Robert Dahlgren kvalsnabbast i Falkenberg trots krasch och regnkaos

Postat av Flash Engineering kl 19:31

Robert Dahlgren tog sin första pole position för året i ett dramatiskt kvalpass på Falkenbergs Motorbana inför klassiska Västkustloppet där det började ösregna minuterna innan start och den regerande mästaren blev påkörd. Dahlgren blev påkörd av Volkswagen-föraren Hugo Nerman i sista Q2-kvalpasset. Båda förarna klarade sig utan större skador på bilarna och Nerman bad om ursäkt till Dahlgren efteråt.

 

Lestrup Racing Team-föraren Andreas Wernersson fortsätter att imponera och tog andra plats på startuppställningen, bara 18 tusendelar från pole, med regerande rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson på tredje plats.
Fredrik Ekblom, som tävlar för hemmateamet WestCoast Racing, satte fjärde snabbaste tid framför Andreas Ahlberg som gjorde sitt bästa kval för säsongen med femte tid för Micke Kågered Racing.
Helgens två inledande testpass kördes i strålande solsken och regnet som började precis innan kvalet gav teamen en stor utmaning med att snabbt ställa om till regninställningar.
PWR Racing-föraren och tidigare mästerskapsledaren Daniel Haglöf var en av de som inte lyckades få till det på den blöta banan och missade Q2-passet med ynka 23 tusendelar, något som innebär att han får starta från 13:e startruta i båda tävlingarna.
Tobias Brink, som vann senaste tävlingen i Anderstorp, kommer att starta andra tävlingen med omvänd startordning från pole position då han var tionde snabbaste förare i Q2-passet. Hans Brink Motorsport-teamkollega Micke Ohlsson kommer att starta direkt bakom honom på andra plats.
I JTCC-klassen, för förare mellan 17 och 22 år, var Cupra-föraren Philip Morin snabbast med sjätte tid, precis framför JTCC-mästerskapsledaren Nerman.
Helgens första tävling startar 13:00 i morgon och den andra tävlingen startar 15:20. Båda tävlignarna sänds live i Sportkanalen och på www.cmore.se.

Förarcitat:

Robert Dahlgren – PWR Racing SEAT Dealer Team Cupra TCR #1 – Pole position

“Det var ett speciellt kval med regn då vi inte har kört något i blött hittills den här helgen. Jag fick skjuta lite från höften för att få till ett bra varv och det funkade. Min plan för morgondagen är definitivt att vinna och jag är i en bra position för det.”

”Vad gäller kraschen så gjorde Hugo ett rätt stort misstag. Jag såg honom bakom mig långt innan och när han körde på mig tog han ner en del fart men lyckades ändå köra vidare över sandfållan. Men han bad om ursäkt efteråt och det är sådant som händer.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR #4 – Tvåa

“Vi har haft en bra dag rakt igenom. Jag fick en punktering tidigare under dagen men kände ändå att vi hade bra tempo. Teamet har gjort ett jättebra jobb och känslan är riktigt bra. Att starta i främsta startled är alltid bra och jag behöver sätta en bra start för att förhoppningsvis kunna jaga Robert i första tävlingen.”

Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus Golf GTI TCR #3 – Trea

“Jag såg fram emot ett blött kval och givetvis hade jag velat ta pole, men vi fick inte till timingen med däcken i Q2 och det räckte inte. Det var ändå ett roligt kval att köra.

”Starten kommer att bli väldigt viktig i morgon då det är svår att köra om här. Jag hoppas att alla team har löst problemen med punktering som vi hade förra året så vi kan få två bra tävlingar.”

Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing Cupra TCR #86 – Snabbaste JTCC-förare

“Det var ett händelserikt kval och allt handlade om timing samt strategi vad gäller att använda de nya däcken när det verkligen behövdes. Tyvärr fick vi inte till timingen och vi får ta och lära oss av detta och göra ett bättre jobb nästa gång. Men förhållandena var riktigt svåra under kvalet. Det blir riktigt spännande i morgon, speciellt i tävlingen med omvänd startordning för min del.”

 

Kvalresultat

Pos – Förare – Team – Bil – Tid – Avstånd

1 – Robert Dahlgren – PWR Racing SEAT Dealer Team – Cupra TCR – 52.211

2 – Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.018

3 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.14

4 – Fredrik Ekblom – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.371

5 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.721

6 – Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing – Cupra TCR – 0.909

7 – Hugo Nerman – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 0.969

8 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – Honda Civic Type R TCR – 0.994

9 – Micke Ohlsson – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 1.077

10 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 1.147

11 – Andreas Bäckman – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.294

12 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.318

13 – Daniel Haglöf – PWR Racing SEAT Dealer Team – Cupra TCR – 1.219

14 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – SEAT Dealer Team PWR Racing – Cupra TCR – 1.328

15 – Nicklas Oscarsson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.347

16 – Alex Andersson – Brovallendesign – Audi RS 3 LMS – 1.373

17 – Albin Wärnelöv – Experion Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 1.508

18 – Jessica Bäckman – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 2.39

19 – Peter ”Poker” Wallenberg – PWR Racing – Audi RS 3 LMS – 2.748

20 – Olli Kangas – LMS Racing – Cupra TCR – 3.125

Senaste nytt