgör startuppställningen för första tävlingen medan topp tio från kvalet vänds om till andra tävlingen, något som kommer att ge spännande racing.

 

Citat från förarna:

Robert Dahlgren – PWR Racing Cupra TCR #1 – STCC-mästare 2017

“Vi har arbetat hårt under vintern och vi startar från en stark position efter en fantastisk STCC-säsong förra året. Känslan är riktigt bra efter försäsongstesterna, jag har ett starkt självförtroende. Jag är också medveten om att det innebär mycket press att vara den regerande mästaren, men det är något jag gärna tar och jag tävlar aldrig för något annat än att segra.”

Johan Kristoffersson – KMS Volkswagen Golf GTI TCR #3 – Rallycross-världsmästare

“Det har varit en positiv dag. Vädermässigt har det varit växlande förhållande med chans att mecka inställningar och känna på olika förhållande. Min ambition är tveklöst att vara med och slåss för titeln. STCC är starkare i år än vad det varit på mycket länge, vi förbereder oss på att det blir svintufft.”

Fredrik Ekblom – WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR #14 – Trefaldig STCC-mästare

”Jag har bara en bra känsla i kroppen efter försäsongstesterna, vi har som helhet fått fram en hel del bra saker. Ambitionen för året är att göra ett jättebra jobb för och med teamet och det innebär såklart att vinna. Vi är dock väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det var länge sedan en säsong såg så här tuff ut i startfältet, det ska bli en spännande utmaning.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Volkswagen Golf GTI TCR #7

”Jag är nog ganska trygg inför premiären. Det är svårt att säga exakt var vi står då förhållandena på Knutstorp var väldigt växlande. Vi har gått igenom väldigt mycket, vi har två nya förare och ingenjörer i teamet och fokus har varit på att jobba ihop oss och vi har lärt oss väldigt mycket. Det är en bra känsla i teamet och efter testerna och det känns som vi har en bra kapacitet.”

Micke Ohlsson – Brink Motorsport Audi RS 3 LMS #36

Jag ser verkligen fram emot 2018-säsongen. Det finns inget tvivel om att jag vill vara med i toppfighten i år. Säsongen startar på min hemmabana, det blir inte så mycket bättre än det. Jag är riktigt motiverad.”

Jessica Bäckman – WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR #26

”Försäsongstesterna har gått lite upp och ner, men vi har kämpat på. Det kommer vara många nya banor för mig i år och det blir en utmaning, men jag ser fram emot säsongsstarten. 

Startlista STCC 2018

Nr Förare Team Bil
1 Robert Dahlgren PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
3 Johan Kristoffersson Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
4 Oliver Söderström Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
7 Andreas Wernersson Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
14 Fredrik Ekblom WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
15 Oskar Krüger Oskar Krüger Volkswagen Golf GTI TCR
19 Mikaela Åhlin-Kottulinsky SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR
20 Mattias Andersson Honda Racing Sweden Honda Civic Type R TCR
21 Andreas Ahlberg Micke Kågered Racing Volkswagen Golf GTI TCR
22 Albin Wärnelöv Albin Wärnelöv Volkswagen Golf GTI TCR
23 Alex Andersson Brovallen Design Audi RS 3 LMS
26 Jessica Bäckman WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
29 Andreas Bäckman WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
36 Micke Ohlsson Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
37 Daniel Haglöf PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
44 Olli Kangas LMS Racing Cupra TCR
59 Peter “Poker” Wallenberg PWR Racing – Customer Team Audi RS 3 LMS
69 Hugo Nerman Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
71 Tobias Brink Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
81 Nicklas Oscarsson Kristoffersson Motorsport Volkswagen Golf GTI TCR
86 Philip Morin SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR

 

Tidsschema Ring Knutstorp

4/5
10:00 – Test 1

13:50 – Test 2

16:30 – Kval 1

16:55 – Kval 2

 

5/5
09:00 – Warm up

13:10 – Race 1

15:30 – Race 2

 

Senaste nytt