Varför diskades Mikaela Åhlin-Kottulinsky och vad händer nu?

Postat av Flash Engineering kl 17:55

Mikaela Åhlin-Kottulinsky skrev historia i söndags med att bli den första kvinnliga segraren i STCC. Glädjen blev dock kortvarig då hon och hennes PWR Racing SEAT Dealer Team-kollegor Robert Dahlgren, Daniel Haglöf och Philip Morin blev diskvalificerade efter protester från konkurrerande team.

Anledningen till diskvalificeringen var att Svenska Bilsportförbundets tekniska kontrollanter fann att avgassystemet på deras Cupra TCR-tävlingsbilar inte stämde överens med de tekniska handlingar som samtliga bilar i STCC har, ett beslut som lämnade Mikaela milt sagt besviken.

– I mina ögon är vi fortfarande segrarna. Jag kommer fortfarande minnas den här dagen då jag korsade mållinjen först i en STCC-tävling och den glädjen som kom med det, något som ingen kan ta ifrån oss. Jag är otroligt stolt över mitt team. Att ta den här segern var inte bara stort för oss, jag ser också detta som ett stort steg för kvinnor i motorsport och viktigast av allt – att inspirera andra tjejer att ta steget in i en mansdominerad värld, skriver Mikaela Åhlin-Kottulinsky i sina sociala kanaler.

Samtliga bilar i STCC är byggda enligt TCR-reglementet, samma reglemente som används i världscupen för standardvagnsracing och i flertalet andra mästerskap världen runt.

Varje TCR-bil har en teknisk handling som kallas för homologeringshandling. Denna handling skapas när varje bilmodell klassas in för tävlan i TCR och alla tekniska detaljer på bilen dokumenteras så som motor, växellåda, avgassystem, karossdetaljer och mycket mer. Detta görs framförallt för att bilarna ska ha en prestandabas som är likvärdig och som ej får modifieras under pågående säsong.

Homologeringshandlingen används som bas av Svenska Bilsportsförbundets tekniker under pågående säsong för att kontrollera att bilarna inte modifieras för att skapa en eventuell prestandafördel.

– Teknikerna från SBF har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet. Vi har en bild på avgassystemet som är tillåtet att användas i STCC och de som sitter på PWR Racings bilar är inte enligt den, därför har de uteslutits. PWR Racing har bett om att få beslutet vidare undersökt av Svenska Bilsportsförbundets Disciplinnämnd och ett beslut därifrån bör komma inom någon vecka, säger Börje Blomén, tävlingsledare.

Disciplinnämnden undersöker nu om diskvalificeringen är korrekt gjord och lämnar sedan ett beslut om att antingen behålla diskvalificeringen eller återställa resultatet.

Skulle resultatet återställas får Robert Dahlgren tillbaka ledningen i mästerskapet, 14 poäng framför Daniel Haglöf på andra plats och 20 poäng framför Johan Kristoffersson på tredje plats. Se nedan för aktuell mästerskapsställning efter diskvalificeringen.

Om diskvalificeringen fastställs av Disciplinnämnden har PWR Racing sedan vidare möjligheter att överklaga om de inte är nöjda med beslutet där Riksidrottsnämnden (RIN) är högsta instans.

Tidigare kontroversiella fall som har gått via Disciplinnämnden och vidare instanser inkluderar bland annat masskraschen i finalen av STCC 1999 och omkörningen under gulflagg i STCC-finalen 2011.

Mästerskapsställning

1 – Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 123
2 – Robert Dahlgren – PWR Racing – Cupra TCR – 122
3 – Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 113
4 – Daniel Haglöf – PWR Racing – Cupra TCR – 93
5 – Fredrik Ekblom – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 85
6 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – Honda Civic Type R TCR – 78
7 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 77
8 – Philip Morin – PWR Racing – Cupra TCR – 66
9 – Hugo Nerman – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 28
10 – Micke Ohlsson – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 26
11 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 26
12 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – PWR Racing – Cupra TCR – 12
13 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 11
14 – Andreas Bäckman – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 7
15 – Tomas Engström – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 1

Senaste nytt