En poäng mellan Kristoffersson och Dahlgren inför näst sista STCC-tävlingen

Postat av Flash Engineering kl 14:25

En ynka poäng skiljer rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson och regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren inför årets näst sista tävling på norska banan Rudskogen i helgen.

Medan det bara är en poäng mellan dem är kampen om titeln knappast en två-manskamp med uppstickaren Andreas Wernersson i Lestrup Racings Volkswagen Golf GTI TCR bara tio poäng bakom på tredje plats och 23-åringen har varit oerhört jämn under årets säsong.

Daniel Haglöf är ofta snabbast av PWR Racing – SEAT Dealer Team-förarna men har haft problem under säsongen och ligger fyra i mästerskapet, 30 poäng bakom Kristoffersson, medan trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom är 38 poäng bakom och aldrig kan räknas bort.

PWR Racing hade en turbulent tävlingshelg på Gelleråsen Arena för tre veckor sedan där de fick flertalet bilar diskvalificerade, inklusive Mikaela Åhlin-Kottulinskys historiska första kvinnliga seger, på grund av ett icke reglementsenligt avgassystem – ett beslut som är överklagat och behandlas. Pressen ligger på teamet att ta tillbaka täten efter en dominerande första del av säsongen.

Nyckel till framgång i helgen blir för förarna att anpassa sig till en bana som STCC aldrig tävlat på tidigare. En del team, inklusive titelrivalerna Volkswagen Dealer Team Bauhaus och PWR Racing – SEAT Dealer Team, har testat men inga team har tävlat där som lägger till en extra nivå av spänning inför tävlingen.

Banan är den näst längsta i årets STCC-kalender med 3.254 kilometer, något som ger två tävlingar på 13 varv vardera i helgen. Rudskogen är Norges äldsta bana som designades om av erkända banarkitekten Hermann Tilke under 2011.

Senast STCC tävlade i Norge var på Våler-banan under 2009-säsongen där norrmannen Tommy Rustad vann båda tävlingarna för Volvo Polestar Racing.

Helgens aktiviteter börjar på lördag med två testpass följt av kvalet med start 16:15 och två tävlingar på söndag med start 13:00 och 15:20. Tävlingshelgen sänds live på C More och Sportkanalen.

Förarcitat

Johan Kristoffersson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – Mästerskapsledare

”Det kommer att bli mycket intressant i Norge. Medan det är en helt ny bana för STCC så tror jag inte det kommer göra så stor skillnad vad gäller för någon att lära sig den. Nästan alla teamen har testat där, men test är test och tävling är tävling, så vi får se.

Inget kommer vara klart innan vi börjar första testpasset, det finns inga indikationer om hur snabb någon kommer att vara. Jag har en del extravikt i bilen, men jag har fått bra förberedelser med mitt rallycross-program och i går testade jag en Porsche Carrera Cup-bil, så jag håller mig alltid redo och fortsätter att ta all racingerfarenhet jag kan.”

Robert Dahlgren – PWR Racing – SEAT Dealer Team – Regerande mästaren

”Vi testade på Rudskogen för några veckor sedan, så vi har lärt oss banan en del. Det är en hel del nivåskillnad på den här banan så den är tuff mot däcken och det är skönt för oss med lite lättare bilar inför den här tävlingen. Sedan hade jag självklart hellre haft mer poäng än alla andra och tagit 20 kilos vikt.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – Trea i mästerskapet

”Det känns fantastiskt att vara trea i mästerskapet och bara tio poäng från ledning. Vi har bra fart i bilen och vi är med i toppen. Vi behöver hitta lite mer fart för att slåss om seger och förhoppningsvis gör vi det i Norge. Självklart är vi nöjda hittills, det är min första hela säsong i den här bilen och vi vill fortsätta högt upp i poängen, förhoppningsvis kan vi ta ett bra resultat från de sista tävlingarna.”

Anmälningslista Rudskogen
Nr Förare Team Bil
1 Robert Dahlgren PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
3 Johan Kristoffersson VW Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR
4 Oliver Söderström Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
7 Andreas Wernersson Lestrup Racing Team Volkswagen Golf GTI TCR
14 Fredrik Ekblom WestCoast Racing Volkswagen Golf GTI TCR
19 Mikaela Åhlin-Kottulinsky SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR
20 Mattias Andersson Honda Racing Sweden Honda Civic Type R TCR
21 Andreas Ahlberg Micke Kågered Racing Volkswagen Golf GTI TCR
22 Albin Wärnelöv Albin Wärnelöv Volkswagen Golf GTI TCR
23 Alex Andersson Brovallendesign Audi RS 3 LMS
36 Micke Ohlsson Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
37 Daniel Haglöf PWR Racing – SEAT Dealer Team Cupra TCR
44 Olli Kangas LMS Racing Cupra TCR
59 Peter “Poker” Wallenberg PWR Racing – Customer Team Audi RS 3 LMS
69 Hugo Nerman VW Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR
71 Tobias Brink Brink Motorsport Audi RS 3 LMS
81 Nicklas Oscarsson VW Dealer Team Bauhaus Volkswagen Golf GTI TCR
86 Philip Morin SEAT Dealer Team – PWR Racing Cupra TCR

Tidsschema Rudskogen
Lördag 8 september
10:30 – Test 1
13:00 – Test 2
16:15 – Kval

Söndag 9 september
09:00 – Warm up
13:00 – Race 1 (13 varv)
15:20 – Race 2 (13 varv)

Senaste nytt