Nu avgörs STCC 2018 – Robert Dahlgren vs. Johan Kristoffersson

Postat av Flash Engineering kl 11:18

I helgen avgörs STCC 2018 efter en av de jämnaste och mest kontroversiella säsongerna någonsin där huvudrivalerna Robert Dahlgren och Johan Kristoffersson är låsta i en tuff kamp med bara sju poäng mellan dem inför Grande Finale på Mantorp Park.

Aldrig tidigare har STCC varit jämnade med åtta segrare på tio tävlingar och totalt har fyra förare möjlighet att skriva in sig i historieböckerna tillsammans med racinglegendarer som femfaldiga mästaren Richard Göransson, fyrfaldiga mästaren Thed Björk, trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom och tvåfaldiga mästaren Jan ”Flash” Nilsson.

– Min ledning är inte stor, men det är en ledning. Jag har stor respekt för Johan (Kristoffersson), han är en fantastisk förare och hans team är bra. Men vi är också bra och det kommer bli en tuff fight. Det kommer att bli hårt för honom och det kommer att bli hårt för mig, säger Robert Dahlgren, som leder på 167 poäng.

– Det enda jag bryr mig om är att åka från Mantorp som etta. Mitt arbete skiljer sig inte åt om jag så ligger etta, tvåa eller sjua. Jag kan inte göra annat än att köra så fort jag kan. En utmaning absolut, men jag ska göra det som behövs för att vinna. Jag älskar när allt ställs på sin spets, säger Johan Kristoffersson, som ligger tvåa på 160 poäng.

Men det är inte bara Cupra-föraren Dahlgren och Volkswagen-föraren Kristoffersson som har möjlighet att ta årets titel. Dahlgrens teamkollega Daniel Haglöf ligger 21 poäng bakom på tredje plats och Lestrup Racing Team-uppstickaren Andreas Wernersson ligger 34 poäng bakom på fjärde plats med 55 poäng kvar att slåss om.

STCC Grande Finale 2018 körs traditionsenligt på den 3.125 kilometer långa Mantorp Park-banan utanför Linköping som brukar bjuda på spännande fighter med sin långa raksträcka och utmanande kurvor.

Förra året totaldominerade Volkswagen Dealer Team Bauhaus finalen på Mantorp med tre segrar av tre möjliga och Kristoffersson dominerade dessutom senaste tävlingen i Norge, något som borde tala starkt för utmanaren i mästerskapet.

Dock ösregnade det i Norge för två veckor sedan och helgens final verkar bjuda på både regn och sol, något som ökar spänningen ytterligare då PWR Racing SEAT Dealer Team har varit starkare på torrt underlag.

Rudskogen, 2018-09-09, start heat 1, STCC, Foto: MIcke Fransson/teambild.se

Ytterligare en faktor som bidragit till den turbulenta STCC-säsongen 2018 är att Svenska Bilsportförbundets Disciplinnämnd tidigare i veckan meddelade att diskvalificeringen av PWR Racings bilar under tävlingen på Gelleråsen Arena hävs. Det gjorde bland annat att Dahlgren gick tillbaka i ledning och att Mikaela Åhlin Kottulinsky fick tillbaka sin historiska seger, läs mer här.

Men STCC-finalhelgen handlar inte bara om huvudklassen, kampen om JTCC, Junior-SM, är stenhård mellan SEAT Dealer Team PWR Racing-föraren Philip Morin och Volkswagen Dealer Team Bauhaus-föraren Hugo Nerman. 28 poäng skiljer de båda till Morins fördel med 55 poäng kvar att göra upp om.

Dessutom finns det en förare till med matematisk chans till JTCC-titeln i form av Oliver Söderström. Lestrup Racing Team-föraren ligger 46 poäng bakom ledning.

En titelkamp som är avgjord är teammästerskapet där PWR Racing – SEAT Dealer Team har säkrat sin första teamtitel någonsin och tar över guldmedaljen från Volkswagen Dealer Team Bauhaus som tog fjolårstiteln.

Totalt 22 bilar kommer att köra helgens tävlingar där STCC-veteranen Tomas Engström är tillbaka med Micke Kågered Racing och Alex Andersson är tillbaka med Brovallen Design. Tillbaka är även syskonen Jessica och Andreas Bäckman som tävlar för WestCoast Racing ihop med trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Finalhelgen inleds på fredag med två testpass inför kvalet 16:25 medan årets två sista tävlingar körs på lördag klockan 12:50 och 15:20.

Ladda upp inför helgen med programmet STCC: Inför Mantorp 2018 som sänds i Sportkanalen ikväll 18:00 och 22:35.

Cmore sänder första och andra tävlingen live medan andra tävlingen även sänds live i Sportkanalen:

https://www.cmore.se/sport/motorsport/stcc
https://www.stcc.se/2018/05/04/streama-alla-stcc-tavlingar/

Rudskogen, 2018-09-09, podium heat 2, STCC, Foto: Micke Fransson/teambild.se

Förarcitat

Robert Dahlgren – PWR Racing Cupra TCR #1 – Mästerskapsledare

”Jag har inte kört annorlunda efter Karlskoga än var poängen har visat och jag har kört efter min bästa förmåga i varje tävling, men givetvis hjälper beslutet att häva diskningen. Att inte vara 14 poäng bakom, som hade varit väldigt svårt att ta tillbaka, för att istället vara sju poäng bakom är definitivt bra. Jag har inte en stor ledning, men det är en ledning.

