Världsmästartrio på plats i Anderstorp

Postat av Flash Engineering kl 15:54

Stig Blomqvist — världsmästare i rally 1984
Johan Kristoffersson — världsmästare i rallycross 2017
Thed Björk — världsmästare i banracing 2017

Alla dessa tre bilsportgiganter finns på plats i Anderstorp den här helgen för att tävla inom STCC-arrangemanget.
— Vi är inte så många svenskar som lyckats bli världsmästare och det är förstås väldigt roligt att det är några som lyckats de senaste åren, säger legendaren Stig Blomqvist.

”Mäster” Stig Blomqvist gör i år ett inhopp i Porsche Carrera Cups gästbil i Anderstorp, precis som förra året. Och 71-åringen tycker fortfarande det är kul att köra bil.
— Ja, det är det. Och även om det är ovant så går det bättre och bättre för varje pass, säger han.
Blomqvist följer fortfarande motorsport med stort intresse. Bland annat är sonen Tom internationell stjärna efter flera säsonger i DTM och nu i Formula E.
— Jag hänger med. Och det är mycket intressant motorsport att se, VM i rallycross är ju riktigt spännande.

Imponeras av unga svenskar

Och han har full koll på svenskarnas framfart runt om i världen.
— Thed känner jag ju sedan tidigare. Sedan tycker jag det är kul att Linus Lundqvist kör så bra i brittiska Formel 3, han leder ju serien. Och även Dennis Rådström leder junior-VM i rally, säger han.

Varför tror du att Sverige är så bra i bilsport just nu?
— Förarna har insett att de inte bara kan vara hemma, man måste vara ute i världen och visa upp sig. Det är inte dyrare åka utomlands än hemma och att bli världsmästare här hemma går ju inte.

Men han framhåller också att det kräver enormt mycket för att lyckas.
— Det är ju jäkligt svårt att nå ända fram, det kostar mycket pengar. Men jag tror som sagt att det viktigaste är att komma utomlands och köra, då får folk upp ögonen.

Kom sent in i bilsporten

Johan Kristoffersson var inte ens född när Stig Blomqvist tog sitt VM-guld. Rallycrossvärldmästaren och STCC-föraren är född 1988.
— Jag kan inte säga mer än att Stig måste ha gjort det jättebra, säger han och skrattar.
Kristoffersson kom in sent i bilsporten trots att han växte upp i en motorsportfamilj. Pappa Tommy har varit framgångsrik i både rallycross och racing.
— Klart det var mycket motorsport när jag växte upp men jag hade ingen riktig idol inom bilsporten. Den enda idrottsutövaren jag såg upp till var Pär Elofsson eftersom jag själv höll på med längdskidor. Inom motorsporten har jag aldrig haft någon riktig förebild.
Han började tävla i bilsport 2008, då var han 19 år.
— Det gick bra och så blev jag fast.

I sin egen bubbla

Men någon bra förklaring på de svenska framgångarna, har han inte.
— Jag vet faktiskt inte. Jag är inriktad på det jag håller på mig och stänger in mig i min egen box och ser inte så mycket utanför den. Jag följer ingen annan motorsport än det jag själv håller på med.

Omstart i STCC

Thed Björk tog tre STCC-guld i rad (2013, 2014, 2015) innan han gav sig ut på internationellt äventyr i VM-serien WTCC (han segrade i STCC även 2006). Det tog två säsonger innan han blev världsmästare och han tackar STCC för framgångarna.
— Jag ville ju till Formel 1 men nådde inte dit.  STCC gjorde att jag kunde starta om min karriär i standardvagnsracing på hemmaplan. Vi som tävlat i STCC har alltid trott att det varit bra klass på serien, men man vet ju inte riktigt förrän vi får konkurrera internationellt. Jag kom in i WTCC 2016 och fick snabbt respekt och jag är ju samma förare nu som då och det är ett kvitto på att vi har en väldigt hög nivå i STCC, säger han.

Kom rätt

Som ung tävlade Björk internationellt, men kom hem till Sverige och STCC i mitten av 2000-talet.
— Jag är ett exempel på att man inte ska ge upp, det går att lyckas om man kämpar. Jag var utomlands och körde när jag var ung men kom inte hela vägen. Jag startade om här hemma i Sverige och när jag kom rätt fick jag chansen igen.

Varför tror du att Sverige lyckas så bra i bilsport just nu?
— Det är hårt arbete under många år som givit resultat. Just i rallycross och standardbilsracing har vi varit starka, både förare och team.

Blomqvist förebild

Björk är i Anderstorp för att tävla i Swedish GT tillsammans med prins Carl Philip. Och han hoppas att han och övriga nuvarande svenska stjärnor ska vara samma inspirationskälla som till exempel Stig Blomqvist var för honom.
— Jag är för ung för att minnas Stig när han var som bäst i rally, men jag minns att vi tittade på honom när han körde backtävlingar och racing.  Stig är en stor förebild, fantastiskt duktig på att köra bil. Han är mest känd för det han gjort i rally, men han kan köra allting. Stig har gjort mycket för sporten.

Vad är ditt råd till en ung förare som vill bli världsmästare?
— Brinn för sporten, sluta aldrig kämpa och var öppen för nya intryck.

Fotnot: Sverige har haft fem mästare i officiella världsmästerskap i bilsport (huvudklasser). Förutom de tre nämnda i artikeln är det Björn Waldegård (rally 1979) och Mattias Ekström (rallycross 2016)

Kom till Anderstorp och se de tre världsmästarna tävla eller se det på C More och Sportkanalen

Senaste nytt