”Jag har stor respekt för Johan (Kristoffersson), han är en fantastisk förare och hans team är bra. Men vi är också bra och det kommer bli en tuff fight. Det kommer att bli hårt för honom och det kommer att bli hårt för mig.

”Mantorp är inte nytt för någon, finalen har hållits där många gånger och det är en bra bana att ha finalen på. Du kan köra om där och det händer oftast mycket där – så att betta på en segrare i helgen kommer bli svårt.”

Johan Kristoffersson – VW Dealer Team Bauhaus Golf GTI TCR #3 – Tvåa i mästerskapet

”Det enda jag bryr mig om är att åka från Mantorp som etta. Mitt arbete skiljer sig inte åt om jag så ligger etta, tvåa eller sjua. Jag kan inte göra annat än att köra så fort jag kan. En utmaning absolut, men jag ska göra det som behövs för att vinna. Jag älskar när allt ställs på sin spets.”

Daniel Haglöf – PWR Racing Cupra TCR #37 – Trea i mästerskapet

”I mina ögon så har vi gjort en extremt stark säsong, så jag siktar på att fortsätta det. Det behöver hända lite saker runt mig för att jag ska kunna vinna mästerskapet, men jag kommer pusha så mycket jag kan och se vad det tar mig.

”Förutom missen i Q2 i regnet i Falkenberg så är det längsta jag varit från pole 93 tusendelar på Knutstorp. Jag var 0.016 bakom på Anderstorp, 0.009 på Karlskoga och sedan hade jag pole på Rudskogen. Min vart har varit fantastisk och nu åker vi till Mantorp för att fortsätta med vad vi har gjort hela säsongen.

”Om Robert (Dahlgren) har helgen han har kapacitet för så kommer jag inte kunna nå honom. Jag vill ha en ren men hård och rättvis fight mellan mig, Johan (Kristoffersson) och Robert. Men om vi bara fortsätter med samma hastighet som vi haft hela året så borde vi kunna lämna finalen med förarmästerskapet.

”Jag är säker på att galna saker kommer hända med en intensiv atmosfär och känslor just nu, något som ökar chanserna för dramatik.”

Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team Golf GTI TCR #7 – Fyra i mästerskapet

”Jag är besviken över beslutet (från Disciplinnämnden) den här veckan och har känt en viss uppgivenhet inför finalen. Vi har tävlat efter ett regelverk som det nu känns inte gäller och det gör mig besviken och tar bort lite av lusten.

”Nu är besvikelsen utbytt mot ilska, jag är rent ut sagt förbannad och åker till Mantorp för att köra köra på ren ilska och se hur långt det räcker. Som team har vi oavsett detta gjort en väldigt stark säsong och jag ska använda min ilska till att avsluta starkt.”

Tidsschema – Mantorp Park

Fredag 21/9
09:50 – Test 1
12:55 – Test 2
16:25 – Kval

Lördag 22/9
09:00 – Warm up
12:50 – Race 1 (14 varv)
15:20 – Race 2 (14 varv)

Mästerskapsställning – Förare

Pos – Förare – Team – Bil – Poäng
1 – Robert Dahlgren – PWR Racing – Cupra TCR – 167
2 – Johan Kristoffersson – VW Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 160
3 – Daniel Haglöf – PWR Racing – Cupra TCR – 146
4 – Andreas Wernersson – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 130
5 – Philip Morin – PWR Racing – Cupra TCR – 110
6 – Fredrik Ekblom – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 90
7 – Mattias Andersson – Honda Racing Sweden – Honda Civic Type R TCR – 74
8 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 68
9 – Mikaela Åhlin-Kottulinsky – PWR Racing – Cupra TCR – 37
10 – Hugo Nerman – VW Dealer Team Bauhaus – Volkswagen Golf GTI TCR – 36
11 – Micke Ohlsson – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS – 23
12 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Volkswagen Golf GTI TCR – 22
13 – Andreas Ahlberg – Micke Kågered Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 15
14 – Andreas Bäckman – WestCoast Racing – Volkswagen Golf GTI TCR – 7

Mästerskapsställning – Team

Pos – Team – Poäng
1 – PWR Racing – SEAT Dealer Team – 315
2 – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 200
3 – Lestrup Racing Team – 158
4 – SEAT Dealer Team – PWR Racing – 120
5 – WestCoast Racing – 102
6 – Brink Motorsport – 96
7 – Honda Racing Sweden – 76
8 – Micke Kågered Racing – 18

Mästerskapsställning – JTCC

Pos – Förare – Team – Poäng
1 – Philip Morin – SEAT Dealer Team PWR Racing – 194
2 – Hugo Nerman – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 166
3 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – 148
4 – Andreas Bäckman – WestCoast Racing – 107
5 – Nicklas Oscarsson – Volkswagen Dealer Team Bauhaus – 106
6 – Jessica Bäckman – WestCoast Racing – 66
7 – Olli Kangas – LMS Racing – 49
8 – Oskar Krüger – Micke Kågered Racing – 18

Senaste nytt